Stelvio łącznik wału napędowego

Gonzalez

Nowy
Auto
Alfa stelvio
Witam wszystkich klubowiczów mam pytanie muszę wymienić łącznik wału napędowego z Alfa Romeo Stelvio 2 l benzyna napęd na cztery koła 280 koni ,2017rok, problem jest taki że tego łącznika(tłumika drgań wału , przegubu elastycznego) jak zwał tak zwał nie można kupić oddzielnie bo nie ma takiej części producent po prostu nie przewiduje a jedynie tylko z całym Wałem Ale cena Zaporowa bo na 10 000zl
znalazłem kilka używanych w dobrym stanie ale nie wiem czy będą pasowały do mojego auta, A może to nie ma znaczenia bo ten łącznik jest wszędzie taki sam tylko Wał po prostu różni długością zależy jaki model auta .?
Mam pytanie czy te Łączniki to są wszystkie takie same i można brać byle jaki, a jak nie to jaki Wał z łącznikiem powinienem szukać chodzi mi konkretnie o numer części.Proszę o pomoc ,bo nie wiem co robić ,a autem boje się trochę jeździć żeby się to całe nie rozleciało

Załączniki

• IMG_8691.jpg
    IMG_8691.jpg
    35.7 KB · Wyświetleń: 79
  • IMG_8689.jpg
    IMG_8689.jpg
    27.8 KB · Wyświetleń: 66
Ostatnia edycja:
Witam wszystkich klubowiczów mam pytanie muszę wymienić łącznik wału napędowego z Alfa Romeo Stelvio 2 l benzyna napęd na cztery koła 280 koni ,2017rok, problem jest taki że tego łącznika(tłumika drgań wału , przegubu elastycznego) jak zwał tak zwał nie można kupić oddzielnie bo nie ma takiej części producent po prostu nie przewiduje a jedynie tylko z całym Wałem Ale cena Zaporowa bo na 10 000zl
znalazłem kilka używanych w dobrym stanie ale nie wiem czy będą pasowały do mojego auta, A może to nie ma znaczenia bo ten łącznik jest wszędzie taki sam tylko Wał po prostu różni długością zależy jaki model auta .?
Mam pytanie czy te Łączniki to są wszystkie takie same i można brać byle jaki, a jak nie to jaki Wał z łącznikiem powinienem szukać chodzi mi konkretnie o numer części.Proszę o pomoc ,bo nie wiem co robić ,a autem boje się trochę jeździć żeby się to całe nie rozleciało

Witaj

Wysłałem ci info na priv - jak coś, to się odezwij.

Pozdr

Trochę dziwne to Forum bo Rejestrując się tutaj myślałem że naprawdę można będzie liczyć na pomoc jakiś entuzjastów fachowców tej marki ale widzę że poza dosłownie dwoma osobami nikogo to chyba nie interesuje jeżeli ktoś potrzebuje pomocy albo wszyscy jeszcze na majówce

Dziwne to może, że Ci się nie chce przygooglać.
C37A1400007.
Co nie zmienia faktu, że ofert za specjalnie nie widać. No ale skoro masz info że od hemi pasuje to czego więcej potrzebujesz? Poza tym prawie napewno był już wątek o tym tu na forum, albo ktoś temat poruszał.

Ostatnia edycja:
Trochę dziwne to Forum bo Rejestrując się tutaj myślałem że naprawdę można będzie liczyć na pomoc jakiś entuzjastów fachowców tej marki ale widzę że poza dosłownie dwoma osobami nikogo to chyba nie interesuje jeżeli ktoś potrzebuje pomocy albo wszyscy jeszcze na majówce

Gdybyś zapytał o lifting, testy itp. To miałbyś cała litanie odpowiedzi, kwestie elektroniki też przez kilka osób są opanowane i można dużo się dowiedzieć. Jeśli chodzi o sprawy mechaniczne to leży i kwiczy, prędzej dowiesz się z amerykańskich for (giulia, stelvio) niż tutaj. Tutaj co najwyżej odeślą cie do aso i skwituja, że skoro stać cie na takie auto to jakim prawem pytasz o takie rzeczy. Ot, takie moje spostrzeżenia.

