[Giulia] Problem przy wyjściu z zakrętu

bl8er

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4
Może ktoś miał taki problem już i coś może poradzić.

Giulia na wczorajszym torze wyraźnie ma laga przy wyjściu z zakrętu jeśli chcę docisnąć gaz do deski.
Auto w trybie Race zrobionym przez polecanego gościa od jednego z forumowiczów w Warszawie.
Auto ma sportowe filtry nowe także tam nic nie powinno zapychać, gfp przepalany regularnie.

Zdaniem speca trzeba jeździć ze skrzynią w trybie pełno manualnym a nie automat plus łopatki, ale biegi to biegi - jeśli zrzucam bieg i daję gazu to nie powinno mi blokować obrotów tylko od razu wejść na wyższe a nie po 0,5s jak już jestem praktycznie na końcu apex'u i jest dupa z czasówki.

Mam wrażenie, że to Twoje pierwsze doświadczenie z Giulią a nie, że wcześniej było ok tylko teraz coś się stało?
Wydaje mi się, że to szeroko tu opisywana przypadłość pt lag przy skręconych kołach. Rzekomo mechanizm oszczędzania półosi...

Obawiam sie ze systemy nadal dzialaja i odcinaja moc. W mojej Q w trybie R nie mozna wylaczyc asystentow w 100%

No tak, w sumie to ograniczenie co napisałem to głównie działa przy gazie z zatrzymanego. Nigdy nie zwróciłem uwagi czy również jak auto jest już w ruchu.

Masz dobre wrażenie. Zgadza się, póki się nie pojawiłem na torze jakoś nie szalałem, bo auto ma rok i dopiero 16 tys. przebiegu. Byłem mocno zdziwiony, bo o ile w zakrętach jeździ się mi lepiej niż CLA45S, M2 czy IS200T bo takimi autami śmigałem tak na wyjściu tracę kilka sekund na torze i jest to trochę frustrujące. Chyba trzeba pomyśleć o 911.

ale biegi to biegi - jeśli zrzucam bieg i daję gazu to nie powinno mi blokować obrotów tylko od razu wejść na wyższe a nie po 0,5s jak już jestem praktycznie na końcu apex'u i jest dupa z czasówki.

Polecam się przede wszystkim dokształcić z jazdy torowej :) gdyby było tak jak mówisz, to każdy motorsport jeździłby na automatach, a wszystkie skrzynie sekwencyjny byłyby bezużyteczne. Wejdź w zakręt na odpowiednim biegu w trybie manualnym, tak, żeby utrzymać nie tylko obroty, ale też ciśnienie w turbo i gwarantuje Ci, że będzie dobrze.

+1
Jazda na torze to też najlepszy sposób nauczenia się auta, jego możliwości i ograniczeń.

W zakręcie wiadomo, nie zmienia się biegu, ale ja zrozumiałem z postu pytającego, że wjeżdża na biegu już właściwym do wyjścia jak należy, ale dodając gazu nie przekłada się to na obroty ? pytanie co ze sterowaniem gazem w zakręcie (nie że jakiś drift tylko delikatne korekty transferu masy dające zacieśnianie/poszerzanie toru jazdy) - też nie reaguje na gaz ?

Amortyzatory
Powrót