Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
Temat: Pytania po zakupie
-
26-09-2023, 19:31 #1
- Auto
- Giulia rwd 200
Pytania po zakupie
Czy to normalne że na trybie normal w dna te obroty są tak niskie? Trzęsie budą, przerzuca przy delikatnym obchodzeniu się z gazem, przy 1800 obr. na bieg wyzszy i obroty spadaja do jakiś 1300, słychać że silnik się męczy, dopiero na D jest ok minimalne obroty to ok 1750.
Dobrze widzę że nie ma możliwości zmiany ustawień na jakieś customowe żadnego z trybu dna?
Standardowo ładowarka indukcyjna to grzeje telefon, nic więcej? (5% przez 2h) Gorący jakby miał się zapalić.
Jest jakaś aktualizacja map, która zmienia to "kilometry, kilometrów"?
› Więcej...: Pytania po zakupie
-
-
26-09-2023, 20:00 #2
- Mieszka w
- Warszawa
- Auto
- AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021
Coś masz nie tak, w sensie że nic nie trzęsie. Idź do salonu i przejedź się innym egzemplarzem...
Dobrze.
Generalnie ta ładowarka jest kiepska i nie ma chłodzenia. Wygląda na to że nie reaguje też na mechanizm informowania że bateria jest full i nie wyłącza ładowania. W efekcie mam 100% i palnik. Może w jakimś stopniu to kwestia modelu telefonu, ale z inną ładowarką nie mam takiego kibla. Ale ładuje dużo więcej niż 5% na 2h. Spróbuj inny telefon dla testu.
Nie wiem, zawsze mam wyłączone gadanie...
-
26-09-2023, 20:05 #3
- Auto
- Była 159-ka jest Formentor VZ
ciekawy jestem, czy to grzanie to od AndroidAuto. Zwróć uwagę, czy ci nie mruga z dużą częstotliwością ikona od lokalizacji w telefonie.
miałem podobny problem, zablokowałem dostęp do lokalizacji dla AA i jest dużo lepiej. mniej się grzeje i nawet coś tam naładuje, bo wcześniej grzał się tak, że ciężko było do ręki wziąć i w zasadzanie to utrzymywał poziom naładowania. a bez ładowania trzymany w ręce potrafił zjeść 5% baterii w pół godziny (też gorący), gdzie 30-40% zużywam przez cały dzień. Telefon motoroli na android12.Ostatnio edytowane przez Machaju ; 26-09-2023 o 20:08
-
26-09-2023, 20:29 #4
- Auto
- Giulia rwd 200
No może to trzęsie to trochę przesadzone, ale no słychać wyraźnie, że silnik ma za niskie obroty. Zresztą wszystko poniżej 1500 obrotów to czuć że za mało, a ten automat na "n" przerzuca te biegi tak, że potrafi być mniej niż 1500.
Ładowanie tel wszystko wyłaczone bez AA, skok z 68% na jakieś 72%. Mam w domu inną ładowarkę i tam zdarzają się dni że jest cieplej no ale nie tak, i zdecydowanie sprawniej ładuje.
-
26-09-2023, 20:59 #5
- Mieszka w
- PL
- Auto
- Alfa Romeo
W N zawsze trzyma niskie obroty i szybko wrzuca kolejne biegi ale nie czuć drgań. Najlepiej jeździć w D i wtedy kręci wyżej.
Chyba z ładowaniem telefonów z Androidem są problemy, mam jabłko z iOS i indukcyjnie ładuje prawidłowo, grzeje się trochę telefon ale nie przerywa ładowania z tego powodu (ktoś już gdzieś pisał ze problem miał na Antku a na iOS problem ustąpił).
Na tą chwilę nie idzie się pozbyć tego "kilometry, kilometrów"
-
26-09-2023, 21:29 #6
Idzie, nie korzystac z wbudowanej navi, tylko z lepszej. testowałem różne, wbudowana nie ma połowy radarów choćby (przejazd Włochy-Polska). Do tego nie wyszukasz restauracji jakiejś itp - trzeba znać adres - czyli nie zrobisz podczas jazdy bo trzeba googlać najpierw. z reszta to samo w płatnym Tomtom na Carplayu na którego niepotrzebnie wydałem kasę na subskrybcję bo po miesiacu odinstalowałem.