Gdybyś zapytał o lifting, testy itp. To miałbyś cała litanie odpowiedzi, kwestie elektroniki też przez kilka osób są opanowane i można dużo się dowiedzieć. Jeśli chodzi o sprawy mechaniczne to leży i kwiczy, prędzej dowiesz się z amerykańskich for (giulia, stelvio) niż tutaj. Tutaj co najwyżej odeślą cie do aso i skwituja, że skoro stać cie na takie auto to jakim prawem pytasz o takie rzeczy. Ot, takie moje spostrzeżenia.

Wydaje mi się że trochę przesadzasz. Giulia i Stelvio mają już kilka lat na karku i większość problemów i ich rozwiązań zostało opisanych na łamach tego forum. Co chwilę rejestruje się tutaj "nowy" właściciel Giulii czy Stelvio i od nowa zadaje te same pytania, które były już wałkowane niejednokrotnie. Trzeba nauczyć się przeszukiwać forum. O łącznikach wału było już co najmniej kilka razy i z innymi tematami jest podobnie. https://www.forum.alfaholicy.org/gi..._wal_napedowy_tlumik_drgan_sketnych_walu.html

Ostatnia edycja:

Mercedes, Febi nr katalogowy 21193

stare spękane

IMG_20230215_140916.jpg

Nowe Febiego

IMG_20230206_214003.jpgIMG_20230215_140626.jpg

Tomku, dawało to jakieś objawy czy po wizualnej kontroli zdecydowales się na wymianę?

Objawy miałem takie że od 125km/h miałem drobną wibrację, przy 140 mocniejszą, a 150 nie dało się jechać bo aż kierownica drgała, taką samą miałem w poprzednim AWD i winny był wał (element łączny 2 częsci) to tu pierwsze co zrobiłem to go obejrzałem, zobaczyłem pęknięcia na każdej składowej łącznika to decyzja była krótka - wymiana, niestety efektu nie przyniosła bo wibracja była nadal. Niestety żeby to dobrze obadać trzeba dłuższej trasy a ja tym samochodem mam okazję jechać co 3 tygodnie na stację paliw...
Mając nauczkę z poprzedniego auta, gdzie wymieniłem różnych dupereli za kilkanaście tysięcy, drugi raz nie dałem się nabrać i przetestowałem w trasie, Wakacyjny trip i wystarczyło. Wibracje pojawiały się i znikały, celowo utrzymałem prędkosć 130km i nagle nie ma, za kilka chwil zaczęły się pojawiać, nasilać i znów znikać, to już wiedziałem - opony, a dokładnie ich praca góra dół (tzw. jajo). Nowe opony... sprawdziłem też na których przyjechał z USA i też są lekkie jajka, a felgi ideał idą równo i osiowo i promieniowo, czego nie mogę powiedzieć o oponach.

Dotychczas problem z wibracją promieniową miały opony Nokian z Rosji o dość perfidnej w obecnym czasie nazwie - Z-Line, Nokian nawet nie dyskutuje tylko zwraca kasę, dostałem zwrot w 14 dni, niestety Conti już tak sobie nie poradzę bo nie brałem FV na prywatne auto, muszę zatem je dać na wyważarkę z testem drogowym, bo tak jak Nokian bił promieniowo po 3-5mm , tak Conti znacznie mniej, więc może da się go ustawić na feldze.

Objawy miałem takie że od 125km/h miałem drobną wibrację, przy 140 mocniejszą, a 150 nie dało się jechać bo aż kierownica drgała, taką samą miałem w poprzednim AWD i winny był wał (element łączny 2 częsci) to tu pierwsze co zrobiłem to go obejrzałem, zobaczyłem pęknięcia na każdej składowej łącznika to decyzja była krótka - wymiana, niestety efektu nie przyniosła bo wibracja była nadal. Niestety żeby to dobrze obadać trzeba dłuższej trasy a ja tym samochodem mam okazję jechać co 3 tygodnie na stację paliw...
Mając nauczkę z poprzedniego auta, gdzie wymieniłem różnych dupereli za kilkanaście tysięcy, drugi raz nie dałem się nabrać i przetestowałem w trasie, Wakacyjny trip i wystarczyło. Wibracje pojawiały się i znikały, celowo utrzymałem prędkosć 130km i nagle nie ma, za kilka chwil zaczęły się pojawiać, nasilać i znów znikać, to już wiedziałem - opony, a dokładnie ich praca góra dół (tzw. jajo). Nowe opony... sprawdziłem też na których przyjechał z USA i też są lekkie jajka, a felgi ideał idą równo i osiowo i promieniowo, czego nie mogę powiedzieć o oponach.

