Zakup Stelvio 2018 vs 2020 - z tym samym przebiegiem

• Autor wątku Autor wątku Kacpi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A i tak MA padł... widzę że trzeba zachować zdrowy rozsądek, zmieniać olej (dobry) co max 12-15k km, a jak padnie to się liczyć z tym że trzeba wymienić. Reszta to zwykła eksploatacja w zależności od sposobu jazdy.

Ja mam na razie 26 tysięcy i jedną wymianę za sobą.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Moje stelvio ma 89 i od pukać na razie żadnej.
Po prostu muszę się z tym liczyć, albo będzie się z tym mierzył nowonabywca pod koniec roku.

Mieliśmy Stelvio 2019 200km, mamy 2021 280km.
Z różnic, które przychodzą mi do głowy, to Polift:
- mniej pali o ok. 1,5 litra (i to 280 vs 200)
- ma lepsze wyciszenie i spasowanie, szczególnie tunelu środkowego
- nie cieknie tak mocno woda z lusterek po myciu jak w przedlifcie
- później redukuje bieg (trzeba mocniej wcisnąć gaz, żeby zredukował - przynajmniej w N i A) + "żeglowanie" w trybie N i A + ma mniejsze obroty na 8 biegu o ok. 200 rpm przy tej samej prędkości - zapewne skutek norm WLTP
- dosyć subiektywne wrażenie, jakby przednia szyba była bardziej podatna na odpryski po kamyczkach
- przy ruszaniu (szczególnie na kostce) ze skręconymi kołami nie ma efektu "przeskakiwania" - zmienili trochę nastawienie zawieszenia, ale przez to jest ono mniej "sportowe"

Mieliśmy Stelvio 2019 200km, mamy 2021 280km.
Z różnic, które przychodzą mi do głowy, to Polift:
- mniej pali o ok. 1,5 litra (i to 280 vs 200)
- ma lepsze wyciszenie i spasowanie, szczególnie tunelu środkowego
- nie cieknie tak mocno woda z lusterek po myciu jak w przedlifcie
- później redukuje bieg (trzeba mocniej wcisnąć gaz, żeby zredukował - przynajmniej w N i A) + "żeglowanie" w trybie N i A + ma mniejsze obroty na 8 biegu o ok. 200 rpm przy tej samej prędkości - zapewne skutek norm WLTP
- dosyć subiektywne wrażenie, jakby przednia szyba była bardziej podatna na odpryski po kamyczkach
- przy ruszaniu (szczególnie na kostce) ze skręconymi kołami nie ma efektu "przeskakiwania" - zmienili trochę nastawienie zawieszenia, ale przez to jest ono mniej "sportowe"

Dziękuje! Super podsumowanie

Czy możesz coś napisać o usterkach czy awariach w obu przypadkach?

- - - Updated - - -

Pomóżcie odszyfrować Vin ZARFAHBN4J7C12142

nie ma takiego nr VIN

no to konkretnie, rozważam Stelvio ze Stanów:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-alfa-romeo-stelvio-biala-idealna-ID6EZctp.html
lub
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-dla-ciebie-ID6Fhzio.html

vs

bezwypadkowe Stelvio z salonu PL od pierwszego właściciela

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-pierwszy-wlasciciel-maly-przebieg-ID6FddEI.html

Jeżeli możecie rozszyfrować po VIN bardzo prosze

- - - Updated - - -

- nie mogłem wstawić linków - dopiszcie proszę 3x W + .

Ja nigdy w życiu nie dałbym 150tys. Za powypadkowe auto bez gwarancji. Zwłaszcza mając alternatywę kupienia w tych samych pieniądzach bezwypadkowego.

no to konkretnie, rozważam Stelvio ze Stanów:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-alfa-romeo-stelvio-biala-idealna-ID6EZctp.html
lub
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-dla-ciebie-ID6Fhzio.html

vs

bezwypadkowe Stelvio z salonu PL od pierwszego właściciela

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-stelvio-pierwszy-wlasciciel-maly-przebieg-ID6FddEI.html

Jeżeli możecie rozszyfrować po VIN bardzo prosze

- - - Updated - - -

- nie mogłem wstawić linków - dopiszcie proszę 3x W + .

Hmm... Oba amerykańskie Stelvio mają dźwignię zmiany biegów poliftowe i zasłonki na miejsca na kubki - tak to szło na Stany? Bo w Europie chyba nie było takiej wersji - zasłona przed liftem i bez zasłony po.

Kolego, skoro w ogóle rozważasz zakup powypadkowego za 150tys. To zamówienie rzeczoznawcy po 500zl za auto nie jest dużym wydatkiem. Na podstawie zdjęć z ogłoszenia nic konstruktywnego doradzić nie może można.

Kolego, skoro w ogóle rozważasz zakup powypadkowego za 150tys. To zamówienie rzeczoznawcy po 500zl za auto nie jest dużym wydatkiem. Na podstawie zdjęć z ogłoszenia nic konstruktywnego doradzić nie może można.

Oczywiście, że tak, ale nie mogę z rzeczoznawcą sprawdzać wszystkich, z Waszą pomocą chciałbym wybrać auto warte tych 5 stówek na sprawdzenie

Zdecydowanie wolałbym kupić auto nie bite, a w tym wątku na początku pytam co wniósł LIFT 2020, czy jest sens dla tych zmian wchodzić w ryzyko zakupu auta ze stanów

Ostatnia edycja:
Tak informacyjnie, bo na giełdę na razie się nie kwalifikuję ale proszę przez ewentualnych zainteresowanych o potraktowanie jako wstępnego sygnału: na przełomie tego i następnego roku będę wymieniał (najprawdopodobniej) swoją Giulię 2.0 Super w dobrym wypasie: prod. X.2016, zakup i 1. rej 02.2018, przebieg teraz 82 tys., do końca roku pewnie 10 tys dojdzie.

Hmm... Oba amerykańskie Stelvio mają dźwignię zmiany biegów poliftowe i zasłonki na miejsca na kubki - tak to szło na Stany? Bo w Europie chyba nie było takiej wersji - zasłona przed liftem i bez zasłony po.

zasłonek kubków nie ma w poliftach ale ..giuli -w stelvio roletka została

Oczywiście, że tak, ale nie mogę z rzeczoznawcą sprawdzać wszystkich, z Waszą pomocą chciałbym wybrać auto warte tych 5 stówek na sprawdzenie

Zdecydowanie wolałbym kupić auto nie bite, a w tym wątku na początku pytam co wniósł LIFT 2020, czy jest sens dla tych zmian wchodzić w ryzyko zakupu auta ze stanów

pierwsze białe auto to prawdopodobnie kolegi z naszego forum [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION]

Amortyzatory
Powrót