Giulia/ Stelvio my23

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiem, rozumiem, zgadzam się. Dla mnie AR wygrywa, ale jak wspomniałem to mój wybór. Rynek jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie.
Myślisz, ze klient kupujący auto za pół banki martwi się wadami silnika v6? Ma gwarancję i nic go nie interesuje :)

Primo: Porsche i Alfa to kompletnie inna liga i inna pozycja marki. Nie ma w ogóle pola do porównań.
Secundo: Czy klient kupujący auto za pół banki martwi się wadami silnika v6? Owszem, martwi sie. Bo chce mieć pewność, że mając tak drogie auto dojedzie do celu.

Gwarancja gwarancją a laweta lawetą.

- - - Updated - - -

Tak samo w Alfie, mnie też wali to czy Multi air padnie, czy nie. Mam 5 lat gwarancji i mało mnie obchodzi czy coś ię zepsuje.

No pewnie. Jedziesz na wakacje do Chorwacji multi air pada. Super. Dostaniesz pewnie auto zastępcze, hotel na miejscu, itd.
Tyle, że stracisz co najmniej jeden dzień, będziesz musiał przepakować manele, plus nieco nerwów, bo żona się wkurzy albo będzie akurat padało.
Uwielbiam takie teksty, jak mało mnie obchodzi czy coś się zepsuje
Koledze padło kiedyś auto w tunelu podziemnym, gdzie akurat był korek. No luzik, miał gwarancję. Oszczędzę Ci opisu sytuacji.

Primo: Porsche i Alfa to kompletnie inna liga i inna pozycja marki. Nie ma w ogóle pola do porównań.
Secundo: Czy klient kupujący auto za pół banki martwi się wadami silnika v6? Owszem, martwi sie. Bo chce mieć pewność, że mając tak drogie auto dojedzie do celu.

- - - Updated - - -

No pewnie. Jedziesz na wakacje do Chorwacji multi air pada. Super. Dostaniesz pewnie auto zastępcze, hotel na miejscu, itd.
Tyle, że stracisz co najmniej jeden dzień, będziesz musiał przepakować manele, plus nieco nerwów, bo żona się wkurzy albo będzie akurat padało.
Koledze padło kiedyś auto w tunelu podziemnym, gdzie akurat był korek. No luzik, miał gwarancję. Oszczędzę Ci opisu sytuacji.

Z tym podejściem proponuje passata, albo lepiej rower

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

- - - Updated - - -

Chcesz, kupuj porsche, kto ci broni. Nie rozumiem tego bicia piany. Pisałem kilka razy, rynek jest szeroki, każdy znajdzie coś dla siebie. Ja nikogo nie przekonuje.
Multiair od 6 lat mi nie straszny.

Ostatnia edycja:
Wątek o Giulii, a ci znowu pieprzą o porschach i porównują plastiki...

Dla opa gratulacje, życzę szerokości i niezniszczalności. Sam jeszcze z miesiąc lub półtora i odbieram czarną Competizione - u mnie wygrało z Mazdą 6 i WRX.
Niektóre redakcje podczas recenzji MY23, zauważyły opóźnienie zanim samochód zareaguje na pedał gazu tak jak powinno przy żwawszym ruszaniu, coś jak turbo lag, ale podobno ma to wynikać z oprogramowania skrzyni, które jest inne niż w starszych modelach. Jesteś w stanie coś takiego zaobserwować? Mam nadzieję, że to bujdy, bo poprawianie fabryki na gwarancji przy takim aucie nie wchodzi w grę. Natomiast jeśli to pojawi się masowo to mam nadzieję, że jednak ASO na zlecenie producenta odpowiednio zareaguje.
Ciekawi mnie też kwestia, czy zmienił się w jakimś stopniu dźwięk z tłumika.

Nie jeździłem jeszcze wiec nie mogę nic powiedzieć. Auto dla żony wiec ona miała jazdę próbna. Dźwięk na pewno inny, bo u mnie cały czas otwarty ulter :p

Nie mam doświadczenia stricte w alfie, ale mam w jeepie którego od nowości mam do dziś, w poznaniu jeden salon, jeden serwis, jeden stellantis, więc zapewne jeden czort.
Ogólnie co się nie zepsuło z spraw technicznych (pompa abs, problem z wałkiem ssącym, sterownik poduszek, jak i dygotanie silnika na zimnym) wszystko zrobili za free i bez gadania, poduszkę wymienili nawet już po gwarancji, gdyż usterka była zgłaszana kilkukrotnie podczas trwania gwarancji a fizycznie ją zlokalizowali podczas przeglądu okresowego już po. Pierwotnie dzwonili żeby podać cenę obciążenia, ale jak usłyszeli że WRESZCIE ustalili problem zgłaszany od 2 lat, odczytali zgłoszenia serwisowe i wymiana za free.

