[Giulia] Blad U1713-2f

bronek90

Użytkownik
Auto
Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG
Witam, dzis zonie podczas jazdy wyskoczyl komunikat skontroluj silnik, s&s niedostępny, poza tym samochod pracowal normalnie. Po podłączeniu MESa pojawil sie blad jak w tytule. Ktos spotkal sie juz z tym, co to moze byc? Pozdrawiam serdecznie, Artur.

Pierwszy link z guugla:

Alfa-Romeo DTC U1713-2F
Make:
Alfa-Romeo
Code:
U1713-2F
Definition:
ECM (Engine Control Module) EMS (Engine Malfunction System) Failure-Signal Erratic
Description:
This DTC sets when the Powertrain Control Module (PCM) sends a CAN Bus message to the Body Control Module (BCM) indicating DTC(s) exist within the PCM.
Cause:
Powertrain Control Module (Pcm) Dtcs
Failure Type:
Signal Erratic
This sub type is used for failures where the signal is momentarily implausible (not long enough for "signal invalid") or discontinuous.

Ostatnia edycja:
Tak, widziałem ale opis nic mi nie mówi o przyczynie tego bledu. Zagraniczne fora tez przeszukałem i tez nie ma zbyt wiele informacji o tym bledzie, myslalem, że moze ktos trafił to samo i zna rozwiazanie.

Tak, widziałem ale opis nic mi nie mówi o przyczynie tego bledu. Zagraniczne fora tez przeszukałem i tez nie ma zbyt wiele informacji o tym bledzie, myslalem, że moze ktos trafił to samo i zna rozwiazanie.
Cześć, znalazłeś rozwiązanie tego problemu? Nic nie mogę znaleźć...

Czesc, póki co błąd nie wrócił, regularnie doładowuje akumulator.

Czyli sam poprostu ustapił? Myślisz ze winny był akumulator?
Nic nie robiłes poza ładowaniem aku?

This DTC sets when the Powertrain Control Module (PCM) sends a CAN Bus message to the Body Control Module (BCM) indicating DTC(s) exist within the PCM.
Ten błąd pojawia się na BCM, gdy masz błąd na komputerze silnika i sam nic nie znaczy.

Ten błąd pojawia się na BCM, gdy masz błąd na komputerze silnika i sam nic nie znaczy.

Czyli nie ma rozwiązania tego problemu? Czy trzeba szukać problemu w silniku? Wystarczy odpiąć klemę minusową i błąd znika tylko nie wiadomo na jak długo.

- - - Updated - - -

Doładowuje regularnie akumulator, od tego czasu błąd nie wrócił.

Regularnie to znaczy jak często?
Bo ja mam wrazenie ze jak naładuje to dwa tygodnie jest ok, a pózniej znów ten bład

Czyli nie ma rozwiązania tego problemu? Czy trzeba szukać problemu w silniku? Wystarczy odpiąć klemę minusową i błąd znika tylko nie wiadomo na jak długo.

- - - Updated - - -

Regularnie to znaczy jak często?
Bo ja mam wrazenie ze jak naładuje to dwa tygodnie jest ok, a pózniej znów ten bład

Jak tylko po mieście to co 2 tygodnie, jak więcej tras to raz w miesiącu. Akumulator od nowości, 2017r. Więc już pewnie jego ostatki

Jak tylko po mieście to co 2 tygodnie, jak więcej tras to raz w miesiącu. Akumulator od nowości, 2017r. Więc już pewnie jego ostatki

To ja własnie jak naładuje jest 2 tygodnie ok, a jak nie naładuje to wyskakuje bład. A czy oprócze tego błedu U1713-2F masz jeszcze jakis?

To było 2 lata temu, już nie pamiętam z czym występował ten błąd. Od tego czasu się nie pojawił, na jesieni miałem błędy od wypadania zapłonu i tego błędu nie było.

Te błędy z wypadaniem to skutkowaly u Ciebie już check enginem czy tylko widziales pojedyncze wypady? Bo ja widzę pojedyncze codziennie w myAlfa ale nic ogólnie się nie dzieje - i w sumie nie wiem czy to normalne czy nie.

Te błędy z wypadaniem to skutkowaly u Ciebie już check enginem czy tylko widziales pojedyncze wypady? Bo ja widzę pojedyncze codziennie w myAlfa ale nic ogólnie się nie dzieje - i w sumie nie wiem czy to normalne czy nie.

Razem z checkiem, były to błędy p030x więc nie wskazujące jednoznacznie na MA. Żona jeździ giulia, od tego czasu jak jest zimno bądź wilgoć na dworzu to przed ruszeniem daje popracować silnikowi 20-30 sekund i jest wszystko ok.

Takie kilkadziesiąt sekund to w każdym samochodzie zdrowe jak widać :-)

A masz jakieś błędy na sterowniku silnika, czy tylko tamto?

Właśnie nic poza tym błedem, mam jeszcze jakis od kamery ale to raczej nie wpływa bo wszytsko działa i auto chodzi jak szalone

- - - Updated - - -

To jak to wytłumaczysz jak ja nie mam żadnych innych błedów? A skanuje w MES F12, czyli błedy DTC i nic poza tym nie pokazuje, chyba ze robię coś zle

Amortyzatory
Powrót