[Stelvio] Przeróbka lampy przedniej z USA na EU

Z tego co czytałem bo nie robiłem nic takiego, to przód 25W wymiana lamp na EU-25W, tył wymiana lamp na EU lub rozklejenie i wymiana LED.
Lub przód wymiana na 35W z obowiązkowym dołożeniem spryskiwaczy plus automatyka do autopoziomowania (lub panel ręcznego pokrętła w kabinie).

Trochę inaczej. Jeżeli lampy refl. 25W UE to do nich panel z kółkiem do ręcznej regulacji wys. nie trzeba spryskiwaczy. Do lamp 35W UE czujniki przód i tył do samoregulacji + spryski żeby było w 100% zgodnie z naszymi przepisami. Z tego co widzę, jest masę aut z USA (nie tylko Alfy) z niewymienianymi lampami refl. diagności chyba nie bardzo na to zwracają uwagę. Swoją drogą, chyba w USA ludzie mają takie same oczy, jak my Europejczycy i jakoś ich te światła nie oślepiają i chyba dobrze oświetlają drogę i pobocze skoro można tam jeździć z takimi światłami.

Dzięki za sprostowanie, czyli jak zostaje 25W po wymianie na EU to dołożenie pokrętła, a jak zmiana na 35W to obowiązkowo automatyka i spryski.

Diagnosta to jedno a policjant który zauważy nieodpowiednie oznakowanie na lampie to drugie...

Z dołożeniem czujników nie ma tragedii, w pierwszej Stelvio montowałem. Z tyłu gwintowałem 2 otwory na M6 do montażu czujnika, z przodu gwinty na czujnik były fabryczne. Trzeba poprowadzić i podłączyć 2 wiązki przewodów, proxi i wszystko zadziałało. Schematy połączeń są już ogólnie dostępne, dla chcącego nie ma nic trudnego jak mówią. Gorzej ze spryskiwaczami, auta z USA raczej ich nie mają a jest trochę zabawy z ich montażem.

Z dołożeniem czujników nie ma tragedii, w pierwszej Stelvio montowałem. Z tyłu gwintowałem 2 otwory na M6 do montażu czujnika, z przodu gwinty na czujnik były fabryczne. Trzeba poprowadzić i podłączyć 2 wiązki przewodów, proxi i wszystko zadziałało. Schematy połączeń są już ogólnie dostępne, dla chcącego nie ma nic trudnego jak mówią. Gorzej ze spryskiwaczami, auta z USA raczej ich nie mają a jest trochę zabawy z ich montażem.

czyli generalnie jakie najtańsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie? Zostawić lampy US i mieć z tyłu to co sie wydarzy?;) nie da sie dobrze wyregulować tych z usa zeby świeciły wporzadku ? tam fabrycznie siedzą ksenony?

Wszystkie lampy da się regulować, mają po 2 śruby regulacujne i imbusami ręcznie ustawia się wysokość świateł. Chodzi o to, że bez czujników, czy ręcznego sterowania z kokpitu nie ma korekcji wysokości świateł np. po obciążeniu tyłu samochodu. Jak lampy są dobre i szkoda kasy na wymianę , to wyregulować wys. i śmigać.

ze spryskiwaczami sprawa prosta - kompletny zderzak, zbiornik na 2 pompki i zmiana bajtów i proxy- dokładałem do poprzedniej.

czasem brakuje wyposażenia skrzynki z prawej storny podszybia i połączeń do BCM... dokładali niektórzy

Wszystkie lampy da się regulować, mają po 2 śruby regulacujne i imbusami ręcznie ustawia się wysokość świateł. Chodzi o to, że bez czujników, czy ręcznego sterowania z kokpitu nie ma korekcji wysokości świateł np. po obciążeniu tyłu samochodu. Jak lampy są dobre i szkoda kasy na wymianę , to wyregulować wys. i śmigać.

no właśnie, przyjedzie auto ze sprawnymi lampami, i co wywalać kupe kasy na ich wymianę a skutek mierny? w tym momencie mam ten sam temat w fusion z tym że mam założone lampy eu oryginalne z mondeo mk5, z tym że i tak nie mają regulacji?

chodzi o to, że jeśli xenon jest 25W to potrzeba ręcznej regulacji z kabiny, a jak jest 35W to potrzeba automatycznego systemu oraz spryskiwaczy. Przy LEDach nie trzeba spryskiwaczy, ale producent w EU dawał automatyczne poziomowanie. Jak chcesz legalną Giulię/Stelvio to lampy TRZEBA wymienić i dodać poziomowanie (odpowiednio ręczne lub automatyczne a dla 35W spryskiwacze).

W Ghibli mam akurat dobrą sytuację - lampy LED, fabrycznie jest autopoziomowanie a wiązka asymetryczna i nie muszę zmieniać - od razu jest to co potrzeba - konsultowałem dodatkowo na SKP. W Giulii/Stelvio nie jest tak dobrze - jest tylko strumień światła asymetryczny.

Amortyzatory
Powrót