Veloce ti warto ?

adamu

Nowy
Auto
Stelvio Veloce Ti
Witam , proszę o odpowiedz na temat veloce ti 2021 . Czy warto zapłacić podobna cene jak za egzemplarz veloce z 2022 roku o podobnym przebiegu ? Ten model będzie zyskiwał na wartości czy raczej bez różnic czy to veloce / veloce ti czy estrema ?
Pozdrawiam .

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie warto. Za te same pieniądze miesiąc temu jak brałem swoją to miałem ofertę na rocznik MY22, z jedyną różnicą, że nie było pakietu premium. Mam w swojej ten pakiet i o ile wnętrze ładniej wygląda jak jest obszyte skórą to samo nagłośnienie szału nie robi. W tych pieniądzach znajdziesz z wyprzedaży rocznika 22 z zerowym przebiegiem

Najważniejsze cechy, które posiada Veloce TI a nie były dostępne nawet opcjonalnie w Veloce to fotele z alcantarą (+ 8-stopniowa regulacja) i karbonowe wykończenie wnętrza (deska rozdzielcza, tunel środkowy, boczki drzwi).
Jeżeli ktoś nie przepada za fotelami z pełnej skóry to Veloce TI jest dobrym rozwiązaniem, a karbon robi dodatkową robotę.
Co do zmiany wartości - generalnie bardziej trzymają cenę wersje już niedostępne oraz rzadko spotykane, więc Veloce TI powinno trochę mniej tracić na wartości.

Ok dzięki , interesuje się tym egzemplarzem i prawdopodobnie stanę się jego nowym właścicielem .

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie warto. Za te same pieniądze miesiąc temu jak brałem swoją to miałem ofertę na rocznik MY22, z jedyną różnicą, że nie było pakietu premium. Mam w swojej ten pakiet i o ile wnętrze ładniej wygląda jak jest obszyte skórą to samo nagłośnienie szału nie robi. W tych pieniądzach znajdziesz z wyprzedaży rocznika 22 z zerowym przebiegiem
Ale co to ma do rzeczy? Harman kardan i obszycie skórą można mieć w zwykłej Veloce. Alcantary i karbonów (wewnątrz i zewnątrz) nie.

Ja właśnie miedzy innymi wybrałem estreme ze względu na te dodatki, karbon, alkantarę, czerwoną nitkę, to wszystko daje więcej sznytu, porostu fajne razem się komponuje, a tunel środkowy sprawia wrażenie bardziej solidnego. Natomiast nie wiem czy zauważono, że po lifcie wersję Competizione pozbawiono foteli z alcantarą i karbonowych dodatków na zewnątrz i wewnątrz.

Alcantara wyleciała nawet z Quadrifoglio, co jest wielką kompromitacją alfy.

Estrema to takie nowsze veloce ti ? Są jakieś różnice między nimi wyposażenie standard / dodatki prócz np. Felg .

Estrema nie ma karbonowego tylnego spoilera i listew na progach.
Też miałem kupić używaną Veloce Ti, potem Estreme, a skończyło się na Veloce. I szczerze mówiąc, jedyne czego mi brak to aktywne zawieszenie.

W veloce ti karbon zewnętrzych był chyba tylko w opcji .
A szpera LSD , ktoś ma na wyposażeniu czuć coś czy dopiero dodanie trybu race ?

Ja mam.
Nie wypowiem się zbyt wiele gdyż wszystkie Giulie którymi jeździłem miały LSD. Na Dynamic lepiej czuć spinanie. Race nie mam.

Właśnie stoję przed wyborem używana Veloce TI, a nowa Veloce z Matrix leadmi. Największą moją obawą są siedzenia w Veloce, czy na pełnej skórze mocno poci się tyłek, czy te dziurki w siedzeniach coś dają? Obecnie jeżdżę Alfą 159 w skórze i latem jest to trochę uprzykrzające.

Właśnie stoję przed wyborem używana Veloce TI, a nowa Veloce z Matrix leadmi. Największą moją obawą są siedzenia w Veloce, czy na pełnej skórze mocno poci się tyłek, czy te dziurki w siedzeniach coś dają? Obecnie jeżdżę Alfą 159 w skórze i latem jest to trochę uprzykrzające.

Poci się, jak to na skórze. Zawsze można oddać do zakładu tapicerskiego i zmienią skórę na zamsz, welur czy inną skórę z np. krokodyla ;) Jak będziesz chciał to i wentylację wrzucą.

Również uważam, że w mojej Veloce'21 nie jest źle pod tym względem. Może dzięki "dziurkom" ale może też dzięki gęstym przeszyciom w siedzisku i oparciu. Tworzą one małe wałeczki w poprzek fotela. Skóra fotela nie przylega całą powierzchnią do osoby siedzącej. Do tego te fotele są bardzo wygodne w trasie. Przynajmniej dla mnie ;) W 159 o ile pamiętam, były 3 przeszycia wzdłuż fotela i tylko na jego środku..

Do tego te fotele są bardzo wygodne w trasie.
Z tym to bym się nie zgodził absolutnie. One są dla jakichś mega wąskich kolesi tylko dobre. Ja jestem dość szczupły a te boczki dmuchane spuszczone do zera piją jak cholera co przy dłuższej trasie jest wkurzające. W cienkiej koszulce to ok, jak zimą to słabo z tym.
Ale trzymają w zakrętach świetnie, coś za coś.

Z tym to bym się nie zgodził absolutnie. One są dla jakichś mega wąskich kolesi tylko dobre. Ja jestem dość szczupły a te boczki dmuchane spuszczone do zera piją jak cholera co przy dłuższej trasie jest wkurzające. W cienkiej koszulce to ok, jak zimą to słabo z tym.
Ale trzymają w zakrętach świetnie, coś za coś.

Mnie nie piją, Wąski jestem ;)

W Veloce Ti były fotele z alcantary bardzo wygodne na skórzane nie narzekam, żadnych problemów (185cm, 92kg) i uważam, że są jedne z najlepszych w których jeździłem. Trzymanie boczne rewelacja!

Zależy kto co lubi. Ja raczej do drobnych nie należę (182cm, 95kg) a i tak boczki mam mocno napompowane. Lubię jak mnie fotel trzyma zamiast się zapierać kolanami w zakrętach ;)

Amortyzatory
Powrót