Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Wskaźnik po lewej stronie zegarów jest od temperatury oleju
Wskaźnik po lewej stronie zegarów jest od temperatury oleju
Czyli podwyzszony wskaźnik temp oleju wskazuje o możliwości tej usterki?
I wymiana korka chłodnicy usuwa usterkę i ryzyka zatarcia silnika?
Hej!
Swój silnik naprawiłeś sam, ale masz na myśli już ten wymieniony, bo poprzedni jak rozumiem miał pęknięty blok?
Ja dzisiaj dowiedziałem się już co z silnikiem i wyciekiem. Spać było ciężko ale okazało się, że:
- padł multiair i dlatego nie odpalał (co ciekawe padło mu się na postoju w garażu)
- wyciek płynu zdiagnozowano w przepustnicy, było to też weryfikowane przez serwis z Legnicy specializujący się w Alfach. Podejrzenie było, że wyciek powoduje kolektor ale co dziwne kolektor szczelny i sprawny. Podobno pierwszy raz spotkali się z tym, że to przepustnica powoduje wyciek płynu.
- nic nie wskazuje na to, aby uszczelka głowicy była do wymiany, silnik pali od razu, nawet po wymianie multiair zajęło im 30 sekund odpalenie, gdzie normalnie powinno się go kręcić kilka minut.
Koszty: multiair udało się dorwać za 5300, uszczelki + olej + filtr dodatkowe 500 zł. Przepustnicę mój serwis dostał od tych z Legnicy używaną więc nie wiem jeszcze jaki koszt, robocizna też jeszcze nie wiem. Finalnie jestem szczęśliwy, że silnik ma się dobrze.
MA padł przy 102 kkm, na postoju w garażu (nietypowa sytuacja).A przy jakim przebiegu ci padł?
Jaki olej lałeś i co ile wymiana?