• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

E10 95 czy e5 98 co będziecie lać do 2.0?

W teorii czego? W teorii to raczej wieksza liczba oktanów powoduje wzrost ciśnienia i co za tym idzie generuje więcej mocy. W nowych silnikach masz czujnik spalania stukowego więc zjawisko nie występuje. Wartość energetyczna bioetanolu jest mniejsza niż benzyny, a co za tym idzie silnik może wygenerować mniej mocy, a nie więcej.

Ostatnia edycja:
W teorii czego? W teorii to raczej wieksza liczba oktanów powoduje wzrost ciśnienia i co za tym idzie generuje więcej mocy. W nowych silnikach masz czujnik spalania stukowego więc zjawisko nie występuje. Wartość energetyczna bioetanolu jest mniejsza niż benzyny, a co za tym idzie silnik może wygenerować mniej mocy, a nie więcej.

Zaraz, zaraz, co? [emoji28]
Za oktanami idzie wzrost ciśnienia i więcej mocy? No nie, jeśli silnik nie jest przystosowany do większej liczby oktanów to ani konia więcej nie zobaczysz :)

Większa liczba oktanowa benzyny powoduje też mniejszą jej kaloryczność. Poza tym etanol ma większą liczbę oktanową, dlatego stosuje się go czasem w sportowych/wyczynowych silnikach i to właśnie na tym paliwie osiągają większą moc.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Zaraz, zaraz, co? [emoji28]
Za oktanami idzie wzrost ciśnienia i więcej mocy? No nie, jeśli silnik nie jest przystosowany do większej liczby oktanów to ani konia więcej nie zobaczysz :)

Większa liczba oktanowa benzyny powoduje też mniejszą jej kaloryczność. Poza tym etanol ma większą liczbę oktanową, dlatego stosuje się go czasem w sportowych/wyczynowych silnikach i to właśnie na tym paliwie osiągają większą moc.

Ale w specjalnie zaprojektowanych pod to paliwo silnikach :)

20-25% etanolu można lać do większości współczesnych aut. Owszem, trzeba to wystroić aby działało optymalnie.

Ale w specjalnie zaprojektowanych pod to paliwo silnikach :)
Tak, ale to mówimy o czystym etanolu bądź e85.
Pod e10 jest przystosowany praktycznie każdy współczesny silnik.

Ok, dokształciłem się, wieksza liczba oktanów poprzez czujnik może spowodowac zwięszkone podawanie paliwa przez co moc może się podnieść, może, nie musi itp itd, same oktany nic nie dają. Natomiast w wątku głównie chodziło o ilości bioetanolu w składzie, czy ma to jakikolwiek wpływ na zużycie i trwałość silnika. Nad olejami wątki po miliony stron, a nad paliwem nikt sie nie zastanawia, od stycznia prawdopodobnie będzie do wyboru tylko e10 95 i e5 98.

W manualu stoi liczba oktanowa nie mniejsza niż 95, nie mniejsza oznacza 95 i więcej.

Nad olejami wątki po miliony stron, a nad paliwem nikt sie nie zastanawia, od stycznia prawdopodobnie będzie do wyboru tylko e10 95 i e5 98.

O olejach wątków nie czytam, bo mnie potem głowa boli ze śmiechu, ale o paliwie chętnie bym poczytał.

W manualu stoi liczba oktanowa nie mniejsza niż 95, nie mniejsza oznacza 95 i więcej.

Masz szczęście, u mnie stoi LO95 i koniec kropka. Nie < bądz >, po prostu Capture.JPG

A u mnie jest: "Benzyna zielona bezołowiowa o liczbie oktanowej nie mniejszej od 91 (Specyfikacja EN228)"

Proponuję iść w moje ślady i tankować 98 z małą okrasą LPG. Nie będzie wtedy dylematów a 40% z tankowania możecie przeznaczyć na dodatkowe wakacje z rodzina czy co tam kto lubi

Proponuję iść w moje ślady i tankować 98 z małą okrasą LPG. Nie będzie wtedy dylematów a 40% z tankowania możecie przeznaczyć na dodatkowe wakacje z rodzina czy co tam kto lubi
Ja wybrałem ON i jestem zadowolony. Do dwóch innych tankuję Shell V Power Racing i daje radę przy spalaniu >30l/100km

Ja wybrałem ON i jestem zadowolony. Do dwóch innych tankuję Shell V Power Racing i daje radę przy spalaniu >30l/100km

Brawo, dla mnie posiadanie samochodu i jego utrzymywanie to nie dawanie rady tylko racjonalne wydawanie własnych pieniążków ale każdy dysponuje nimi jak uważa :)

Jak otworzycie klapkę wlewu paliwa to jest tam symbol dopuszczalnego paliwa . U mnie MY 2021 E5 i E 10, więc po co bić pianę?

Amortyzatory
Powrót