[Stelvio] Zamiennik kamery cofania w STELVIO

KrzysGa

Nowy
Auto
Alfa Romeo STELVIO
Witam, czy ktoś wymieniał kamerę cofania w STELVIO (2018r. wersja Bi-Tech) na inną, lepszej jakości?
Pytałem w FCA Bielsko-Biała czy istnieje możliwość wymiany na taką z nowszego modelu ponieważ moja jest słabej jakości, na warsztacie powiedziano mi że wszystkie są fatalne i mija się to z celem.
Może ktoś kupił jakąś na Aliexpress i jest lepsza.

Przeszukaj forum, z pół roku temu dość dokładnie to opisałem.

Generalnie dobrze Ci w serwisie powiedzieli. Ta kamera to dość już stary szajs z Fiata Tipo, siedzi też w niektórych Dodge, Chrysler. Chyba że pasuje coś z jakiegoś zupełnie innego samochodu z grupy FCA (jakiś peugeot czy coś może) ale narazie nie namierzyłem niczego, i mało to prawdopodobne że względu na kompatybilność z linią LIN .
Możesz użyć kamery z Ali ale nie polepszysz rozdzielczości a jedynie jasność i kąt widzenia, i niby to nie mało - ale stracisz linie cofania których żaden Chińczyk nie wygeneruje odbierając dane z LIN.

https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/160576-kamera_cofania-2.html

Ostatnia edycja:
moduł aa/cp i będzie możliwość montażu kamery i przód tył w normalnej rozdzielczości345192880_211784101597421_171214263849106380_n.jpg362688876_1015123686607688_4528540359814251250_n.jpg362688876_1015123686607688_4528540359814251250_n.jpg foto
pożyczone z grupy na fb

Witam, czy ktoś wymieniał kamerę cofania w STELVIO (2018r. wersja Bi-Tech) na inną, lepszej jakości?
Pytałem w FCA Bielsko-Biała czy istnieje możliwość wymiany na taką z nowszego modelu ponieważ moja jest słabej jakości, na warsztacie powiedziano mi że wszystkie są fatalne i mija się to z celem.
Może ktoś kupił jakąś na Aliexpress i jest lepsza.

A co chcesz przez nią oglądać w tej lepszej jakości?

A co chcesz przez nią oglądać w tej lepszej jakości?

Mózg niektórych, bo w niższej rozdzielczości jest niewidoczny.

[MENTION=98245]KrzysGa[/MENTION] na grupie FB Giulia/Stelvio jest kolega MichałMarcin bodajże, napisz, jest opcja założenia kamery o lepszej rozdzielczości, miałem zakładać, ale w sumie jest ok, przyzwyczaiłem się, ale wiem, że po przesiadce z czegoś z lepszą kamerą, na początku tak se to wygląda

po przesiadce z czegoś z lepszą kamerą, na początku tak se to wygląda
Też się próbuję przyzwyczaić ale co się nie przejadę czymś 2x tańszym, a często mi się zdarza, i wrócę do swojego Stelvio to mnie to osłabia.

Wpuszczałem w te multimedia sporo różnych sygnałów i lipa - działa tylko sygnał "CVBS-960h NTSC" (960x480 NTSC 30Hz) lub "CVBS-720p 30Hz" (CVBS zawężony do normy D1 720x480). Czyli 480 linii to max - jeśli chodzi o podmianę tylko samej kamery.
Nie wiem do końca jak działa ten dodatkowy moduł o którym wspomniał Dareek. Ale ze zdjęć obrazu wynika, że on wpuszcza sygnał z kamery bezpośrednio w wyświetlacz (z pominięciem radia) domiksowując dodatkowo do sygnału video wizualizację czujników ultradźwiękowych odebraną z LIN. To raczej jedyne rozwiązanie na coś lepszego aczkolwiek sam ten wyświetlacz z tego co znalazłem to ma rozdzielczość 1280x480 - więc mam wątpliwości co do tej rewelacyjności innej możliwej kamery (poza szerokością oczywiście).

Dodatkowy moduł, wpinany bezpośrednio w wyświetlacz, który ma dwa wejścia kamer.

Chyba lepiej zapytaj tego gościa z FB bezpośrednio co on montuje. Zapytaj go odrazu skąd ta hajfaj rozdzielczość mu się bierze skoro wyświetlacz ma tylko 480 linii.
Tych modułów w necie (Ali i Włosi) jest kilka typów. Któryś miał dodatkowy przycisk na BT do wyboru kamer w dowolnym momencie a inny włączał przód zdaje się dwuklikiem czy przytrzymaniem ktoregos przycisku na konsoli.

Ale jak to potem działa, kamera cofania włącza się tylko przy cofaniu, a przednią jak się wyzwala?

W zależności od odległości od przeszkody, coś jak z czujnikami parkowania, zaczyna brzęczeć odpala się kamera, chyba innej opcji nie ma?

Muszę dokładać moduł aa/co mmo, że mam fabryczny? czy da się to ominąć? Znacie jakiś zestaw godny polecenia?

Jak ktoś się bardzo uprze to chyba teoretycznie spokojnie można zrobić jakiś, tak czy inaczej sterowany, dwuwejściowy przełącznik (choćby głupi przekaznik no/nc) i na jego jedno wejście wejść sygnałem który idzie do wyświetlacza a na drugie tym z dodatkowej kamery. A wyjście na wejście wyświetlacza. Powinno działać, tyle że obraz z przedniej kamery będzie na full screen i bez sensorów a z tylnej ten oryginalny... No trochę rzeźba.

Amortyzatory
Powrót