• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zmiana halogenów na ledy - Czy ktoś próbował?

maciekj22

Nowy
Auto
Stelvio 2.0 280hp / MiTo 1.4 79hp / 147 1.6 105hp
Cześć

Aktualnie w mojej julce dołożyłem tylne nawiewy, zgodnie z instrukcją na forum, zainstalowałem box-a z Android Auto, przyszedł więc czas, żeby zapytać, czy ktoś z tu obecnych próbował zmieniać lampy halogenowe na Led-y?
Założyłem żarówki o maksymalnie białej barwie, jakie miały homologację, ale mimo wszystko zerkam zazdrosnym wzrokiem na wszystkich właścicieli julek i stelvio, których mijam na drodze patrząc na ich piękne, ledowe oświetlenie drogi. :)

Za wszelkie wskazówki, instrukcje, ew. namiary na kogoś, kto coś takiego robi / robił będę mega wdzięczny.

Pozdrawiam
Maciek

Cześć

Aktualnie w mojej julce dołożyłem tylne nawiewy, zgodnie z instrukcją na forum, zainstalowałem box-a z Android Auto, przyszedł więc czas, żeby zapytać, czy ktoś z tu obecnych próbował zmieniać lampy halogenowe na Led-y?
Założyłem żarówki o maksymalnie białej barwie, jakie miały homologację, ale mimo wszystko zerkam zazdrosnym wzrokiem na wszystkich właścicieli julek i stelvio, których mijam na drodze patrząc na ich piękne, ledowe oświetlenie drogi. :)

Za wszelkie wskazówki, instrukcje, ew. namiary na kogoś, kto coś takiego robi / robił będę mega wdzięczny.

Pozdrawiam
Maciek

Kto ci broni kupić lampy i założyć, rozumiem ze masz lampy zwykle i chcesz xenony.

Okay, ale co będzie mi do takiej przekładki potrzebne? Podejrzewam, że tym razem nie obędzie się bez wizyty w warsztacie, a chciałbym mieć wszystkie potrzebne podzespoły, dlatego pytanie, czy ktoś już coś takiego wykonywał?

króre ledy, zamienniki żarówek (tanio/nielegalnie), czy lampy MY23 LED? te drugie drogi i chyba z ograniczeniami funkcjonalności bo normalnie moduł jest inny i wiązki do nich

Nie chodzi mi o retrofity pod h7, tylko całe reflektory, oryginalne z Alfy. Pewnie jakiś system poziomowania, czy inne wiązki będą potrzebne.

o LED były już tu na forum dyskusje, niepotrzebny nowy wątek.

reflektory i przeróbka wiązek - koszt ok 10tys, robi już Michał Marcin na grupie FB Giulia/Stelvio -wrzucał nawet dzisiaj realizację. Problem że matrixa to nie uruchamia - tu trzeba jeszcze dorobić wiązki, dodać moduł i pozmieniać proxi odpowiednio, ale tego jeszcze nie przećwiczyli Ci co dorabiają - oni ograniczają się do działających lamp i wszelkich funkci ich typu pływające kierunki, ale bez matrixa wybierającego. Pytanie też czy stary BCM czy inne moduły będą współpracować z nim (modułem matrixa jeśli taki się doda), czy trzeba jeszcze coś wymieniać (np kamera LDW/LDA, a tu zaś nawet przy MY20 potrzeba poliftowego BCM, radaru i wspomagania kierownicy).

IMHO lepiej wymienić auto na nowsze jak ktoś musi mieć, może i większa dopłata, ale dostanie się nowe/nowszse auto, wiele innych rzeczy i więcej gwarancji.

Jakim cudem? Allegro to nie oficjalny cennik :) Ale to trzeba mu napisać że gawiedź chce drożej bo to nie możliwe, pewnie się ucieszy. :rolleyes:

Dziwne to.
Skoro nowy reflektor w ASO około 7tys to chyba na Allegro debile nie siedzą i nie sprzedają nowych po tysiac czy półtora. Właśnie spojrzałem pobieżnie, jedna oferta za 6500 brutto za 1szt.
A roboty, Ty pewnie akurat dobrze wiesz, też z tym nie mało.
Na FB rzadko zaglądam ale kiedyś mi się zdarzyło i to co ten gość wypisywał akurat nie o światłach ale odnośnie upgradu kamer cofania to była niezła ściema (już nie pamiętam szczegółów ale jakieś bzdety o rozdzielczościach i ogólnie opis z którego nie wynikało nic za dużo konkretnego a głównie to że "będzie super"...). Nie brzmiało to dla mnie dobrze.

Ostatnia edycja:
Czyli innymi słowy gra nie warta zachodu. W takim razie poczekam, aż zalegalizują retrofity, jak w innych krajach UE to może chociaż trochę wyratuje to to dosyć archaiczne żółte światło reflektorów. Dzięki Panowie za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam! :)

7k za lampę to jest w polskim ASO. Ja swoje sprowadzałem z Włoch w zeszłym roku za 6 tysięcy brutto komplet.

Co do wymiany halogenów na ksenony, to wydaje mi się że wersja 25W nie będzie wymagała większych przeróbek, ale tu pewnie [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] lepiej się orientuje w temacie.

Ja swoje sprowadzałem z Włoch w zeszłym roku za 6 tysięcy brutto komplet.
Dość porażająca różnica. No i to by nadawało tej cenie 10K jakiś sens.
Z ciekawości tylko, na ew przyszłość - ściągałeś to z jakiegoś tamtejszego rodzaju ASO-FIAT czy jakiejś niezależnej firmy handlującej częściami ori?
Jeśli to nie tajemnica to mógłbyś podać namiar, pewnie wielu ludkom się przyda...

7k za lampę to jest w polskim ASO. Ja swoje sprowadzałem z Włoch w zeszłym roku za 6 tysięcy brutto komplet.

Co do wymiany halogenów na ksenony, to wydaje mi się że wersja 25W nie będzie wymagała większych przeróbek, ale tu pewnie [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] lepiej się orientuje w temacie.

Ja i tak zerkałem bardziej w stronę używek z popularnego serwisu aukcyjnego na A, ale faktycznie nie wiem, jak wygląda kwestia wyprucia instalacji pod wymianę halogenów na ksenony (już wiem, że ledy poza zasięgiem cenowym), ew. programowania. Z tego co widzę na ulicach to halogeny w tym autku są bardzo mało popularne, ale mimo tego liczyłem, że ktoś już miał realną styczność z tematem.

Polecam włoski eBay. Oryginalne felgi też były (nadal są?) w śmiesznej cenie. Za cztery felgi OE 18 cali wychodziło 1500 z przesyłka, każdy wzór.

Polecam włoski eBay. Oryginalne felgi też były (nadal są?) w śmiesznej cenie. Za cztery felgi OE 18 cali wychodziło 1500 z przesyłka, każdy wzór.

Oferty z wyprzedazy fca, zadko, niektore i male ilosci -szybko znikaja i nie wracaja

Pisze na szybko z komorki, akurat klient podjezdzal, nie czepiaj sie bledow,liczy sie komunikat.chyba zrozumiales?

Madralo,posiadz najpierw porownywalna wiedze i doswiadczenie w tematach giulii i stelvio a nie nadrabiaj wytykaniem bledow ortograficznych popelnionychbw pospiechu

Amortyzatory
Powrót