[Giulia] Start/Stop nie działa po wjechaniu w dziurę.

Mazate

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce TI + 159
Cześć,

Po wjechaniu w dziurę zaczęły pojawiać się błędy o niedziałającym systemie start/stop. Ewidentnie dziura była tą przyczyną, ponieważ nigdy wcześniej ten błąd się nie pojawiał i wyskoczył od razu po dziurze :) Początkowo błędy pojawiały się co jakiś czas, jednak teraz pojawia się od razu po uruchomieniu silnika. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam.

Sprawdź czy działają Ci oba światła drogowe - w xenonach 35W od wibracji potrafił się urwać kabel od sterowania przysłoną, co oprócz braku jednego światła drogowego powoduje błąd start-stop. Historia z pierwszej ręki, minęło trochę czasu zanim się zorientowałem że jedno długie mi nie świeci.

Najlepsze jest to, że w tym wypadku błędne przypisanie błędu S&S/IAM do urwanego kabelka powoduje że ładowanie w realu spada na 13.1V - nie mam ogrzewania tylnej szyby po paru dniach jeżdżenia z tym problemem - idę skasować błąd i muszę pamiętać żeby nie mignąć komuś światłami bo znów wyskoczy.
Niestety pogody na naprawę samemu póki co nie ma - na zewnątrz nie zrobię a w garażu zimuje Spider.

- - - Updated - - -

EDIT
No, więc błędy skasowane, ładowanie wróciło na 14.5V od razu.

Przy problemie z kabelkiem błąd IAM siedzi w ECU silnika i BCMie, do tego w BCMie jeszcze błąd lewej lampy i błąd ogrzewania szyby tylnej/lusterek - wiadomka SoC pokazywało akurat 46% więc BCM odcinał ogrzewanie (<50%).
Najpierw trzebba skasować błędy w BCM, IAM się nie kasuje z pozostałymi aktywnymi (to ten błąd powiązania błedu IAM o którym wspomniałem - masakra co za idioci pisali soft i olewusy testowały w FCA), druga próba jak juz zostaje IAM kasuje się w BCM, wtedy da się skasować z ECU i można ruszać w drogę. Tylko nie migać nikomu długimi do czasu naprawy kabelka w lampie:)

Po wjechaniu w dziurę zaczęły pojawiać się błędy o niedziałającym systemie start/stop. Ewidentnie dziura była tą przyczyną, ponieważ nigdy wcześniej ten błąd się nie pojawiał i wyskoczył od razu po dziurze Początkowo błędy pojawiały się co jakiś czas, jednak teraz pojawia się od razu po uruchomieniu silnika. Co może być przyczyną?

Sprawdż, czy czasami jeden z zamków maski "nie odskoczył", w moim Stelvio, jak nie "złapie" któryś zamek, to właśnie świeci komunikat o niedziałającym start/stop.

Amortyzatory
Powrót