Problem z turbo/nastawnik

Gostek

Nowy
Auto
Alfa Romeo giulia 2017 USA
Siemka Pany. Wystąpił problem z turbo, dokładniej z nastawnikiem (auto traci moc gdy dostanie gazu) kupiłem niby nowy nastawnik. Po podłączeniu nowego nastawnika wyskakuje check, nie idzie usunąć błędów. Podłączę stary nastawnik (uszkodzony) odpalam auto i błąd chwilowo znika. Więc moje pytanie czy na nowy nastawnik trzeba zrobić adaptacje czy trzeba coś z nim robić na stole? Pacjent Giulia 2017 2.0. Pozdrówki i z góry dzięki za każdą pomoc

z tego co wiem, gość w PL poradził sobie metodą prób i błędów przestawiając dźwignię nastawnika na osi. trochę głupi sposób, ale powiedzmy ogarnął, na ile dobrze to działa potem to już inny temat. podejrzewam też, że paru ludzi znanych w PL w środowisku alfy tez by mogło wyczyścić ECU (np G.Wiekiera czy maly777 albo ShopEFI - wszyscy mają kupę sprzetów do flashowania ECU i doświadczenie i tym się zajmuja regularnie). Wydaje mi się, że w Autelu widziałem procedurę Turbo Replacement już jako gotowca - może dziś Autel już potrafi sobie z tym poradzić bez cyrków o jakich gość w video mówi. Jak ktoś będzie potrzebował, niech zgłębia temat - 3 możliwe drogi zdecydowanie tańsza podałem.

Myślicie że może być problem w samym nastawniku? Przy każdym nowym nastawniku błąd będzie występował?

Zgaduje jak sie akurat uda?

Siemka Pany, problem rozwiązany może i w banalny sposób. Ale po prostu kupiłem nastawnik, używkę, podłączone, zero błędów, auto póki co chodzi jak powinno. Także może trochę szczęścia, ale zakończone sukcesem ??????

a z ciekawości - ten niby nowy nastawnik co powodował błędy - to jak go kupiłeś osobno skoro w ePer nie występuje jako osobna część tylko razem z turbo fabrycznie zestrojone?
a inna używka, cóż, pewnie turbo jedno od drugiego tak bardzo się nie różni i akurat się w miarę udało, choć czy auto będzie działało optymalnie to już inna sprawa - pojeździsz i zobaczysz

Będę wymieniał turbo, zregenerowane turbo jest obecnie bez nastawnika bo mają problem. I teraz pytanie czy mogę przeszczepić z obecnego auta i będzie działać? Nowa turbina leży w zakładzie od regeneracji turbin i oni założyli nowy/używkę ale przy pełnym otwarciu WG pokazuje im że jest otwarty w 67% i będzie mi sypał błędami po założeniu. Zastanawiam czy to wynika z tego, że każdy nastawnik jest indywidualnie strojony pod wersję? Podobno są różne numery nastawników w zależności od wersji 200hp/280hp. Czy ktoś już przerabiał temat przekładania samego nastawnika, mam na myśli nastawnik z obecnego auta na nowe turbo?

Amortyzatory
Powrót