W przypadku iPhona nei ma grzania przy Carplay, w AA jest - niestety, google ma ogólny system na różne platformy, pewnie więcej wymaga/nie tak zoptymalizowany( a może i mniej starannie napisany?),podczas gdy iOS to tylko kilka telefonów, bardzo podobne platformy, łatwiej zoptymalizować wszystko i tu applle zwraca uwage na takie "pierdoły". z reszta widac to po czasie pracy baterii. naście lat działałem na androidzie, od 1.5 iOs i nie wróce nigdy do Androida (mimo że ma pare zalet na dzić - choćby AA po polsku vs Siri po anglielsku).
Z navi IMHO najlepszy jest Waze - baza adresów pełna, cokolwiek Ci net znajdzie. Pokazuje ograniczenia prędkości, pokazuje radary, pokazuje patrole policji, pokazuje nawet dziury czy roboty drogowe, albo auto na zepsute/na poboczu. Łatwo użytkownik oznacza różne takie i inni korzystają. W przypadku Carplaya, przy Siri niegadającej po polsku, Waze ma tą przewage nad większością, że ma swoje rozpoznawanie mowy - klik na ekranie na ikonkę mikrofonu i masz. Jeszcze mapy.cz to mają, i ogólnei są fajne (offline tu, wiec pewna zaleta), ale zaś baza adresów (typu restauracje) leży jak w większości. Sorki, trochę oftop zrobiłem, ale skoro już się rozpędziłem i napisałem, to może komuś moja opinia/doświadczenie się przyda
-
27-09-2023, 09:20 #7
- Auto
- Giulia rwd 200
Widzę, że ta wbudowana nawigacja to taka o jest, tzn lepsze to niż nic natomiast pokazuje inaczej niż googlowa, a niektórych dróg w ogóle nie widzi dopóki na nie nie wjadę i uparcie chce zawracać, może kwestia jakichś ustawien, tego jeszcze nie wiem.
Apropo grzania to na tel, samsung galaxy s21, wszystko było wyłączone, nie było połaczenia AA, po prostu wrzucony w tą kieszeń, nawet bluetooth off, nic wiecej.
-
27-09-2023, 09:22 #8
- Mieszka w
- Gdynia
- Auto
- Giulia Veloce
Wbudowana navi wyszukuje na trasie poi, np. restauracje. Nawet działa to dość intuicyjnie (jak już pierwszy raz wpadniesz jak to odpalić
). Wyświetla widok posortowanych od najbliższych do najdalszych. Z ikonkami, czy lokal na trasie przed nami, czy trzeba zboczyć, lub zawrócić.. Natomiast z wyszukiwaniem po nazwie jest różnie, nie domyśla się jak masz różnicę 1 znaku..
Wszystkich lokali na pewno nie pokaże... Pewnie właściciel muszą się opłacić za reklamę
-
27-09-2023, 10:09 #9
- Mieszka w
- Skierniewice
- Auto
- Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM
Spokojnie wyszukuje i ma nawet niezłą bazę danych. Wystarczy skorzystać z aplikacji My Alfa i to najszybciej znajduje.
Co do samej fabrycznej navi to mi uratowała tyłek w górach gdzie telefon stracił zasięg i ani Waze ani Mapy Google nie chciało prowadzić dalej. Wtedy odpaliłem fabryczną i mogłem dalej jechać.
Przez aplikację nie miałem jakichś większych problemów z wyszukiwaniem nawet przy pomyłce. Owszem nie wszystko znajdzie to co ma w bazie ale potrafi czasami się "domyśleć "
-
27-09-2023, 11:30 #10
ale jak to działa, w aucie jadąc normalnie jakoś, czy na postoju musisz klepać w telefonie? PYtam bo ja mam auto MY18 i tylko retrofitowałem sobie radio/touch (i parę innych gratów) z MY20, ale nie mam TBMa a i konta/apki MyAlfa, stąd nie mam 100% orientacji już w detalach wykraczających poza to co mam.
No tak, jakby co też mam navi fabryczną na takie sytuacji jak i Mapy.cz i Osmand-a z mapami offline, które używam np do turystyki/na rowerze itp - mam z czego wybierać jeśli chodzi o offline, co nie zmienia faktu, że wolę jak tylko się da Waze bo jest najbardziej kompletny dla mnie (ograniczenia prędkości, ostrzeżenia, fotoradary, wypadki itp), oraz pod Carplayem daje możliwość komend nawigacji i adresów po polsku.