Dotychczas problem z wibracją promieniową miały opony Nokian z Rosji o dość perfidnej w obecnym czasie nazwie - Z-Line, Nokian nawet nie dyskutuje tylko zwraca kasę, dostałem zwrot w 14 dni, niestety Conti już tak sobie nie poradzę bo nie brałem FV na prywatne auto, muszę zatem je dać na wyważarkę z testem drogowym, bo tak jak Nokian bił promieniowo po 3-5mm , tak Conti znacznie mniej, więc może da się go ustawić na feldze.

Mam to samo u siebie na michelinach, u mnie opony mogą dostawać po tyłku po samochód potrafi stać 3-4 tygodnie w garażu nieruszany.

Bo ten temat był wałkowany wiele razy sa juz dobrane zamiennik pasujace z MB po ok 200zł za sztuka.
Zamiast biadolic uzyj opcji szukaj bo tematy powtarzamy po raz setny

http://allegro.pl/oferta/przegub-walu-napedowego-tyl-tarczowy-ted98740-12824194568

Ostatnia edycja:

dziwna to jest ale twoja postawa roszczeniowa - wystarczyło użyć wyszukiwarki po sprawie - może jeszcze ktoś miałby Ci kupić i zamontować? naprawdę czasem warto się ogarnąć. no i inna sprawa - podejście fajne - jest forum i musi być odpowiedz na wszystkie moje problemy. naprawdę polecam wiadro wody na głowę żeby schłodzic.

Obudzę temat. Czy ktoś zna procedurę wymiany łącznika? Trzeba demontować wał, czy da się to zrobić prościej? Gdzieś chyba widziałem wpis (nie mogę odszukać), że wystarczy tylny dyfer opuścić/poluzować. Zamówiłem FEBI BILSTEIN 21193.

Zasugerowałem się wpisami w tym wątku:
Ja kupiłem nowy tłumik FEBI (zestaw z śrubami nr 21193) - pasuje z mercedesa, koszt w zależności od sklepu 250-350 zł brutto.
Pokaż załącznik 285317
Jak ktoś chce tłumik bez śrub to FEBI 21191.

Stary tłumik zrobił się dość twardy i mało elastyczny w porównaniu do nowego FEBI. Co do wrażeń - jak dla mnie bez zmian przed/po.
Co do drgań przy 130-140 to raczej koła. Samo wyważenie może nic nie dać, czasami koła mają delikatne bicie promieniowe i wtedy najlepiej zrobić test drogowy z optymalizacją położenia opony na feldze (jeśli oczywiście jest prosta). Miałem podobny problem jak Ty i pomógł mi kolega [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION].

Dzięki za zwrócenie uwagi! Faktycznie FEBI 180964 w opisie ma kompatybilność ze Stelvio.

Nie ma sprawy, chyba to względnie nowa pozycja u Febiego bo jakiś rok temu jeszcze nie było. Niestety w zestawie nie ma śrub i nakrętek, więc albo reuse starych, albo zakup za jakieś kosmiczne pieniądze (ponad 200zł/szt za nakrętkę). Też kiedyś widziałem filmik jak tylko opuszczają dyfer do wymiany. Po jakim przebiegu wymieniasz łącznik?

145 tyś. Są lekkie pęknięcia, może nawet dałoby się jeździć dalej, ale przy tym przebiegu wolę wymienić. Mam nadzieję, że śruby będą dobre. 200 zł za sztukę, to "trochę" żart.

Wysłane z mojego Power Armor 18T przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót