[Giulia] Części używane czy zamienniki, USA 2017 2.0 280

Grzechu120

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Q4 2.0 280 2017r.
Witam,
Piszę ten post z prośbą o pomoc, jestem świeżo po zakupie Giulii z USA, w ciągu 3 miesięcy powinna być w Polsce. Niestety jest trochę rozbita więc będę potrzebował kilku części.
Pierwsza rzecz to czy lepiej ogarnąć części używane czy kupić jakieś zamienniki? Potrzebuję z tego co wiem:
Zderzak przód
Lampa przód prawa
Wahacz
Klema pirotechniczna
Błotnik przód prawy
Ogólnie rzecz ujmując, sprowadzam samochód pierwszy raz w życiu jako mój pierwszy dlatego chciałbym dopytać czy ktoś potrafiłby po zdjęciach które mam oszacować minimum które trzeba będzie zrobić, wiem że wszystkiego po zdjęciach nie zdiagnozuję. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_20230810_193418.jpg
    IMG_20230810_193418.jpg
    67.2 KB · Wyświetleń: 82
  • IMG_20230810_193442.jpg
    IMG_20230810_193442.jpg
    78.1 KB · Wyświetleń: 96
  • IMG_20230810_193459.jpg
    IMG_20230810_193459.jpg
    86.4 KB · Wyświetleń: 68
  • IMG_20230810_193628.jpg
    IMG_20230810_193628.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 66
Szukaj w używkach, regularnie alledrogo, otomoto, czasem można kupić za dobrą cenę idealne lub i nowe części, wymaga to tylko regularnego przeszukiwania bo 90% tego co jest tak od ręki to jest od miesiący a okazje znikają momentalnie, polecam piatki i soboty, wtedy wielu handlarzy sporo wystawia, przynajmniej takie ja mam spostrzeżenia. Mógłbym polecić jeszcze jeden sklep wysyłkowy ale nie polecę, póki nie kupię, ceny na niektóre elementy mają bardzo ok jak za nowe części (nawet taniej od używek).

Ten sklep wiele osób poleca, również tu na forum. Sam kupowałem sporo części do Stelvio. Oryginały w dobrych cenach, nierzadko taniej niż używki na alledrogo.
https://sklep.akuki.pl/

PODKREŚLAM nie jestem ekspertem, ale jak na mój gust to się trochę "wpakowałeś", oczywiście nie widać wszystkiego, ale zacznijmy, że to rocznik 2017 czyli już 6 letni, a koszty wg. mnie będą dość wysokie. Poduszki są w wer. USA więc jak piszą na forum te z wer. Eu nie będą pasowały, w USA są jeszcze dodatkowo poduszki kolanowe, kurtyna lub obie, ciekawe czy fotel też rozpruty przez poduszkę w fotelu, min. jeden napinacz pasów a prawdopodobnie dwa, podsufitka, deska rozdzielcza i wszystkie inne ewentualne elementy maskujące system airbag. o wszelkich spinkach do tapicerki nie wspominam to tak na początek. Szyba, maska, obie lampy, zderzak, błotnik, drzwi, próg, być może przedni słupek a i środkowy też pewnie oberwał skoro drzwi "wyszły" na zewnątrz, nie widać dokładnie ale raczej również felga i to koło jakoś tak na zdjęciu dziwnie stoi więc pewnie jeszcze całe prawe zawieszenie...... oraz duża ilość niespodzianek, których nie widać na fotce, dostosowanie auta do wymogów EU (dlatego pisałem o obu lampach z przodu).... oj.... nie wiem czy nie lepiej by było kupić w kraju lub jakiś inny egzemplarz.

ALE TO MOJE OPINIA I NIE JESTEM EKSPERTEM tak więc mogę się w wielu punktach mylić.

Powodzenia

Nie brzmi to zachęcająco, sam przyznam że od początku coś mi się nie podobało jednak zaufałem bardziej kumplowi niż swoim przeczuciom.
Apropos lamp nie można włożyć tylko prawej USA i jakoś je dostroić? Oraz jaki jest koszt kompletnego zestawu poduszek?

Apropos lamp nie można włożyć tylko prawej USA i jakoś je dostroić? Oraz jaki jest koszt kompletnego zestawu poduszek?

O lampach jest tu mnóstwo pisane - poszukaj, lampy USA nie mają poziomowania i możesz mieć problem z zarejestrowaniem, poza tym da się "dostroić". O ceny poduch pytaj na Akuki, chociaż nie wiem czy mają USA (UE są inne).

