[Stelvio] Przeróbka lampy przedniej z USA na EU

Wojtek_DOL

Nowy
Auto
Alfa Stelvio
Witam

Mam auto z kanady, w którym prawa lampa jest idealna a z lewej zostały zgliszcza. Można dostosować ten refraktor prawy do norm europejskich tylko co z tą obrysówką pomarańczową która cały czas świeci? dzwoniłem do Autogamma mówili że mogą przemalować tą obysówkę ten plastik pomarańczowy ale coś mi się nie chce wierzyć ze to wyjdzie bo przecież ten pomarańcz będzie przebijał. Chyba, że się da jakoś wyłączyć diody w obrysówce?
Jestem więc w kropce bo nie wiem czy od razu szukać lamp europejskich a jak to to jeśli znajdę skrętne to podłączeniu będą działać jak teraz nie mam skrętnych? Czy szukać lewej lampy podobnej tez z obrsówką tylko kierunek światła dostosować ?
Chyba się skłaniam oby wziąć lampy EU tylko czy one zadziałają Plug and Play , czy nie będzie żadnych błędów na komputerze auta?
Chętnie posłucham waszych doświadczeń w tym zakresie.

pozdrawiam
Wojtek

Witam

Mam auto z kanady, w którym prawa lampa jest idealna a z lewej zostały zgliszcza. Można dostosować ten refraktor prawy do norm europejskich tylko co z tą obrysówką pomarańczową która cały czas świeci? dzwoniłem do Autogamma mówili że mogą przemalować tą obysówkę ten plastik pomarańczowy ale coś mi się nie chce wierzyć ze to wyjdzie bo przecież ten pomarańcz będzie przebijał. Chyba, że się da jakoś wyłączyć diody w obrysówce?
Jestem więc w kropce bo nie wiem czy od razu szukać lamp europejskich a jak to to jeśli znajdę skrętne to podłączeniu będą działać jak teraz nie mam skrętnych? Czy szukać lewej lampy podobnej tez z obrsówką tylko kierunek światła dostosować ?
Chyba się skłaniam oby wziąć lampy EU tylko czy one zadziałają Plug and Play , czy nie będzie żadnych błędów na komputerze auta?

pozdrawiam
Wojtek

Chętnie to ja bym posłuchał ze Polacy czytają coraz więcej.

Witam

pozdrawiam
Wojtek

Szukaj i czytaj, wiele razy o tym pisano. Lampy USA w Stelvio nie mają żadnej regulacji ( nie mają silniczków) i możesz je ustawić na jakąś tam stałą wysokość, bez możliwości jej samoczynnej korekty, w przypadku np. obciążenia tyłu samochodu. Na normalnym przeglądzie takie lampy nie przejdą.

Dzięki za odpowiedz a jeszcze kwestia programowania, trzeba zrobić kodowanie tych lamp EU do mojego auta z Kanady?

A jaki jest sposób żeby organoleptycznie stwierdzić ze lampa EU z allegro jest skrętną lub nie? :)

Wszystkie lampy UE 35W do Stelvio są skrętne, jeżeli ktoś, kto wie jak się robi konwersję bez problemu programem diag. to zrobi. Zeby lampy refl. UE działały jak należy trzeba dołożyć czujniki poziomowania tył i przód + wiązka do nich i odpowiednie podłączenie. Najlepiej jak się na tym nie znasz, zleć fachowcom tą robotę. Jest jeszcze kilka innych spraw do ogarnięcia przy konwersji.

kaz156 widzę, że mieszkasz blisko mnie znasz jakiś ludzi którzy te sprawy ogarniają w okolicy?

Dzięki a jeszcze powiedzcie czy jak kupie lampę na rynku to jak sprowadzić ją aby nie nadziać się na angielską wersję? W sprzedaży są różne numery np. 50559300 lub 50552987? Sprawdzałem te licytowane na ebay.ul i też jest różnie.

Cześć, pozwólcie, że zadam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Kupiłem Stelvio MY20 US i muszę zrobić konwersję lamp przednich, mam następujące opcje:

OPCJA 1: Kupno nowych/używanych lamp EU + dorobienie samopoziomowania i spryskiwaczy (aby auto przeszło przegląd).

OPCJA 2: Rozklejenie i adaptacja przesłony w lampach US (firma Gamma) + dorobienie samopoziomowania i spryskiwaczy (aby auto przeszło przegląd).

OPCJA 3: Rozklejenie, adaptacja przesłony i wymiana świateł na bi-ledy w lampach US (firma Gamma). W świetle przepisów Gamma twierdzi, że z bi-ledami nie potrzebuję ani samopoziomowania, ani spryskiwaczy aby auto przeszło przegląd. Twierdzą róznież, że światła świecą dużo lepiej (w zależności od wybranego bi-leda).

Kosztowo opcja 3 wychodzi najlepiej (ok 3-3,5k pln za parę).
Zakładam, że mam pokrętło do manualnej regulacji świateł w przypadku, gdybym miał znacznie obciążony tył auta (auto dopiero do mnie płynie, nie mam jak sprawdzić).

Czy ktoś z forumowiczów skusił się na montaż bi-ledów? Jakie mogą być potencjalne problemy po takiej adaptacji?

W wersji USA nie ma ręcznego korektora pochylenia. Musiałbyś poszukać panelu od wersji EU co miała lampy H7+H15, na którym jest to pokrętło. Albo od Giulii H7+H15 lub D5S. Przy czym nie wiem, czy to w ogóle zadziała w ten sposób, czy przypadkiem nie trzeba prowadzić jakichś kabli wtedy.

Co do biledów to tak, w praktyce przepisy są na tyle nieprecyzyjne, że teoretycznie spełniałbyś założenia braku autopoziomowania i spryskiwaczy. W praktyce albo musisz dołożyć wtedy ręczny korektor jak wyżej, albo dołożyć autopoziomowanie, albo to olać i oślepiać innych jak załadujesz bagażnik.

Hmm dziwi mnie ten brak manualnego pokrętła - w USA posiadacze alf oślepiają innych przy załadowanym bagażniku?

Takie przepisy. Nie ma i tyle, w praktycznie każdym aucie.

Ja to się zawsze zastanawiałem bo co jest to pokrętło. Nigdy tego nie użyłem w żadnym samochodzie, a nie raz wiozłem świniaka czy pralkę automatyczną.

Możemy tylko współczuć tym, którzy mogli Cię mijać. Jak masz ten korektor i załadowane auto, to tak trzeba ustawić, żeby zasięg świateł był krótszy niż 100 m (z grubsza)

Ja to się zawsze zastanawiałem bo co jest to pokrętło. Nigdy tego nie użyłem w żadnym samochodzie, a nie raz wiozłem świniaka czy pralkę automatyczną.

Świniak czy pralka relatywnie dużo nie ważą - ale jak masz 2 osoby z tyłu w aucie plus bagażnik zapakowany a do tego rowery na bagażniku zamontowanym na haku to potrafi auto siąść.

Albo skołuję pokrętło, albo trzeba to samopoziomowanie zrobić.
Z ciekawości: jak działa to samopoziomowanie? Tylko przy uruchomianiu auta? Czy też działa "live" na włączonym aucie? Przykładowo: uruchomię samochód pusty, a potem go załaduję - światła się wypoziomują czy nie?

Po włączeniu zapłonu lampy szukają układu odniesienia - zjazd max w dół do oporu, sterownik wykrywa przeciążenie na silniku krokowym (wzrost prądu), zeruje licznik i każe silnikowi wyjechać w górę do nominalnej pozycji (ma zapisane ile kroków ma podjechać). Potem w trakcie jazdy w oparciu o wskazania czujników z przodu i z tyłu i innych dynamicznych parametrów jazdy jak przyspieszanie, hamowanie etc algorytm oblicza odpowiednie odchylenia od pozycji nominalnej.

Autopoziomowanie ma możliwość ruchu wiązki w górę i w dół względem nominału, w odróżnieniu od korekcji ręcznej, gdzie od pozycji zero można tylko wiązkę opuścić.

Albo skołuję pokrętło, albo trzeba to samopoziomowanie zrobić.
Panel z kólkiem do korekty wys. świateł można zastosować tylko w Giulii do lamp bixenon 25W. W Stelvio legal to raczej wyłącznie lampy 35W + czujniki poziomowania + spryski. Lampy USA nie mają silniczków i żadne panele z kółkiem, czy czujniki poziomowania nie pomogą. Montują też lampy led, nie potrzebują one spryskiwaczy, ale po ich montażu nie działa matrix i dlatego nie do końca spełniają warunki tech. dopuszczenia do ruchu.

Amortyzatory
Powrót