• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Giulia 2.0 280KM tykanie/cykanie w silniku

Hmm zupełnie normalnie

Prawie jak diselek :confused:, wydaje mi się że za głośno, ale to może też tak w komputerze słychać

Hmm każdy z kim rozmawiam mówi ze normalnie a ja czegoś szukam

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Hmm każdy z kim rozmawiam mówi ze normalnie a ja czegoś szukam

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Znany temat na forum jest to normalne. Pamiętaj żebyś podczas tego szukania nie wpadł na pomysł , aby tam małą podkładkę wcisnąć to przestanie cykać.

niestety to normalne, cięgno od wastegate na turbinie

Czyli trzeba z tym żyć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kolega wyżej Ci napisał, że można tam dać podkładkę.

Czyli nic nie robić ?

Jeśli po dobrym rozgrzaniu zanika to cykanie to nie rób nic. Jeśli po nagrzaniu nadal cyka to na fb ktoś się ogłaszał, kto regeneruje / naprawia te ciegna. Odpal i na zimnym silniku dotknij ręka ciegna, jeśli się uciszy to na 100% będziesz wiedział, że to od tego a nie czegoś innego.

Dobrze nie będę tego dotykał . Nie miałem czasu żeby spokojnie popatrzeć na to cięgno. Ale może się uda przez weekend. Bo tak jak piszecie ze najlepiej to na zimnym. Gdyż wydaje zdecydowanie jak się rozgrzeje silnik zdecydowanie prawie tego nie słychać. Jeszcze dodam ze auto to rocznik 2019 a podobno ten problem z tym cięgnami został wyeliminowany.

Dobrze nie będę tego dotykał . Nie miałem czasu żeby spokojnie popatrzeć na to cięgno. Ale może się uda przez weekend. Bo tak jak piszecie ze najlepiej to na zimnym. Gdyż wydaje zdecydowanie jak się rozgrzeje silnik zdecydowanie prawie tego nie słychać. Jeszcze dodam ze auto to rocznik 2019 a podobno ten problem z tym cięgnami został wyeliminowany.

Skąd info, że został wyeliminowany? Bo ja mam z kolei info, że Alfa się tym nigdy nie przejmowała i przez cały okres produkcji są identyczne. Moje MY21 to potwierdza.

Gdzieś ktoś kiedyś pisał, że po 2019 roku tego problemu nie było. Ale chyba to nie prawda bo wczoraj na zimnym silniku złapałem za cięgno dzwiek prawie ustał. Na pewno na ciepłym silniku ten dźwięk nie jest aż tak donośny. Ale na zimnym ewidentne mnie wkurza.

A gdzie to złapać? Pokaz na zdjęciu proszę.

Nie mam dostępu do samochodu niestety. Znalazłem takie zdjęcie na necie wiec myśle że Ci pomoże. U góry na turbinie masz to ciegno
4b2ab8da53389f6bf1d6fbb791d943d4.jpg

Amortyzatory
Powrót