Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Retrofiting LDW (lane departure warning - ostrzeżenie o zmianie pasa ruchu)

Użytkownik Świeżak Avatar shpuncik
    Auto
    145 Boxer; 145 JTD Edizione Sportiva

Domyślnie

moze kierownica bez czujnikow dotyku?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał shpuncik Zobacz post
    moze kierownica bez czujnikow dotyku?
    1. Jak to zweryfikować?
    2. Czy podmiana z bezdotykowej na dotykową załatwi sprawę, czy trzeba również to gdzieś zaznaczyć w proxy?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał jacekpr Zobacz post
    1. Jak to zweryfikować?
    2. Czy podmiana z bezdotykowej na dotykową załatwi sprawę, czy trzeba również to gdzieś zaznaczyć w proxy?
    Nowe z tego co wiem wszystkie maja wibracje. Jak bawiłem sie to tez nigdy nie wracało na pas właściwy tylko wibrowało.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALFA 159SW 1.9JTD 2010R

Domyślnie

Wątek przeczytane jednak mam kilka pytań.
    Auto z 2020r usa z kamera i raderm dla fcw
    W mesie zmieniłem bajt 166 na 01 i pojawiło sie ldw, jako że posiadam u siebie blisy zmieniłem później bajt na 10 i pojwiło sie lka ale znikneło ldw.
    Nie można zrobić tak żeby było ldw i lka razem?
    Nie mam kierownicy z czujnikiem dotyku i nawigacji więc nie moge uruchomić czegoś więcej jeśli chodzi o asystenta?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wg czego robisz bo jakieś bzdury robisz w tym bajcie? dla polifta LDW/LKA siedza w bajcie 166 ale na bitach 4 i 5. na bitach 0 i 1 to siedzi Drowsy Alert, którego przy okazji ruszałeś a wyłączyłeś całkowicie funkcje lane. Na 95% do LKA potrzebuje kiery z sensorem, jesli fabrycznie opcji nie było to kiera raczej go nie ma właśnie. HAS/TJA w związu z tym tez nie odpalisz. HAS tak, radio z navi wgraną bo wg tego też działa. Jak w sofcie HALF starszy firmware niż bodajże 302 to ISC też nie odpalisz. Active blind spot też wątpię czy ruszy bez sensora w kierze. Tak więc zacząłbym od kiery i jeśli auto ma HALF z 302 lub nowszym to możesz wszystko odpalić oprócz HAS skoro masz radary wszystkie i kamerę
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALFA 159SW 1.9JTD 2010R

Domyślnie

Zmieniłem zgodnie z postem nr 3 w tym wątku gdzie
    xx00xxxx - disabled;
    xx01xxxx - LDW;
    xx10xxxx - LKA (samochod musi miec blind-spot'y)

Posiadam u siebie aktywne blind spoty tzn taka mam opcje zaznaczona fabrycznie w infotainment.
    Tak jak pisałem nie ma znaczenia czy w bajcie 166 ustawie 01 czy 10 proxy przechodzi bez problemu. Przy bajcie 166 10 pojawia się w menu lka i linie w liczniku.
    Mogę spróbować w bajcie 166 ustawić wartość 45 w takim układzie?
    Sprawdzę dzisiaj wersję halfa jaka mam u siebie.

Auto

Domyślnie

OK, to zmieniasz bity 4 i 3 a nie jak pisałeś że zmieniasz bajt 166 na 01 i 10 (czyli tak jakbyś całość ustawił 00000001 oraz 00010000) więc się czepiam. Prezyzyjniej na przyszłość bo zamęt wychodzi.

Do LKA samochód nie musi mieć blind spotów o ile kojarzę, radary tylne tylko do (active) blind spota służą. Jak masz xx10xxxx to działać ma i LDW i LKA de facto, LDW to samo pokazywanie (+ew sygnał dźwiękowy) a LKA to odbicie kierą. Do odbijania kierą powiedziałbym
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    ALFA 159SW 1.9JTD 2010R

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    OK, to zmieniasz bity 4 i 3 a nie jak pisałeś że zmieniasz bajt 166 na 01 i 10 (czyli tak jakbyś całość ustawił 00000001 oraz 00010000) więc się czepiam. Prezyzyjniej na przyszłość bo zamęt wychodzi.

Do LKA samochód nie musi mieć blind spotów o ile kojarzę, radary tylne tylko do (active) blind spota służą. Jak masz xx10xxxx to działać ma i LDW i LKA de facto, LDW to samo pokazywanie (+ew sygnał dźwiękowy) a LKA to odbicie kierą. Do odbijania kierą powiedziałbym
    Oczywiscie masz racje wyraziłem się mało precyzyjnie co mogło wprowadzić w błąd.
    Dzięki za pomoc na bajcie 166 ustawilem 10 i jest ldw, lka nie widzę w infotainment więc pewnie domyślnie działa z ldw.
    Jutro będę testował.

Auto

Domyślnie

OK, ale znów piszesz nieprecyzyjnie, bo jakbyś napisał że w bajcie 166 bity 4 i 3 ustawiłeś na 10 to byłoby jasno, ale jak piszesz tylko w bajcie 166 to napisz cały bajt np zmieniłem na 2F bo wtedy cały bajt piszesz.
    Nie pamiętam jak to w menu wygląda, raz ustawiłem i wio - sprawdzę później jak nie zapomnę

Auto

Domyślnie

tak to ma wyglądać we wspomaganiu kierowcy:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2661.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	111.0 KB
ID:	289678