Za to porównywany tu VAG - czyli porsche, audi i spółka... tak się składa że 7 lat miałem ich flagowy okręt gdzie jego serwis a nawet samo przyjęcie już używanego odbywa się nieco inaczej jak passata czy a8, gwarancja na perforację blach 12 lat, zgłoszone usterki oksydacji aluminium (egzemplarz 5 letni), auto od nowości pełen serwis, ciągłość itd. i co gwarant stwierdził ? wział komputer, mikroskop i przeleciał podniesiony lakier, na każdym znalazł mikroporę, mikroodprysk - gwarancja odrzucona ze względu na uszkodzenia mechaniczne... no kurna jak się lakier unosi od oksydacji, to nie guma że się rozciagnie, musi gdzieś pęknąć. Na pismo o odrzuceniu prawnik wylinił odpowiedź na 2 strony, co powiedziała centrala ? oczywiście pokryjemy koszty naprawy - ale w 50%, po podaniu kosztów ASO co do naprawy 3 elementów, ta moja połowa wynosiła 2700zł... dałem zrobić wyprawki bo to dolna część drzwi przy listwach , zapłaciłem sam 1000zł za całość bez lakierowania całych drzwi i demontowania listw zbierajacych które w longu praktycznie zawsze sie wyginają i są do wyrzucenia - tfu utylizacji. Gdzie serwis VAG znam bardzo dobrze, i na sam serwis z którego korzystam złego słowa nie powiem.
Tak wiec uważam że wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma, albo zależy jak się trafi, znam S8 z 2022r które po dziś dzień 18 razy było w serwisie, a w tym 7 unieruchomione lawetą... auto za ponad bańkę.

Z tym podejściem proponuje passata, albo lepiej rower

Nie do Ciebie był ten komentarz. A Twoja odpowiedź nic nie wnosi. Ty wypisujesz jakieś bzdury, zestawiając Porsche z Alfą. Trudno dyskutować, jak ktoś miesza znaczenia. Rzecz nie w tym, że Tobie się bardziej podobało w Alfie ale w tym, że to są i marki i auta z zupełnie innej półki. I to są prawdy oczywiste, nie podlegające dyskusji, tak jak prawda o tym, że to Ziemia kręci się wokół Słońca a nie odwrotnie.
Miejmy umiar w wypisywaniu bzdur, bo to momentami zaczyna przypominać piaskownicę ze szczeniakami a nie forum sympatyków motoryzacji.

Mnie bardziej interesuje historia kolegi, który zamówił Competizione ale obawia się laga pod pedałem... No ciekawe. Ja bym się przed zakupem takiej fury jednak nią przejechał.
Że nie ma i nie można?
Czy może gdzieś jednak istnieje w PL demo Competizione?

Ostatnia edycja:
To nie Competizione ma mieć laga tylko ogólnie MY2023 - więc raczej nie powinno być problemu znaleźć i pojeździć.

Nie do Ciebie był ten komentarz. A Twoja odpowiedź nic nie wnosi. Ty wypisujesz jakieś bzdury, zestawiając Porsche z Alfą. Trudno dyskutować, jak ktoś miesza znaczenia. Rzecz nie w tym, że Tobie się bardziej podobało w Alfie ale w tym, że to są i marki i auta z zupełnie innej półki. I to są prawdy oczywiste, nie podlegające dyskusji, tak jak prawda o tym, że to Ziemia kręci się wokół Słońca a nie odwrotnie.
Miejmy umiar w wypisywaniu bzdur, bo to momentami zaczyna przypominać piaskownicę ze szczeniakami a nie forum sympatyków motoryzacji.

Mnie bardziej interesuje historia kolegi, który zamówił Competizione ale obawia się laga pod pedałem... No ciekawe. Ja bym się przed zakupem takiej fury jednak nią przejechał.
Że nie ma i nie można?
Czy może gdzieś jednak istnieje w PL demo Competizione?

Proponuje cofnąć się kilka wątków. Nie ja zestawiam AR z Porsche :)

Nie masz racji. Oba samochody są często porównywane zarówno w pismach motoryzacyjnych jak i testach na youtubie. Można je spokojnie porównywać ze względu na charakter obu Suvów i rewelacyjne prowadzenie odbiegające od reszty segmentu. Że względu to, że Alfa jest pozycjonowana jako marka premium to takie zestawienie jest czymś naturalnym. Stelvio jest oczywiście szybsze i bardziej agresywne w prowadzeniu od bazowego Macana a Porsche za to bardziej luksusowe i wygodniejsze, lepiej wykończone. Oczywiście różnica w cenie też może mieć znaczenie.

