• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wyprostowanie wyginającej się pokrywy akumulatora w tapicerce

epsonix

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
W większości Giulii ta pokrywa wisi i się nie mieści w bocznej tapicerce bagaznika. U mnie dodatkowo z jakiś powodów górny zaczep latał/był pęknięty. W przypływie nagłej potrzeby rozwiazania wieczorem i natychmiast problemu, poszukałem co było w piwnicy pod ręką - niestety z solidniejszych dłuższych rzeczy tylko znalazłem taką blachę do spinania elementów konstrukcji drewnianych - solidna w miarę bodajże 2mm grubości i 6x30cm wymiary. (wiem wiem, lepiej byłoby to zrobić z jakiegoś zgrabnego profilu alu zamkniętego, no ale nie mam pod ręką).
Do tego dorobiłem z innego płaskownika podpore pod wiszacy uchwyt górny. Kołki plastikowe fi8mm z rozporowym grzybkiem. 10 min roboty i pokrywa jest prosta. Jak klej zaschnie jutro to montaż.
Zobaczę czy trzeba jakoś bardziej trwale przefasonowac też boczek żeby lepiej to pasowało i nie prężyło - najwyżej z delikatnym strumieniem z opalarką/gorącym powietrzem popracuję tez nad boczkiem a i samymą pokrywą żeby zlikwidować miejsca naprężeń ciut podginając co trzeba.

IMG_1442.jpgIMG_1443.jpg

aaa, i zapomniałem jej zabrać z piwnicy i założyć. No nic, wieczorem. docelowo jak wpadnie mi w łapy jakiś zgrabniejszy profil zamknięty to sobie wymienię tą blachę na taki - może nawet przejadę po nim jakimś czarnym matowym sprayem żeby było tip-top.

I jak prace nad tą pokrywą? Zamieniłeś na coś bardziej estetycznego?

Nie ma czasu, z reszta z zewnątrz jest estetyczne. Na razie to byłem na urlopie a potem auta nie miałem 4 tyg bo gapa wjechał mi w tył i uszkodził zderzak/customowy wydech. Dopiero co odebrałem bo przez ASO i Ultera musiało auto przejść. Kiedyś sobie zrobię, dam pewnie estetyczny profil zamknięty alu typu powiedzmy 2cm/8mm/2mm pomalowany na czarno, żadne cuda nie są w planie:)

Amortyzatory
Powrót