Pomijając kwestie blacharskie to jest to 6 letnie auto z przebiegiem 160tys km po "tuningach" (stożek pod maską). Tam można się spodziewać wszystkiego. Ale CCC

Nieźle wyszło, w takim razie tak czysto teoretycznie, co byście polecili teraz zrobić? Samochód opłacony leci do Polski, zanim przypłynie trochę czasu minie czy w ogóle jest sens go robić? ?????? Zakładam że 30k zł to będzie mało żeby to poskładać i w ogóle czy warto ??????

Nieźle wyszło, w takim razie tak czysto teoretycznie, co byście polecili teraz zrobić? Samochód opłacony leci do Polski, zanim przypłynie trochę czasu minie czy w ogóle jest sens go robić? ������ Zakładam że 30k zł to będzie mało żeby to poskładać i w ogóle czy warto ������

Naprawiać i nie przejmować sie oszczedzisz na poduszkach i regeneruj cala polska tak robi i handlarze i zapewniam cie ze dzialaja powtórnie.

Wstrzymaj się z decyzją do czasu przyjazdu auta. Nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony jak kolega wyżej, błotnik to 1-1.4k, maska 2.5-3k, lampy europejskie 3k sztuka (jak chcesz mieć legalnie skrętne ksenony to drożej), nadkole komplet 800 zł, przeróbka lamp z tyłu 600, przeprogramowanie na europę 200-900 zł. Do tego poduszki (osobiście regeneracji bym nie wybrał), coś w zawieszeniu i robocizna. Gdybym miał strzelać to powiedziałbym, że w 25k się zmieścisz, ale też żadnym specjalista nie jestem. Czasem dochodzą dodatkowe koszty wynikłe z kradzieży czy uszkodzenia w transporcie.

Ostatnia edycja:
Wstrzymaj się z decyzją do czasu przyjazdu auta. Nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony jak kolega wyżej, błotnik to 1-1.4k, maska 2.5-3k, lampy europejskie 3k sztuka (jak chcesz mieć legalnie skrętne ksenony to drożej), nadkole komplet 800 zł, przeróbka lamp z tyłu 600, przeprogramowanie na europę 200-900 zł. Do tego poduszki (osobiście regeneracji bym nie wybrał), coś w zawieszeniu i robocizna. Gdybym miał strzelać to powiedziałbym, że w 25k się zmieścisz, ale też żadnym specjalista nie jestem. Czasem dochodzą dodatkowe koszty wynikłe z kradzieży czy uszkodzenia w transporcie.

Te ceny to za nowe elementy, bez polowania na okazje, np maska nowa, zapodkładowana 2700, lampy nowe komplet skrętne 35w europa 7000 w tej chwili na aukcjach. W okazjach nowe lub z demontażu można kupić nawet za połowę ceny.

Dzięki za odpowiedzi, macie może jakiś warsztat, mechanika i blacharza który podjąłby się naprawy tej sztuki, który specjalizuje się w takich modelach? Najlepiej na terenie Małopolski.

Mam pytanie odnośnie zderzaka przedniego, może głupie jednak pomylić się w tej kwestii byłoby stratą pieniędzy i czasu, na zdjęciu w mojej Giulii widnieje zderzak bez otworów na PDC oraz spryskiwacze i taki powinienem zamówić prawda?

To zależy jakie lampy zamontujesz i czy chcesz żeby auto było w 100% zgodne z polskim przepisami.

Spryskiwacze nie są wymagane dla halogenów, ksenonów 25W i ledów, ale możesz je domontować jeśli chcesz. Co do PDC to jeśli nie chcesz przednich czujników to będziesz musiał jakoś zaslepic te otwory

Montuję ksenony 25w więc teraz wystarczy że kupię zwykły zderzak lub z PDC tak?

Tak ale żeby uruchomić przednie czujniki będziesz musiał zmienić sterownik.

... same komplikacje, w takim razie do ceny zderzaka dochodzi nowy sterownik i radar ? Co wtedy z tyłem? Też trzeba przerobić?

Sterownik PDC jest wspólny przód-tył. Czujniki z tyłu będziesz musiał raczej też wtedy dodać. Nie wiem czy sterownik wali errorami jak ich nie ma czy tylko ignoruje - ale na logikę powinien alarmować, komunikacja czujniki-sterownik jest cyfrowa.

Amortyzatory
Powrót