Napisał
maciekj22
Cześć
Jako, że Giulie posiadam już 3 miesiące, wypadałoby zrobić w niej coś mechanicznego prócz ciągłego doposażania.
Teraz tak - na 25.09 jestem umówiony na wymianę rozrządu, warsztat, z którym rozmawiałem wcześniej zasugerował również wymianę uszczelki smoka, gdyż przy tym przebiegu podobno powinna być już zrobiona (na moje ucho zawory nie stukają, a to podobno objaw zużytej), warsztat, który finalnie rozrząd będzie robił mówi, że raczej wymiana jeśli faktycznie są objawy, ale powiedzmy dla spokoju mogę to zrobić. Pytanko, co wypadałoby w Julce jeszcze dla spokoju ruszyć. Poprzedni warsztat zasugerował też wymianę oleju w skrzyni oraz w dyferencjale - pytanie, czy faktycznie jest to taka obsługowa sprawa?
Na ten moment na 25/09 zaplanowałem wymianę rozrządu, oleju, kompletu filtrów (pytanie, czy paliwowy jest wmontowany w baku?) oraz uszczelki smoka. Czy coś się kolegom jeszcze nasuwa, co warto byłoby zrobić?
Pytanie też o olej - w każdym samochodzie - czy to w silnikach THP, TFSI, czy TCE, które są kapryśne lałem Gulfa, aktualnie w Giulii zalana jest Selenia 0w20, myślałem o Gulfie PCX 0w30, ponieważ spełnia normy ACEA C2, Fiat 9.55535 GS1 / DS1, pytanie, czy ktoś ma doświadczenie, jak ten olej zachowuje się w przypadku tego samochodu? Nigdy się na nim nie zawiodłem w przypadku innych samochodów.
Giulia 2016, 2.2 JTD 150, po mapie na ponad 200
Przebieg: 130 tys. km
Automat
Dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam