[Giulia] Błąd EVAP

rozewo

Nowy
Auto
Giulia
Za każdy marszem po dłuższym postoju wyskakuje mi błąd EVAP, który zapala check engine. Czasem też wywaliło w trakcie jazalfa.jpgdy. Czy ktoś już to rozwiązał?

Nie zależnie od stanu paliwa

- - - Updated - - -

Przebieg 120 tys

na 99% do wymiany filtr węglowy oparów. Nie grzebałeś czegoś w tej rurze dolotu powietrza od filtra powietrza do silnika?

Dolot był rozbierany ale jest poskładany i oryginalny. Zatem poszukam filtra, a może tylko wysypać tem wkład?

nic sie nie da zrobić -najczęściej puszczają zawory które maja za zadanie regulować ciśnienie w tym filtrze. szykuj ok 1 tys pln.
Moga być jeszcze uszkodzone 2 elektrozawory EVAP pod maską ale to rzadkość lub właśnie dolot powietrza od filtra powietrza bo i tam ma połączenie. Podejrzewam że za chwile polecą Ci wyprogramowanie tego ale to nie rozwiązuje problemu.

- - - Updated - - -

Dolot był rozbierany ale jest poskładany i oryginalny. Zatem poszukam filtra, a może tylko wysypać tem wkład?

o dołu tej rury wchodzą przewody sprawdź ich szczelność i czy nie sa uszkodzone na wejściu do tej rury

Dziękuję. Sprawdzałem przewody. Dlaczego wyprogramowanie nic nie daje?

IMG_3060.jpgIMG_3062.jpg

O wyprogramowaniu wiele słyszałem, ale nigdzie nie znalazłem opisu jak oraz czy ktokolwiek to zrobił.

Evap jest albo nieszczelny lub złapał wodę lub jest zapchany, po zdemontowaniu w moim przypadku był on cięższy od nowego o ok. 800 g a próba wymiany samego tylko tego białego zaworu esim nic nie dała tylko nie potrzebie wydałem dodatkową kasę. Polecam wymienić całą puszkę i zapomnieć o problemie.

Z innej beczki... ten masz dział jest wg. mnie kiepsko skonstruowany... bardzo wiele pytań faktycznie się powtarza i nie dziwię się ludziom, że nie chcą przeglądać ponad tysiąc stron z tematami aby odszukać właściwy, wiem, że wyszukiwarka i dla nie których to nie jest problem ale jednak on występuje, dlatego może powinno się dodać jakiś dział główny np. dotyczący pojazdów z USA i w nim np. konwersja z USA na EU (np. światła, autopoziomowanie, zamki, spryskiwacze reflektorów), często pojawia się również EVAP, szyberdach, audio (nawigacja), hamulce, problemy z tankowaniem, koła (felgi, opony).... to takie moje spostrzeżenia - może ktoś zasugeruje administratorowi jakąś konstruktywną zmianę.

ps. może wówczas nie którzy nie będą już się wściekać i pisać "że to już było", "poszukaj sobie sam" :)

3 dni temu Kamil z ShopEfi przy wsparciu online Artema, będąc przejazdem zmodyfikował mi ECU silnika na wersję EU bez takowego filtra jak i wadliwych podciśnień pod maską , przedtem błąd EVAP P0400 + podciśnień P1CEA łapał mi co chwilę , dziś zrobiłem 100km na w sumie 4 raty i nic, zero.
Fakt taki że nie miałem problemu z tankowaniem, mogę lać na pełnym gwizdku i pistolet nie odbija, jak zacznie się blokować i odbijać czkawką , wtedy pomyślę o pewnie o jakimś obejściu.

3 dni temu Kamil z ShopEfi przy wsparciu online Artema, będąc przejazdem zmodyfikował mi ECU silnika na wersję EU bez takowego filtra jak i wadliwych podciśnień pod maską , przedtem błąd EVAP P0400 + podciśnień P1CEA łapał mi co chwilę , dziś zrobiłem 100km na w sumie 4 raty i nic, zero.
Fakt taki że nie miałem problemu z tankowaniem, mogę lać na pełnym gwizdku i pistolet nie odbija, jak zacznie się blokować i odbijać czkawką , wtedy pomyślę o pewnie o jakimś obejściu.

Jakieś namiary też bym to wyprogramował

I mnie dopadło, choć błąd wskazuje na zawór. Jakieś miesiąc temu zdarzyło się pierwszy raz, dziś kolejny. Za każdym razem zawór 0% a napełnienie kanistra podobne, dziś nieznacznie większe. Chodzi o filtr czy zawór?
1.jpg
2.jpg

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

z doświadczenia zawory nie ulegają uszkodzeniu tylko filtry węglowe- puszczają zaworki zwrotne i zasysa paliwo. u mnie było kilka lat temu to samo - z tym że ja załatwiłem filtr przez własną głupotę- zatankowałem rano (marzec ) na full dolewając po odbiciu.niemal pod korek. cały dzień samochód stal na słońcu zebrały się opary i potem było pssst. i zapach paliwa. Po 2 minutach check - filtr zassał paliwo ulegając nieodwracalnemu uszkodzeniu. Pomogłem mu jeszcze dodatkiem do paliwa archoil- on też zwiększa prężność paliw. Godzina w garażu i 800 pln i filtr wymieniony- od tego momoentu ni dodaje niczego do paliwa to raz i tankuje do pierwszego odbicia.od niemal 100 tkm spokój.

Napełnienie kalnistra jest niskie. Mi wywaliło drugi raz check gdy w baku było poniżej połowy. Może ktoś obserwował u siebie te parametry - kalnister i zawór? Zawsze leję do pierwszego odbicia i po przekręceniu pistoletu nigdy nie miałem problemu z napełnieniem zbiornika.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Cenna rada z tym tankowaniem do pierwszego odbicia, z jakiejś głupoty czasem dolewam więcej - faktycznie mogłoby się przelać

W swoich alfach nigdy z EVAPem nie miałem problemu ale duża część moich klientów miała: głównie auta bite przodem, często niestarannie złożone

Kilka też wyprogramowałem - nikt ze skargami nie wrócił

Amortyzatory
Powrót