Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Wypadające biegi skrzynia manualna Alfa Romeo Giulia

Użytkownik Świeżak Avatar Peter82
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    Lancia Delta 1,6 Turbo 87 r. Alfa Romeo 156 1,9JTD,Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v 06, Alfa Romeo Giulia

Domyślnie Wypadające biegi skrzynia manualna Alfa Romeo Giulia

Witam forumowiczów,
    Mam taki nietypowy problem ze swoją skrzynią w Giulii 2.2 D, ze skrzynią manualną, zdarzyło mi się to dwa razy dziś podczas awaryjnego hamowania i nagłej zmiany biegów i dwa miesiące temu podczas podobnej sytuacji, a wygląda to mniej więcej tak, że nagle Julka traci biegi lewarek staje się zupełnie luźny, tak jakby nie było kompletnie połączenia ze skrzynią, można nim "kręcić" na około a po ok. 10 sekundach, wszystko wraca do normy i biegi wchodzą jakby nigdy nic swoją Julka robię dość duże przebiegi i w ciągu ostatnich 2 lat użytkowania zdarzyło mi się to dwa razy, poza tymi przypadkami skrzynia chodzi dobrze i sprzęgło też, nie zauważyłem żadnych niepokojących odgłosów, najbardziej zaskakujące jest to, że scenariusz tych przypadków jest zawsze ten sam a " zmartwychwstanie" skrzyni jest nagłe i zawsze po tych ok. 10 sek. bez gaszenia silnika.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?, będę wdzięczny za pomoc

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 1,9 jtdm '07 187KM by Cinsoft, Giulia 2,2 jtdm '17

Domyślnie

Witam, mnie dopadło to w zeszłym miesiącu, ale luźny lewarek pozostał już na stałe. Laweta była grana niestety. Powodem była usterka mechaniczna - rozłączyła się, na skutek zużycia, plastikowa "główka" łącząca lewarek z cięgnem. Wymieniona została na element metalowy. Dostęp ponoć po zdjęciu wału i jego osłony. Koszt całości 300zł.

Użytkownik Świeżak Avatar Peter82
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    Lancia Delta 1,6 Turbo 87 r. Alfa Romeo 156 1,9JTD,Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v 06, Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Ok. To jest jakiś trop, ale właśnie najbardziej zaskakujące jest to, że u mnie skrzynia wraca do "żywych", mój mechanior powiedział, żeby jezdzić i obserwować, bo jakby się zepsuło na stałę to można zidentyfikować, a tak to nic nie widać.