[Giulia] Kopnięcie skrzyni biegów przy ruszaniu po odpuszczeniu hamulca.

Silnik pracuje, w skrzyni mieszasz biegami - auto "jedzie na podnośniku. Maszynę włączasz w obieg oleju, miejsce zależnie od auta. Do różnych skrzyń są różne przyłącza/adaptery, czasem trzeba ominąć termostat. Do Giulii jest konkretny adapter, który każdorazowo życzliwie udostępnia mi miejscowy serwis Fiata/Alfy. Na początku procedury podawany jest detergent - taki odpowiednik płukanki w układzie olejenia silnika, tyle, że mniejsza ilość. Tak nawiasem mówiąc, też mają tę usługę w ofercie, od czasu wprowadzenia Giulii/Stelvio do sprzedaży. A tak przy okazji, kiedyś procedura ZF nakazywała wykonać wymianę spuszczając olej "grawitacyjnie", wlać świeży do poziomu max. (czyli ok. 40-45% pojemności skrzyni), przejechać jakiś odcinek (nie pamiętam jaki był określony w instrukcji wymiany), sprawdzić kolor oleju w skrzyni (poprzez upuszczenie), jeżeli nadal nie był taki jak świeży, procedurę powtórzyć. I tak do skutku. Czyli łącznie ok. 4-5 razy.

Jak silnik pracuje to domyślam się że ta "maszyna" jedyne co robi to jakimś przeplywomierzem mierzy ilość wyplutego oleju i tyle samo podaje na zasysie do skrzyni. Czyli dba żeby ilość w skrzyni była cały czas "wyjściowa". Jeśli tak to jest - to wydaje się to całkowicie bezpieczne. Osobiście tą płukankę bym chyba sobie tylko darował - nigdy nie wiadomo jakie gumo-plastki w skrzyni i jak zareagują z rozcieńczalnikami w tej płukance.
W tym wszystkim co dziwne to że niby podobno AR nie mówi nic o wymianie a serwis FCA ma jakieś adaptery do tego :⁠-⁠).

To jest bardziej skomplikowane niż opisałem, siłą rzeczy w skrócie - maszynę się wstępnie programuje, płukanie, ilość oleju, musi być odpowiednia temperatura. W maszynie jest wziernik, w którym widać na bieżąco czystość oleju - w załączeniu, chyba z mojej Giulii. Zawsze wstępnie programujemy 12 litrów, potem można dodawać jeszcze ile mechanik uzna. U mnie po 60 tys. dodał chyba litr, w Insigni po 260 tys razem poszło 17 litrów. Płukanka jest bezpieczna, to produkt specjalnie do tego celu przeznaczony.

Giulia przed.jpgGiulia po.jpg

Dzień dobry Państwu.
Problem wydaje się być rozwiązany. Auto zostało poddane wymianie tłuszczów w napędach Q4 oraz procedurze adaptacji skrzyni biegów. Prawdopodobnie ta druga czynność spowodowała powrót do normalności.

Dzień dobry Państwu.
Problem wydaje się być rozwiązany. Auto zostało poddane wymianie tłuszczów w napędach Q4 oraz procedurze adaptacji skrzyni biegów. Prawdopodobnie ta druga czynność spowodowała powrót do normalności.

Czy wymieniałeś tez olej w skrzyni czy tylko napędy? Też mam to kopnięcie, zima planuje wymiane oleju w skrzyni ale jeśli sama adaptacja może pomóc to już teraz bym ją zrobił.

Czy wymieniałeś tez olej w skrzyni czy tylko napędy?

Wymieniłem olej w skrzyni w lutym bodaj. Teraz tylko oleje w napędach. ASO w którym zleciłem wymianę przeprowadziło adaptację skrzyni. Należy pamiętać, że po każdej wymianie oleju w skrzyni należy wykonać adaptację skrzyni biegów.

Ostatnia edycja:
Ta, zawsze się ją robi na wszelki wypadek jak coś działa nie tak jak powinno, a nie po każdej wymianie oleju. Chyba że Alfa ma znowu jakieś dziwne czujniki jakości oleju jak w silniku i coś głupieje po wymianie na świeży?

I kolejna bajka poszła w świat...

Możliwe, że tak jest ale można to kwestionować tak samo jak odznaczenie wymiany oleju w silniku i przeprowadzenie niby adaptacji siłownika multiair. Tez to zawsze robię bo taka jetlst procedura ale czy to coś daje?

No nie wiem... pogubiłem się - chodzi o [samo]adaptację parametrów mechatroniki, czy o adaptację skrzyni do charakterystyki jazdy? Zakładałem, że o to pierwsze - nie ma o takiej adaptacji mowy w instrukcji wymiany oleju ZF-a ergo nie jest wymagana. To drugie odbywa się ciągle, w jakimś niewielkim zakresie skrzynie starają się dostosować do "stylu" jazdy - bardziej dynamicznie czy oszczędnie, ale to z kolei nie ma nic wspólnego z wymianą oleju?

No nie wiem... pogubiłem się - chodzi o [samo]adaptację parametrów mechatroniki, czy o adaptację skrzyni do charakterystyki jazdy? Zakładałem, że o to pierwsze - nie ma o takiej adaptacji mowy w instrukcji wymiany oleju ZF-a ergo nie jest wymagana. To drugie odbywa się ciągle, w jakimś niewielkim zakresie skrzynie starają się dostosować do "stylu" jazdy - bardziej dynamicznie czy oszczędnie, ale to z kolei nie ma nic wspólnego z wymianą oleju?

Nie pogubiłeś się tylko każdy powtarza jakieś bzdety.

Czy może ktoś z Was sprawdzić w MES jakie macie prądy elektrozaworów w skrzyni. Ostatnio zastanawia mnie odczyt zaworu nr 4 (odstaje od reszty).

ODCZYT PARAMETRÓW:
Temp. oleju skrzyni biegów: 55 °C
Prąd elektrozaworu 1: 850,0 mA
Prąd elektrozaworu 2: 850,0 mA
Prąd elektrozaworu 3: 850,0 mA
Prąd elektrozaworu 4: 283,9 mA
Prąd elektrozaworu 5: 850,0 mA

Pytanie czy ma ktoś wiedzę, za co ten zawór odpowiada?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót