[Giulia] Nie pali

Michal94

Użytkownik
Auto
Giulia
Witam, dzisiaj i w zasadzie wczoraj spotkała mnie taka niespodzianka.
Naciskam przyciska start na kierownicy hamulec a auto nie zapala ……kontrolki się świecą
Dopiero za trzecim razem załapał i odpali w sensie rozrusznik zaczął kręcić po czym wyskoczył błąd start stop niedostępny …..jakieś sugestie ?

Aku bądź przekazniki pod prawa lampa.

dokładnie, szczególnie popularne w autach ciągniętych z USA - 2x podróże morskie, niehermetycznym przekaźnikom nie służą. ponadto, IMHO brak tam diody spolaryzowanej zaporowo na stykach przekaźnika co powoduje ich szybsze zużycie (iskry po rozłączeniu obciążeń indukcyjnych)

dokładnie, szczególnie popularne w autach ciągniętych z USA - 2x podróże morskie, niehermetycznym przekaźnikom nie służą. ponadto, IMHO brak tam diody spolaryzowanej zaporowo na stykach przekaźnika co powoduje ich szybsze zużycie (iskry po rozłączeniu obciążeń indukcyjnych)

Auto krajowe akumulator już raz wymieniany na gwarancji - czy może mieć wpływ na ten stan rzeczy to za auto pozostaje stale otwarte …w sensie w garażu domowym nigdy nie zamykam auta z centralnego ponieważ kiedyś w nocy samoistnie się włączył alarm i było to w nocy mało komfortowe …:-)

Auto krajowe akumulator już raz wymieniany na gwarancji - czy może mieć wpływ na ten stan rzeczy to za auto pozostaje stale otwarte …w sensie w garażu domowym nigdy nie zamykam auta z centralnego ponieważ kiedyś w nocy samoistnie się włączył alarm i było to w nocy mało komfortowe …:-)

Raczej nie, sam tak robie i wydaje mi się, że to mniej obciąża akumulator niż gdyby było zamknięte

To i tak wymien te przekazniki. Moje tez otwarte w domu, nie ma to znaczenia, sam mam otwarte od lat. Jesli chodzi o wyladowywanie aku, to jakie trasy robisz pomiedzy rozruchami? A alarm to jeszcze inny temat, poprawiali go wiele razy bo wlaczal sie samoistnie, ostatni niby juz poprawiony pobad rok temu wypuscili.dobrze ze mam ajcesoryjny mopar/meta systems, nie ma problemow

Ostatnia edycja:
Cześć, miałem podobny problem z odpalaniem, tak jak wcześniej koledzy pisali winny był przekaźnik pod prawym reflektorem. Pozdrawiam.

Cześć, miałem podobny problem z odpalaniem, tak jak wcześniej koledzy pisali winny był przekaźnik pod prawym reflektorem. Pozdrawiam.

Powiedz mi czy dużo z tym roboty w sensie muszę coś odkręcać np reflektor zderzam etc…
Czy dam radę się tam dostac bez odkręcania tych rzeczy….

Powiedz mi czy dużo z tym roboty w sensie muszę coś odkręcać np reflektor zderzam etc…
Czy dam radę się tam dostac bez odkręcania tych rzeczy….

zrzuc zderzak i wszystko na wierzchu. Jak sie go demontuje znajdziesz film na YT.

Ja problemów z przekaźnikami nie miałem, ale profilaktycznie po 3 latach wymieniłem na 35A z.Kia/Hyundai.

zrzuc zderzak i wszystko na wierzchu. Jak sie go demontuje znajdziesz film na YT.

Tak, a najlepiej jeszcze fartuch, maskę, pas przedni i pół samochodu... Akurat przekaźnik od rozrusznika jest najbliżej chłodnic i najłatwiej dostępny. Ręka z góry obok reflektora.

Jesli ktos chce zmienić wszystkie a nie jeden to bez ściągania zderzaka nie da rady.

Kolo i polnadkole wew chyba latwiej, albo sama klapke w nim po i skrecebiu kola? Zdejmowanie zderzaka to imho przesada totalna, tym bardziej proszenie sie o problemy szczegolnie jak ktos ma spryskiwacze reflektorow. Druga para rak tez by sie wtedy przydala a i ryzyko ze cos porysuje sie, wiatr zawieje i zderzak sie przewroci jak ktos robi na zewnatrz itp.

Zdejmujesz kolo i nadkole i masz dostęp. Wiec zdejmowanie zderzaka lampy oczywiście można kto komu zabroni.

Zdejmujesz kolo i nadkole i masz dostęp. Wiec zdejmowanie zderzaka lampy oczywiście można kto komu zabroni.

Podładowałem aku i narazie jest ok ostatnio żona jezdzi a jeździ krótkie odcinki więc chyba się nie doładował ja sprawiłem sobie cupre formentor i alfa poszła w odstawkę - narazie -aczkolwiek lubię do niej wracać ;)

Amortyzatory
Powrót