[Stelvio] Kupno używanej Stelvio - kilka pytań

aleks2002

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giullietta '12 1.4TB
Cześć Koleżanki i Koledzy! Aktualnie mam Giuliettę i jestem bardzo zadowolony z marki, dlatego przymierzając się do zmiany na nowsze i większe autko wybór padł na Stelvio. Znalazłem bardzo ładny egzemplarz z 2018 roku z prawie wszystkim co chciałbym mieć, sprzedającym jest dealer Alfa Romeo deklarujący, że auto jest bezwypadkowe, niemalowane, niezalane, ideał. Auto ma ok 40k km przebiegu więc bardzo mało, ale jest odbicie tego w książce serwisowej. Zastanawia mnie tylko dwie rzeczy. Może i głupie, ale średnio się znam na autach więc wolę dopytać specjalistów. Wiem, ze to nie jest nówka sztuka z salonu ale z drugiej strony auto ma znikomy przebieg.
Pierwsza rzecz to nie działające czujniki parkowania. Przy wrzuceniu wstecznego biegu na ekranie są same wykrzykniki, wciskanie tego przycisku po prawej daje jedynie efekt mrugającej diody a następnie wraca do ciągłego święcenia. Czytałem, ze takie problemy się zdarzają np po myjni (auto otrzymałem do jazdy testowej prosto z myjni właśnie) i maja mi to zrobić przed odbiorem samochodu, ale czy jest się czego bać? Czy to jest taka przypadłość, ze zawsze po myjni będą mi się wyłączały czujniki czy serwis coś takiego może ogarnąć i nie powinno się zdarzyć więcej?
Druga sprawa, na załączonym zdjęciu widać uszkodzenie (wystaje coś żółtego). Czy to jest jakaś oznaka, ze coś niedobrego się działo z autem? Jak to się mogło w ogóle stać?
IMG_3119.jpg
Poradźcie proszę czy są jakieś rzeczy na które warto zwrócić uwagę przy kupnie Stelvio. Czytałem o uszczelkach pod głowicą, multi air, ale auto jeździ w porządku, do tego dealer ma zrobić serwis przed odbiorem, określili to jako standardowy zgodnie z książka producenta, czwarty chyba? Pierwszy miał przy ok 6000km, czy to jest normalne? Widziałem, ze pierwszy serwis robi się przy 15k km wg książki.
Dzięki za wszelka pomoc i wyrozumiałość ponieważ bardzo się stresuję :D

Uh, teraz już zrozumiałem, użyłem określenia auto zamiast samochód :) przepraszam ewentualnych urażonych, myślę jednak, że mieszkańcy słonecznej Italii nie mieliby nic przeciwko :)

Uh, teraz już zrozumiałem, użyłem określenia auto zamiast samochód :) przepraszam ewentualnych urażonych, myślę jednak, że mieszkańcy słonecznej Italii nie mieliby nic przeciwko :)

nie przejmuj się. miałeś okazję poznać forumowego przedstawiciela inteligencji alternatywnej.

[MENTION=86953]aleks2002[/MENTION]
po myjni z czujnikami nic nei ma się prawa dziać, nigdy się nei działo mi ani nikomu nie słyszałem.
nie zasłania coś któregoś albo może nie jest fizycznie uszkodzony/wbity? a może coś założyli np na przednie mocowanie rejestracji co wchodzi w strefę czujnika?
raczej to jakiś drobiazg, komp podłączyć i sprawdzić jakie błędy jakby co

To żółte to wygłuszenie/mata termiczna - nie wiem czemu, może ktoś przypadkowo uszkodził grzebiąc coś, może kuna buszowała (pokazałbym Ci w żony Giulietcie - wisza farfocle), albo coś było źle zamontowane fabrycznie i się od drgań pokruszyło. to nie jeździ, nieważna kosmetyka.

40tys przebiegu norma. Ja mam 5.2018 i mam zrobione 57tys a jeżdżę stale i na urlopy. żony giulietta ma 9.5 roku (mamy od nowości) a przebieg ma 52tys - tez jeździ prawie codziennie.
Ludzie kupują suvy na miasto i nie robią przebiegów. a to że ilość zapaleń silnika czy trzaśnięć drzwiami jest taka sama jak w aucie z 200tys przebiegu po autostradach to inna bajka.

