Olej w napędach, pamiętajcie o wymianie!

pfemek

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2.0 280, Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8V
Witam.
Piszę ten post informacyjnie, aby każdy mógł się przekonać, że wymiany oleju są konieczne i to czasem znacznie wcześniej niż zaleca producent. W załączniku zdjęcia zlanego oleju ze Stelvio 2.0 2018r z przebiegiem 82tys km. Od lewej tylny most, skrzynia rozdzielcza i przedni most. Oprócz tego, że to przysłowiowy "żur" to w każdym oleju dostrzec można opiłki metalu.
Myślę, ze 80tyś to max na wymianę a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że warto to robić co 60tyś.
Jeżeli podobny temat był to niech ten będzie przypomnieniem. :-)

Pozdrawiam...

Załączniki

• IMG20250208161834.jpg
    IMG20250208161834.jpg
    108.1 KB · Wyświetleń: 420
  • IMG20250208161841.jpg
    IMG20250208161841.jpg
    137.2 KB · Wyświetleń: 257
  • IMG20250208161919.jpg
    IMG20250208161919.jpg
    109.2 KB · Wyświetleń: 238
  • IMG20250208161932.jpg
    IMG20250208161932.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 204
W styczniu wymieniłem u siebie przy przebiegu 103020 km i tak źle nie wyglądały. Może były już wymienione.
Kilka dni temu, przy przebiegu 103189 km, wymieniłem w skrzyni i olej wyglądał bardzo ładnie :) a misa jeszcze oryginalna.
IMG_4489.jpg
IMG_4538.jpg
IMG_4537.jpg

w tylnym dyfrze jeśli jest LSD (pakiet performance (mechaniczny Q2), czyli też każde nowsze Veloce chyba od 2 lat), tu wymiana co 25-40tys km w zależności od stylu jazdy i korzystania ze szpery

w tylnym dyfrze jeśli jest LSD (pakiet performance (mechaniczny Q2), czyli też każde nowsze Veloce chyba od 2 lat), tu wymiana co 25-40tys km w zależności od stylu jazdy i korzystania ze szpery

Albo te pierwsze Giulia 2017 tam też wrzucali LSD do każdej nawet 200 km i niższe lepsze zawieszenie.
Ja taką posiadam- w przyszłym tygodniu jadę wymieniać te wszystkie płyny łącznie ze skrzynią przebieg 78 tys
Sam jestem ciekaw jak to wygląda

Tak, niektóre wczesne miały (trzeba sprawdzić bo wg ePer mogli montowac i otwarty i LSD), choć chyba nie 2017 a raczej 2016 połowa produkcja - przynajmniej te które kiedyś sprawdzałem to żadna 2017 nie miała LSD.

Pamiętajcie, że olej się też starzeje. Ostatnio wymieniałem w skrzyni automatycznej przy przebiegu tylko 35tys km, ale 7 latach. Zaczęło delikatnie szarpać przy redukcjach. Po wymianie przeszło.

Tak, niektóre wczesne miały (trzeba sprawdzić bo wg ePer mogli montowac i otwarty i LSD), choć chyba nie 2017 a raczej 2016 połowa produkcja - przynajmniej te które kiedyś sprawdzałem to żadna 2017 nie miała LSD.
Myślę, że to się potwierdza, mam wersje z 200km z grudnia 2016 i u mnie jest LSD. Olej w dyfrze wymieniałem już 3 razy (obecnie mam przebieg ok. 95kkm) i za każdym razem zlewałem ciemny olej. Wg mnie wymiana w przypadku LSD max 30kkm. Sam zalewam Ravenolem, koszt niewysoki a zdrowiej dla dyferencjału.

Myślę, że to się potwierdza, mam wersje z 200km z grudnia 2016 i u mnie jest LSD. Olej w dyfrze wymieniałem już 3 razy (obecnie mam przebieg ok. 95kkm) i za każdym razem zlewałem ciemny olej. Wg mnie wymiana w przypadku LSD max 30kkm. Sam zalewam Ravenolem, koszt niewysoki a zdrowiej dla dyferencjału.

Zgadza się przy 70 wymieniłem i dyfer był tragedia skrzynia bardzo ładnie wyglądała

Witam.
Piszę ten post informacyjnie, aby każdy mógł się przekonać, że wymiany oleju są konieczne i to czasem znacznie wcześniej niż zaleca producent. W załączniku zdjęcia zlanego oleju ze Stelvio 2.0 2018r z przebiegiem 82tys km. Od lewej tylny most, skrzynia rozdzielcza i przedni most. Oprócz tego, że to przysłowiowy "żur" to w każdym oleju dostrzec można opiłki metalu.
Myślę, ze 80tyś to max na wymianę a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że warto to robić co 60tyś.
Jeżeli podobny temat był to niech ten będzie przypomnieniem. :-)

Pozdrawiam...

Którą firmę reklamujesz

Panowie , a jak to jest przy wymianie oleju w transfercase trzeba skrzynkę adaptować czy coś w komputerze zaznaczyć ?
Stoję przed wymianą dlatego też pytam , w LSD oraz moście przód wymieniłem , ale podobnie nie wiem czy tam adaptacje też są możliwe ? Chyba , że w przepadku 2.0 mosty są tylko mechaniczne bez żadnych podłączonych kostek , więc sam olej.
Ja w LSD z racji łatwej wymiany będę to robił co 15-20k km to tylko litr kupionego oleju , a zawsze przedłuży życie tarczek …

Jestem po wymianie olej po 25k km w transfer case ciemny dużo opiłków . Co dziwne zleciało 600ml , a nowego do przelewu tylko weszło 500ml zalecane ponoć 700ml…
Z racji takiego przepracowania interwal LSD , TC co 25k km , skrzynka most przód co 50k km.

Wczoraj zgodnie z rozkładem, czyli przy 120k km miałem wymieniane oleje. I opinia ASO była taka, że to za późno. Sami sugerują, tak jak w innych markach, bodajże w Jeepie, skrócić interwał. A na sugestię, że producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów to wspólnie się uśmialiśmy.

Teraz umówiłem się na wymianę oleju w dyfrach i rozdzielni (mógłby ktoś polecić jaki olej warto by tam wlać?), w skrzyni robię wymianę statyczną, jak to zaleca producent. Wiem, że zleci mniej starego oleju, ale jak będę robił to w interwale 40-50 tys. km. to nie powinno być problemów. Pamiętam, że w Volvo (tam jest AISIN 8 biegowy) w serwisie powiedzieli, że oleju w skrzyni się nie wymienia dopóki wszystko dobrze chodzi - innymi słowy, dopóki nie będzie za późno i potrzeba będzie kosztownego remontu skrzyni.
Wydaje mi się, że wymiana oleju w dyfrach, skrzyni rozdzielczej i skrzyni biegów co 40-50 tys. km. pozwoli na utrzymanie podzespołów w dobrej kondycji. Kiedyś i tak trzeba będzie to remontować, ale nie wydaje mi się, że skrócenie interwału poniżej tego, co napisałem będzie się opłacało.

Amortyzatory
Powrót