JohnyBravo
Nowy
- Auto
- W poszukiwaniu
Czemu nie zgłosisz naprawy gwarancyjnej? Gwarancja na perforacje blach raczej jeszcze nie wygasła.
Zgłosiłem. 8-go mam wizytę.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czemu nie zgłosisz naprawy gwarancyjnej? Gwarancja na perforacje blach raczej jeszcze nie wygasła.
Zgłosiłem. 8-go mam wizytę.
Ja byłem w serwisie zrobili zgłoszenie gwarancyjne i czekam na rozpatrzenie wniosku .
Niemniej jednak serwis AR to porażka ludzie którzy tam pracują są jak za kare o wszystko trzeba się wykłócać...
Żaden serwis ASO nie zrobi Ci naprawy gwarancyjnej na swój koszt, a to że nawet wymiana akumulatora na gwarancji wymaga dzisiaj całodniowych testów pod dyktando gwaranta to już osobny temat - podobno było wcześniej zbyt dużo nadużyć w ASO. Dzisiaj ASO musi poświęcić cały dzień na aktualizację softu i testy, a potem dostaje gratisowy akumulator od gwaranta i 12,50 PLN za jego wymianę (cena sprzed 4 lat)Ja byłem w serwisie zrobili zgłoszenie gwarancyjne i czekam na rozpatrzenie wniosku .
Niemniej jednak serwis AR to porażka ludzie którzy tam pracują są jak za kare o wszystko trzeba się wykłócać...
Żaden serwis ASO nie zrobi Ci naprawy gwarancyjnej na swój koszt, a to że nawet wymiana akumulatora na gwarancji wymaga dzisiaj całodniowych testów pod dyktando gwaranta to już osobny temat - podobno było wcześniej zbyt dużo nadużyć w ASO. Dzisiaj ASO musi poświęcić cały dzień na aktualizację softu i testy, a potem dostaje gratisowy akumulator od gwaranta i 12,50 PLN za jego wymianę (cena sprzed 4 lat)![]()
Kiedyś w ASO Alfy też tak było do jakiejś tam kwoty, ale potem gwarant zmienił zasady, bo podobno było zbyt wiele nadużyć ze strony ASO i teraz to wygląda tak, jak napisałem.Jeśli coś jest zepsute to wymieniają, z nikim się o nic nie muszę kłócić.
Kiedyś w ASO Alfy też tak było do jakiejś tam kwoty, ale potem gwarant zmienił zasady, bo podobno było zbyt wiele nadużyć ze strony ASO i teraz to wygląda tak, jak napisałem.
Tzn za wały ASO ukarali właścicieli Alf ?
Stelvio, 4.5-letnie (jestem pierwszym właścicielem), nie bite, nie uszkodzone. Tak wyglądają narożniki przednich drzwi, pod lusterkami, prawe i lewe.
Pokaż załącznik 286738Pokaż załącznik 286737
Przecież tak u Ciebie jest że wytworzyła się od wewnątrz i wyszła na zewnątrz, nie? Skąd pomysł że mogłoby być odwrotnie?Elementy nadwozia pojazdu objęte są gwarancją na perforację spowodowaną korozją gdy wytworzy się ona od wewnątrz i przebije na zewnątrz.”
Odpowiedz z serwisu:
Po przeanalizowaniu przez dział techniczny zgłoszenia, zostałem upoważniony do przekazania Państwu informacji, że zgłoszona przez Państwa usterka w samochodzie xxxxxx jest korozją podpowłokową i nie spełnia kryteriów definicji perforacji, a co za tym idzie naprawa nie może być wykonana w ramach Gwarancji na perforację blach nadwozia zgodnie z zapisem w Książce Gwarancyjnej: „ Elementy nadwozia pojazdu objęte są gwarancją na perforację spowodowaną korozją gdy wytworzy się ona od wewnątrz i przebije na zewnątrz.”
- - - Updated - - -
To moje drugie Stelvio, w pierwszym rozszczelniła się chłodnica, przednia lampa tez i naleciało brudu do środka, padł multiair (Ok 60k km przebiegu) i silnik (280KM) - wymienione na dodatkowo wykupionej gwarancji + jakieś drobnicę typu przegniłe lampki od tablicy rejestracyjnej itp, auto kupione nowe.
Drugie gnije i nie jest to wada objęta gwarancja.
Nigdy więcej AR nie kupie, szkoda kasy i nerwów.
Jedź do innego aso
Obie Stelvio serwisowalem w tym samym ASO, wszystkie przeglądy, te po gwarancji tez, wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie (powertrain czy jakoś tak), za „jedyne” 10k za dodatkowe 3 lata. Kasę potrafili brać, ale odpowiedzialności za gnijące amelinium już nie. W przyszłym tygodniu mam spotkanie z rzeczoznawcą/biegłym sądowym i niestety wynajmę prawnika. Ewidentne chcą się spotkać w sądzie. Nie ma takiej możliwości, żebym odpuścił. Oczywiście będę pisał jak się sprawy maja.
To przykre ale nie największy problem. Kwestia jak do tego podeszli a nie samo zdarzenie które przytrafić się może każdej maszynie niestetye tam, koledze w Panamerze V8 silnik zmieniali po 8k bo panewki obróciło xD
Ile lat ma to auto, że rdza z niego wyłazi ? Jak by wyglądała ta szyba bez uszczelek ? W moim starym wozie też zaczęła ostatnio wychodzić rdza przy szybach spod uszczelek, tylko przy tych gdzie są uszczelki - szyby boczne bagażnika w kombi - uszczelki nie zabezpieczają przed dostaniem się wody, wilgoci za to gdy się tam już dostanie wysycha bardzo długo i stąd korozja. Ale ten samochód ma 29 lat więc już ma prawo się coś zepsuć lub gdzieś zardzewieć. Jak się okazuje ~ 25 lat dłużej bez korozji kosztuje tyle, ile 0,5kg cynku na blachach pod marnym, jednowarstwowym akrylem
ps
Osobiście w takim samochodzie wyciąłbym szybę w jakimś warsztacie co je wymienia za 2 stówy, sam wyczyścić do żywego, na to podkład epoksydowy reaktywny/szpachlówkę epoksydową albo i wcześniej jeszcze może cynowanie ale tu by trzeba uważać na tapicerkę, zwykły podkład, tam gdzie już widać po wklejeniu szyby ładnie doszlifować i do lakiernika by położył za 1000 lakier, podwójna warstwę. Oddasz do przeciętnego lakiernika / aso, lekko wyszlifują, położą szpachlówkę akrylową lub nie, może jeszcze na mokro doszlifują, zamalują i cześć, za 3 lata to samo lub jeżeli masz niedaleko do którejś granicy, może tam lepiej obchodzą się z klientami ? Ewentualnie jest sposób, który na wielu działa - postrasz ich, że podjedziesz samochodem pod warsztat i zaprosisz Uwaga TVN na reportaż![]()
To tez z tego co widzę zależy od koloru John Bravo ma zwykły kolor bez Metallica czyli dodatkowej warstwy bezbarwnego i według mnie to jest ta przyczyna. Co nie zmienia faktu ze nie powinno się to zdarzyć, a już o odpowiedzi ASO nie wspomnę - porażka