[Giulia] Błąd świateł AFLS B1021-29

fil_ftp

Nowy
Auto
Giulia
Cześć.
Wyskoczyła mi kontrolka świateł AFLS. Odczytałem w MES błędy, jest jeden aktywny, którego nie da się skasować: B1021-29 - Sygnał tylnego czujnika.

Ktoś wie gdzie ten czujnik się znajduje? Jakiś schemat albo zdjęcia? Może jakieś podpowiedzi co sprawdzić zanim oddam auto do serwisu na wymianę czujnika? Chyba, że wymiana jest banalna i sam to zrobię.

Giulia z polskiego salonu, rocznik 2021.

W stelvio jest na tylnych sankach, widoczny od tyłu z prawej strony. W giulii pewnie też.

Ok, wymieniłem tylny czujnik, błąd zniknął. Trzeba po wymianie robić kalibrację? Czy nie ma takiej potrzeby?

tak, bo będzie randomowo ustawiony i może świecić za nisko lub za wysoko. powinieneś puścić kalibrację w module xenona/afls na płaskim auto postawione, a potem ustawić światła na SKP. Imbus długi 6ka, ale często się blokuje i przeskakuje klucz - wtedy trzeba podejść płaskim kluczem bodajże 13tka i kręcić za nakrętke z tyłu lampy. Piszę na podstawie Giulii, ale pewnie Stelvio to samo/podobnie

tak, bo będzie randomowo ustawiony i może świecić za nisko lub za wysoko. powinieneś puścić kalibrację w module xenona/afls na płaskim auto postawione, a potem ustawić światła na SKP. Imbus długi 6ka, ale często się blokuje i przeskakuje klucz - wtedy trzeba podejść płaskim kluczem bodajże 13tka i kręcić za nakrętke z tyłu lampy. Piszę na podstawie Giulii, ale pewnie Stelvio to samo/podobnie

Ok, dzięki za odpowiedź, podłubie przy tym w weekend.

01.jpg

02.jpg

Mam problem z kalibracją. Samochód stoi nieruchomo w płaskim garażu, światła mijania włączone, brak błędów świateł. Gdzie może być przyczyna? Może te czujniki geometrii pojazdu? W którym miejscu w MES mogę je sprawdzić?

(screeny z mobilnej wersji MES, ale na komputerze jest to samo).

W sumie pytanie poniekąd w temacie, bo się zbieram do zakupu bypassa ;)
epsonix - masz gdzieś swój tutek na instalkę w Giulii? Jak patrzę po YT to albo ludzie wjeżdżają pod kierownicą bez rozgrzebywania czegokolwiek, albo przeciwnie - wszystko co przed kierowcą (kierownica, kolumna, zegary, manetki). To jest różnica Giulia (łatwo) vs Stelvio (trudno), czy to zależy od rocznika, czy czegokolwiek innego?

w instrukcji SGW jest opisane jak instalować w Giulii i wspomniane o co chodzi w Stelvio. Instrukcja do Giulii jest z odkręcaniem panelu nad pedałami, ale mozna pod kolumną - o ile wyjmiesz wtyczki - stosują 2 producentów przy wiązkach, losowo, czesem jedna od jednego, druga od drugiego - jeśli nie wypniesz przez dziurę pod kolumną, to więcej swobody ruchu i kombinować możesz jak masz odkręcony panel - stąd taka jest opisana w instrukcji.
Nie zależy od rocznika nic, tylko różnice Giulia vs Stelvio + USA dochodzi poduszka kolanowa która przeszkadza (i więcej wkrętów w osłonie nad nogami)

ok a błędy w AFLS pokasowałeś? światła na manualnym włączone czy auto (nie pamietam czy auto działa, procedurę tylko kilka razy w życiu robiłem w autach gdzie retrofitowałem autopoziomowanie, no i u siebie. Używałem MES Multiplexed na laptopie.
Jakie odczyty napięć z czujnik przód i jakie tył?

ok a błędy w AFLS pokasowałeś? światła na manualnym włączone czy auto (nie pamietam czy auto działa, procedurę tylko kilka razy w życiu robiłem w autach gdzie retrofitowałem autopoziomowanie, no i u siebie. Używałem MES Multiplexed na laptopie.
Jakie odczyty napięć z czujnik przód i jakie tył?

Tak, skasowałem wszystkie błędy, światła włączone manualnie. Załączam zdjęcie odczytów z MES:

03.jpg

Ostatnia edycja:
kiepski tylny czujnik lub okablowanie. podlacz go do przodu, sprawdz napiecie. musi byc ~2.5V

Moze cos zle założone? Czujnik ma dawac ok 2.5V oczywiscie jest jakis zakres tolerancji, w 159 bylo bodajze +/-1V dla pozycji kalibracyjnej

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Kupiłem czujnik firmy AL, niby miał być jak oryginał, ale najwidoczniej nie jest. Na dniach ogarnę część OEM i mam nadzieję, że tu leży przyczyna, a nie w uszkodzonej wiązce.

Al spoko to ori. numer dobry? Uzywka czy nowy? Dobrze zamontowales?Odkrec i poruszaj jak zmieniaja sie odczyty?

Nowy, niby wszystkie oznaczenia takie same. Ale być może ten też jest uszkodzony, niezależnie od pozycji ramienia napięcia pozostają bez zmian. Ten będę reklamował, a kupię kolejny.

Moze nie jest uszkodzony tylko masz cos uszkodzobe w wiazce/wtyczce itp. te czujniki daja od 0.5V do 4.5V w zaleznosci od kąta dwa razy osiagajac minima i 2 razy maxima na pełny obrot. Mozna go sprawdzić, odepnij ramie i pokrec, w ramach 90stopni masz pelne przejscie miec w ktoras strone. Mozesz tez na stole go sprawdzić masa, +5V na dwa z pinow i mierzyc na jeszcze innym. Z glowy nie pamietam pinoutu chyba 1, 5 i 4 odpowiednio, ale musialbym sprawdzic na schemacie.

Moze nie jest uszkodzony tylko masz cos uszkodzobe w wiazce/wtyczce itp. te czujniki daja od 0.5V do 4.5V w zaleznosci od kąta dwa razy osiagajac minima i 2 razy maxima na pełny obrot. Mozna go sprawdzić, odepnij ramie i pokrec, w ramach 90stopni masz pelne przejscie miec w ktoras strone. Mozesz tez na stole go sprawdzić masa, +5V na dwa z pinow i mierzyc na jeszcze innym. Z glowy nie pamietam pinoutu chyba 1, 5 i 4 odpowiednio, ale musialbym sprawdzic na schemacie.

Heh, na takie zabawy brak mi niestety sprzętu. Jedyne co sprawdziłem to kręciłem ramieniem czujnika i odczyt był sztywny w granicach 4,5V.
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dla potomności napiszę, że po podłączeniu kolejnego czujnika, tym razem już w pudełku OEM (chociaż wygląda identycznie jak zamiennik bez logo producenta) wszystko zadziałało jak należy, również kalibracja przeszła pomyślnie. Więc albo zamiennik był uszkodzony, albo nie pasował do końca do Giulii.

Amortyzatory
Powrót