Bluetooth a NaviExpert

darklew

Nowy
Auto
była: Alfa Romeo Giulietta 170 KM benzyna distinctive+, jest: giulia super benzyna, vulcano black
Giulia z 2019, mały ekran, android auto po kablu nawigacja NaviExpert - wszystko działa. Jednak od pewnego czasu kiedy próbuję korzystać z nawigacji prosto z telefonu nie podłączonej do samochodu zanikają polecenia głosowe - jest cisza. Nawet nie można odsłuchać głosów do wyboru. Nawigacja całkowicie milczy. Zauważyłem, że ma to jakieś związek z połączeniem bluetooth. Kiedy zerwę to połączenie wtedy nawigacja ożywa. Wcześniej jednak działała, choć bluetooth było włączone. Czy ktoś spotkał się z tym problemem, albo wie czy coś można zrobić?

W momencie jak masz połączone Bluetooth to sygnał audio idzie do systemu audio auta. Chcesz żeby komunikatu odtwarzały się z głośnika telefonu?

Chcę jakichkolwiek komunikatów, wcześniej przy korzystaniu z nawigacji - bez podłączania telefonu do auta na kablu - były komunikaty z telefonu. Teraz telefon milczy. Zauważyłem, że po wyłączeniu bluetooth komunikaty się pojawiają, choć jeszcze to muszę jutro dokładnie sprawdzić, gdyż testowałem dzisiaj w stojącym samochodzie. Nic nie zmieniałem w ustawieniach ani telefonu, ani auta. Nawet jeśli nawigacja działa przy wyłączonym bluetooth, to tracę możliwość rozmów głośnomówiących, więc też niedobrze.

Mapy Google mają możliwość transmitowania komunikatów nawigacyjnych jako rozmowę głosową. Może w Twojej aplikacji też coś się zmieniło, a radio nie rozumie takich ustawień?
Nie wiem na ile to będzie pomocne.

Amortyzatory
Powrót