Nie masz racji. Oba samochody są często porównywane zarówno w pismach motoryzacyjnych jak i testach na youtubie. Można je spokojnie porównywać ze względu na charakter obu Suvów i rewelacyjne prowadzenie odbiegające od reszty segmentu. Że względu to, że Alfa jest pozycjonowana jako marka premium to takie zestawienie jest czymś naturalnym. Stelvio jest oczywiście szybsze i bardziej agresywne w prowadzeniu od bazowego Macana a Porsche za to bardziej luksusowe i wygodniejsze, lepiej wykończone. Oczywiście różnica w cenie też może mieć znaczenie.

Naturalne to jest porównywanie Maserati z Porsche. Alfa na pewno jest marką nietuzinkową, unikalną, ale do premium jej dużo, bardzo dużo brakuje. Alfa jest takie premium, że jej najwyższy model SUV-a jest porównywalny z najmniejszym SUV-em porsche.

Jest Premium chociażby dlatego bo tak jest klasyfikowana w zestawieniach sprzedaży itd. Kropka. Ty możesz jej tak jej nie postrzegać ale to nie nie zmienia faktu, że można Stelvio porównywać z Macanem. Ty przecież rozwiązałeś Stelvio z Formentorem a takie porównanie miało dużo mniej sensu.

To, że ktoś chce się pozycjonować jako premium, to jeszcze nie znaczy że jest premium. Może takie premium bieda-edition. Ostatnimi laty jest wysyp takiego pozycjonowania marek jako "premium dla ludu", chociaż do premium im daleko. Mini, DS, Cupra (tak. Seat też chce pozycjonować Cuprę jako premium - bez komentarza...). A Alfa zamiast na siłę pozycjonować się jako premium powinna zadbać o swój wizerunek jako dobrze wykonanego gran turismo.
To, że rozważałem przy zakupie różne opcje, bo porównywalne cenowo, to nie znaczy, że są swoimi konkurentami w segmencie. Tam gdzie cenowo kończy się wypasiony Formentor VZ zaczynają się bieda wersji Stelvio. Tam gdzie kończy się wypasione Stelvio zaczyna się bieda wersja Macana z silnikiem R4. Równie dobrze można by porównywać Citroena C5 cross z Macanem. Albo Skode Kodiaq RS z pakietem L&K. I nie jestem taki pewien, czy w kwestii jakości wykonania (zwłaszcza wnętrza) prosiak by wygrał. Porsche to jest inna liga. Zaczynając od wizerunku marki poprzez obsługę w salonie, gamę modelową, możliwości konfiguracji po koszty serwisu.

ps. apropo premium, jak "premium" są zamontowane elementy karbonowe w BMW M3. i kosztują przy tym czapkę pieniędzy (jakieś pół Tonale za parę gadżetów)
https://www.youtube.com/watch?v=Gr810PVshH0 ok. 3 minuty.

Ostatnia edycja:
Przecież te samochody nie są porównywanie ze względu na wykonanie tylko jakość prowadzenia. A ta jakość w Stelvio to nawet więcej niż premium. Dlatego porównuje się go często z Porsche bo nawet BMW X3 nie ma tej jakości prowadzenia, Stelvio jest tu liderem segmentu i dlatego na tym polu rywalizuje z Macanem.

To, że ktoś chce się pozycjonować jako premium, to jeszcze nie znaczy że jest premium. Może takie premium bieda-edition. Ostatnimi laty jest wysyp takiego pozycjonowania marek jako "premium dla ludu", chociaż do premium im daleko. Mini, DS, Cupra (tak. Seat też chce pozycjonować Cuprę jako premium - bez komentarza...). .

Zgadzam się z Machaju ale ... czemu wy tak się czepiacie tej Cupry? Formentor to jest autentyczny hit rynkowy, strzał w dziesiątkę. Czemu takim strzałem, NIE JEST Tonale? Bo NIE JEST i to już, po niemal roku od startu sprzedaży, widać.

Jest Premium chociażby dlatego bo tak jest klasyfikowana w zestawieniach sprzedaży itd. Kropka. Ty możesz jej tak jej nie postrzegać ale to nie nie zmienia faktu, że można Stelvio porównywać z Macanem. Ty przecież rozwiązałeś Stelvio z Formentorem a takie porównanie miało dużo mniej sensu.

A czy to nie klienci decydują co jest 'premium'?

- - - Updated - - -

Przecież te samochody nie są porównywanie ze względu na wykonanie tylko jakość prowadzenia. A ta jakość w Stelvio to nawet więcej niż premium. Dlatego porównuje się go często z Porsche bo nawet BMW X3 nie ma tej jakości prowadzenia, Stelvio jest tu liderem segmentu i dlatego na tym polu rywalizuje z Macanem.

Stelvio - lider w jakości prowadzenia.
X3 - lider (lub jeden z) sprzedaży
Kto ma więcej pieniędzy?

Amortyzatory
Powrót