Autohold Stelvio Veloce

murcek

Nowy
Auto
Stelvio
Cześć, wiem że temat był wałkowany i nasze Stelvio/Gulie mają tylko funkcję Safehold oraz HillAsisst. I że stojąc na światłach czy w korku trzeba trzymać cały czas pedal hamulca.
Znalazłem informację na forum Audi/Volkswagen że technicznie jest to możliwe dołożenie Autoholda i wiąże się to ze zmianą lub modyfikacją pompy ABS oraz zaprogramowaniu funkcji.
Czy ktoś może skomentować ten wątek?

Cześć, wiem że temat był wałkowany i nasze Stelvio/Gulie mają tylko funkcję Safehold oraz HillAsisst. I że stojąc na światłach czy w korku trzeba trzymać cały czas pedal hamulca.
Znalazłem informację na forum Audi/Volkswagen że technicznie jest to możliwe dołożenie Autoholda i wiąże się to ze zmianą lub modyfikacją pompy ABS oraz zaprogramowaniu funkcji.
Czy ktoś może skomentować ten wątek?

Jak ci sie uda i będziesz pierwszy to ja chętny.

Nie trzeba trzymać nogi na hamulcu -wystarczy włączyć "ręczny". Ruszenie po dodaniu gazu.

Czy to ma dobry wpływ na skrzynie? Po ręcznym zaciągnięciu hamulca dalej zapięty jest tryb D. W instrukcji nie znalazłem info.

Ja na jednej górce w drodze do pracy mam taką funkcję. Puszczam hamulec i samochód nie jedzie ani do przodu, ani do tyłu.

Czy to ma dobry wpływ na skrzynie? Po ręcznym zaciągnięciu hamulca dalej zapięty jest tryb D. W instrukcji nie znalazłem info.

To raczej wrzucanie N ma szkodliwy wpływ na skrzynię. Jest to jakoś sensownie ogarnięte, bo w Peżocie 308 nie da się tak zrobić, samochód próbuje rwać do przodu, więc trzeba trzymać nogę na hamulcu, podczas gdy Giulia grzecznie stoi.

Ogarnia to też tempomat adaptacyjny ;)

To raczej wrzucanie N ma szkodliwy wpływ na skrzynię. Jest to jakoś sensownie ogarnięte, bo w Peżocie 308 nie da się tak zrobić, samochód próbuje rwać do przodu, więc trzeba trzymać nogę na hamulcu, podczas gdy Giulia grzecznie stoi.

Nie bardzo wiem, co ma do tego, w jakim trybie DNA jest ustawiona skrzynia biegów. Jak stoisz na hamulcu (nieważne jakim) to silnik pracuje na wolnych obrotach, a skrzynia biegów ślizga się na konwerterze. DNA będzie miało znaczenie dopiero gdy ruszysz.

Nie bardzo wiem, co ma do tego, w jakim trybie DNA jest ustawiona skrzynia biegów. Jak stoisz na hamulcu (nieważne jakim) to silnik pracuje na wolnych obrotach, a skrzynia biegów ślizga się na konwerterze. DNA będzie miało znaczenie dopiero gdy ruszysz.
Miałem na myśli bieg jałowy, czyli N.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Ogarnia to też tempomat adaptacyjny ;)

Tutaj kolega słusznie zauważył, że auto potrafi trzymać hamulce zasadnicze za kierowcę. Pewnie dałoby się to jakoś wywołać po zatrzymaniu pojazdu.

utaj kolega słusznie zauważył, że auto potrafi trzymać hamulce zasadnicze za kierowcę. Pewnie dałoby się to jakoś wywołać po zatrzymaniu pojazdu.
Wystarczy po zatrzymaniu "zaciągnąć ręczny" (wiem, to nie jest wtedy funkcja automatyczna). Jeżeli jesteśmy w trybie jazdy (D/R/wybrany bieg), to po dodaniu gazu samochód ruszy, zwalniając jednocześnie hamulec postojowy.

To znany sposób :)

Aż się marzy jakiś moduł na OBD co by w momencie prędkości zero zaciągał ręczny i wyłączał czujniki parkingowe :-)

Amortyzatory
Powrót