Alfa Connect - co dalej?

Sonobart

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TB
Cześć,
Wygląda na to, że tylko ja mam z tym problem bo internet milczy :-) w mojej Giulii MY18 mam dołożony connect box, subskrypcja kończy mi się pod koniec lutego 2023 w serwisie dostałem informację, że nie ma możliwości przedłużenia !? , co więcej od paru dni uruchamiając aplikację dostaje komunikat o tym, że od 1 stycznia 2023 aplikacja nie jest już wspierana i nie mogę z niej korzystać, i przekierowuje mnie na stronę gdzie podobno mam dostęp do usług związanych z samochodem.
Sytuacja jest tak kuriozalna, że ręce opadają. Nikt nic nie wie, strony Stellantisa działają dramatycznie ( nie pozwalają na logowanie , przekierowują gdzie popadnie itd ... ) żadnej oficjalnej informacji - jednym słowem masakra.
Może ktoś wie coś więcej???

AKTUALIZACJA

Na włoskim forum znalazłem wątek i wygląda na to, że usługa dla samochodów starszych niż MY20, została trwale wyłączona, nie ma dostępu mimo aktywnych subskrypcji, ( nawet niedawno wznowionych ) !!!

Ostatnia edycja:
Z drugiej strony napisali, że wyłączają zarządzanie przez web od 1 lutego 2023 https://www.alfaromeoconnect.eu/UserPortal/?t=landing.app&app-theme=alfa&l=en

Starting fom 1st February 2023, it will be no longer possible to manage your connected services from the Alfa Romeo Connect portal, but don't worry!

Just open your Alfa Connect app (or download it now!) and you will be able to reach the dedicated portal to access all your Alfa Connect services.

Mnie dla odmiany od kilku dni takie coś zaczęło wyskakiwać. A codziennie rano, czy po innym dłuższym postoju, radio włącza się około minutę po uruchomieniu silnika, również kamera cofania, co już mnie wkurza, bo każdy dzień zaczynam od cofania. A potem wyskakuje to.

IMG20230201154318.jpg

[MENTION=73326]Don Pedro[/MENTION]
nic nowego :D
walczę z tym od dwóch lat. Trochę pisałem w innym wątku. Oparło się o suport we Włoszech, coś poprawili, ale nie do końca. Nawet dwa razy przez dwa tygodnie śmigałem zastępczymi beemkami bo auto stało w ASO. Ostatnio stwierdzili, że ma być podobno akcja serwisowa, choć obawiam się, że to tylko ściema.

Mnie to już się zdarzyło raz czy dwa rok temu, potem przestało, z kolei dzisiaj rano o dziwo zadziałało dobrze. Nie wiem czy to nie ma jakiegoś związku z wilgocią, bo przecież oprogramowanie samo się nie psuje, a skoro dotąd działało dobrze, to niby dlaczego miało się zepsuć. Czy to w ogóle wykaże jakieś błędy w ASO, bo nawet nie wiem czy jest sens jechać jeśli nie, bo wiadomo co powiedzą?

Jak masz na gwarancji to jedź, niech sprawdzają. Mi wymienili radio, dwa razy moduł Connect Box i nic to nie dało. Może na Tobie się nauczą i problem rozwiążą :confused:

Mi take cos wyskoczyło jeden raz. Później grzebałem coś przy audio i na dłużej odpinałem aku. Nie wiem czy to miało jakiś związek, ale więcej się nie pojawiło.

Tyko nie ma za bardzo po co tego naprawiać skoro usługa dla samochodów starszych niż MY2020 przestaje działać. Wymyśliłem, że ma to być może związek ze stopniowym wyłączaniem sieci 3G, można byłoby wypuścić nowego boxa ale pewnie do wyprodukowanych parę lat temu samochodów się nie opłaca... podobny case ma VOLVO starsze auta tracą możliwość bycia "connected" a trzeba przyznać, że ich aplikacja działa z autami nawet dziesięcioletnimi.

A mnie od jakiegoś czasu codziennie, ale zauważyłem, że jak najpierw nacisnę tylko przycisk zapłonu bez uruchamiania silnika, to radio włącza się od razu, a jak od razu włączam silnik, to nie. Może to przypadek.

Jak zgłosiłem że pojawia się komunikat o naprawie to w serwisie wgrali mi jakąś aktualizację i póki co jest spokój. Giulia 21

Byłem dziś w ASO na wymianie oleju i się dowiedziałem, że jest akcja na Connect Boxa - aktualizacja softu, przy czym nie robiłem tego od razu bo potrzeba ok 3.5-5h, także przy następnej okazji. Pewnie do tego czasu jeszcze wyjdą poprawki do poprawek jak to zazwyczaj bywa

5h? Na co? Na włożenie pendrive'a?
Używają Witecha i łączą się z serwerem we Włoszech. I to wszystko trwa i zajmuje im urządzenie, które jest potrzebne przy innych autach do diagnostyki też. Więc niechętnie proponują wykonanie tej akcji.

Czy są tu może właściciele giulii lub stelvio z roku 2023? Mam pewien problem u siebie i na tą chwile ASO nie jest w stanie pomóc.
Czy waszych w systemie rozrywki/radia jest podmenu pod tytułem "usługi powiązane / connected services"?
Po aktywacji konta, którą appke używacie android lub iphone: My Alfa Connect lub Alfa connect?
Nawigacji fabrycznej nie mam lub nie widzę informacji o korkach...
Jak to jest u Was?

Czy są tu może właściciele giulii lub stelvio z roku 2023? Mam pewien problem u siebie i na tą chwile ASO nie jest w stanie pomóc.
Czy waszych w systemie rozrywki/radia jest podmenu pod tytułem "usługi powiązane / connected services"?
Po aktywacji konta, którą appke używacie android lub iphone: My Alfa Connect lub Alfa connect?
Nawigacji fabrycznej nie mam lub nie widzę informacji o korkach...
Jak to jest u Was?

Nie masz nawigacji a chcesz informacje o korkach na trasie.

Przepraszam, źle sforumołowałem zdanie. Miało być "Nawigacji fabrycznej nie widzę informacji o korkach..." Mam nawi.

Nigdy? Bo to połączenie z netem jakby nie zawsze działało... Czasem korków też nie widzę. Również zdarza się wysłanie punktu docelowego z fona do Alfy z komunikatem "successful" a Alfa nic nie dostaje.
Po drugie, to zdaje się, że trzeba to włączyć w ustawieniach navi. Niestety mówię to z pamięci bo nie mam teraz samochodu pod ręką żeby sprawdzić na 100%.

Amortyzatory
Powrót