Na tą chwilę nie idzie się pozbyć tego "kilometry, kilometrów"
Idzie, nie korzystac z wbudowanej navi, tylko z lepszej. testowałem różne, wbudowana nie ma połowy radarów choćby (przejazd Włochy-Polska). Do tego nie wyszukasz restauracji jakiejś itp - trzeba znać adres - czyli nie zrobisz podczas jazdy bo trzeba googlać najpierw. z reszta to samo w płatnym Tomtom na Carplayu na którego niepotrzebnie wydałem kasę na subskrybcję bo po miesiacu odinstalowałem.
W przypadku iPhona nei ma grzania przy Carplay, w AA jest - niestety, google ma ogólny system na różne platformy, pewnie więcej wymaga/nie tak zoptymalizowany( a może i mniej starannie napisany?),podczas gdy iOS to tylko kilka telefonów, bardzo podobne platformy, łatwiej zoptymalizować wszystko i tu applle zwraca uwage na takie "pierdoły". z reszta widac to po czasie pracy baterii. naście lat działałem na androidzie, od 1.5 iOs i nie wróce nigdy do Androida (mimo że ma pare zalet na dzić - choćby AA po polsku vs Siri po anglielsku).
Z navi IMHO najlepszy jest Waze - baza adresów pełna, cokolwiek Ci net znajdzie. Pokazuje ograniczenia prędkości, pokazuje radary, pokazuje patrole policji, pokazuje nawet dziury czy roboty drogowe, albo auto na zepsute/na poboczu. Łatwo użytkownik oznacza różne takie i inni korzystają. W przypadku Carplaya, przy Siri niegadającej po polsku, Waze ma tą przewage nad większością, że ma swoje rozpoznawanie mowy - klik na ekranie na ikonkę mikrofonu i masz. Jeszcze mapy.cz to mają, i ogólnei są fajne (offline tu, wiec pewna zaleta), ale zaś baza adresów (typu restauracje) leży jak w większości. Sorki, trochę oftop zrobiłem, ale skoro już się rozpędziłem i napisałem, to może komuś moja opinia/doświadczenie się przyda