Jak ktos dba to robi pierwszy serwis wczesniej zeby glownie wymienic olej i sprawdzic z grubsza auto. Ja robilem po pol roku i 7tys, sle sa i tacy co wymieniali po 1-2tys

To miałem na myśli, zlać wypłukane po produkcyjne i po dotarciowe syfy nie zaszkodzi. Ja robiłem po 5mies/5tys :-).

Zwróć uwagę na pewno na interwały olejowe, chociaż ten pierwszy serwis przy 6k brzmi dobrze. Czujniki nie mają prawa się tak zachowywać, do sprawdzenia. Sprawdź oringa przy chłodzeniu turbiny czy nie cieknie, jeśli tak to poproś żeby od razu to zrobili.

Dzięki wielkie za odzew!
po myjni z czujnikami nic nei ma się prawa dziać, nigdy się nei działo mi ani nikomu nie słyszałem.
nie zasłania coś któregoś albo może nie jest fizycznie uszkodzony/wbity? a może coś założyli np na przednie mocowanie rejestracji co wchodzi w strefę czujnika?
raczej to jakiś drobiazg, komp podłączyć i sprawdzić jakie błędy jakby co
Dzięki za uspokojenie - tablica raczej nie zasłaniała. Przejechałem się kawałek i jak zobaczyłem te błędy to wysiadłem sprawdzić wszystkie czujniki dokoła czy nie są brudne etc i wyglądało ok. Anyway - obiecali mi to zrobić przed odbiorem auta a jest to serwis AF więc myślę, że powinno być ok. Najważniejsze aby przy dalszym użytkowaniu nie było problemów.

To żółte to wygłuszenie/mata termiczna - nie wiem czemu, może ktoś przypadkowo uszkodził grzebiąc coś, może kuna buszowała (pokazałbym Ci w żony Giulietcie - wisza farfocle), albo coś było źle zamontowane fabrycznie i się od drgań pokruszyło. to nie jeździ, nieważna kosmetyka.
Super dzięki!

40tys przebiegu norma. Ja mam 5.2018 i mam zrobione 57tys a jeżdżę stale i na urlopy. żony giulietta ma 9.5 roku (mamy od nowości) a przebieg ma 52tys - tez jeździ prawie codziennie.
Ludzie kupują suvy na miasto i nie robią przebiegów. a to że ilość zapaleń silnika czy trzaśnięć drzwiami jest taka sama jak w aucie z 200tys przebiegu po autostradach to inna bajka.
Wiesz co, wszystkie ogłoszenia, które przejrzałem w okolicy ca300 km miały przebiegi w zakresie od 52k do 100k. Ja akurat szukam w zachodnich Niemczech, więc może tam trochę więcej robią :)

Pierwszy po 15tys albo 1 rok. Nic podejrzanego więc. Nawet lepiej jak pierwszy wcześniej niż 15k.
W sumie auto ma mały przebieg to masz rację, dzięki!

Zwróć uwagę na pewno na interwały olejowe, chociaż ten pierwszy serwis przy 6k brzmi dobrze. Czujniki nie mają prawa się tak zachowywać, do sprawdzenia. Sprawdź oringa przy chłodzeniu turbiny czy nie cieknie, jeśli tak to poproś żeby od razu to zrobili.
W ks serwisowej były chyba 3 wpisy z tego co pamiętam, u góry było napisane 15/30/45 k km a pod tym wpisane (z tego co mi wyjaśniał sprzedawca) realne przebiegi na których się pojawiła i pierwszy był coś ok 6k drugi nie pamiętam a trzeci ok 34. Auto było serwisowane cały czas w ich punkcie.
Z tym oringiem czy możesz opisać gdzie to jest umieszczone? Przepraszam, ale średnio się znam. Przekażę im może, aby zwrócili na to uwagę przy tym serwisie, który mają zrobić.
Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi!

PS mam pytanie o AFS (doświetlanie?) - czy może ktoś z Was mi może pomóc zweryfikować jak sprawdzić czy auto jest w to wyposażone? Czytałem na forum, że niby jak ma 35W xenon (i spryskiwacze refl?) to ma tę funkcję albo, że trzeba sprawdzić czy "zezuje" przy starcie. To "zezowanie" próbowałem wyłapać, ale po zgaszeniu auta (nie zamykałem go) i naciśnięciu start stop lampy się odpaliły ale totalnie nic nie ruszyły - nawet góra dół, a to chyba powinno działać w każdych? Czy to jest normalne i trzeba odczekać trochę czy coś może być nie tak?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót