[Giulia] nieoczekiwany hill holder/auto hold

Yaroo33

Nowy
Auto
AR Giulia 2.0 Super, AR Mito 1.4, dawniej 33 1.7, 156 2.0, 159 1.9JTDm
Hej.
Jeśli temat już gdzieś był to niedokładnie szukałem bo nie znalazłem....
Ostatnio po dołożeniu aktywnego tempomatu auto w sposób nieoczekiwany nabyło funkcję na granicy hill holdera/auto holda. Po zatrzymaniu na światłach włącza się jak jakby hill holder. Po zdjęciu nogi z hamulca, hamulec trzyma jeszcze ze 2 sek i odpuszcza. Jesli nie czekam tylko od razu nacisnę gaz to oczywiście bez problemu rusza. Dlatego to tak jakby hill holder, jedynie żadne pochylenie mu nie potrzebne. Zachowuje sie tak na D. Na R rusza od razu bez tej 2 sekundowej zwłoki.

Ktoś się z tym spotkał? Jak to wyłączyć?
Będę wdzięczny za sugestie

hej.
Ostatnio po dołożeniu aktywnego tempomatu auto w sposób nieoczekiwany nabyło funkcję na granicy hill holdera/auto holda. Po zatrzymaniu na światłach włącza się jak jakby hill holder. Po zdjęciu nogi z hamulca, hamulec trzyma jeszcze ze 2 sek i odpuszcza. Jesli nie czekam tylko od razu nacisnę gaz to oczywiście bez problemu rusza. Dlatego to tak jakby hill holder, jedynie żadne pochylenie mu nie potrzebne. Zachowuje sie tak na d. Na r rusza od razu bez tej 2 sekundowej zwłoki.

nie wlaczaj tempomatu.

a w opcjach nie masz coś z nazwami: „Safe Hold” lub „Auto Park
Brake”, "Drive Away Release"?

z instrukcji: TRYBY DZIAŁANIA ELEKTRYCZNEGO
HAMULCA POSTOJOWEGO
Elektryczny hamulec postojowy może
działać zgodnie z następującymi trybami:
„Tryb uruchomienia dynamicznego”:
ten tryb uaktywniany jest poprzez
pociągnięcie i przytrzymanie
przełącznika podczas jazdy;

To chyba złudne, w sensie też czesto tak mam ale wydaje mi się, że wystatczy niewielka nierówność albo przeszkoda i auto nie chce ruszyć bez gazu. Jakaś korelacja na pewno jest, na oko, nachylenie 5% i już nie podjedzie.

Hej.
Ostatnio po dołożeniu aktywnego tempomatu auto w sposób nieoczekiwany nabyło funkcję na granicy hill holdera/auto holda. Po zatrzymaniu na światłach włącza się jak jakby hill holder. Po zdjęciu nogi z hamulca, hamulec trzyma jeszcze ze 2 sek i odpuszcza. Jesli nie czekam tylko od razu nacisnę gaz to oczywiście bez problemu rusza. Dlatego to tak jakby hill holder, jedynie żadne pochylenie mu nie potrzebne. Zachowuje sie tak na D. Na R rusza od razu bez tej 2 sekundowej zwłoki.

Problem rozwiązany.
Wygląda na to, że podczas instalowania i konfigurowania aktywnego tempomatu auto stało na małej pochyłości (przodem w dół).
Wykonałem kalibrację ABS w zakresie:
- Lateral and longitudinal acceleration sensor calibration
- Reset steering angle
- Pressure sensor calibration

Problem zniknął. Puszczenie hamulca powoduje natychmiastowe ruszanie auta.

jak coś grzebię mam odwrotnie - auto stoi przodem lekko w górę, może mam rozkalibrowanie w drugą stronę :)

sądzę że puścił kalibrację przy dokładaniu ACC (bo trzeba żeby pokasować błędy), a że kalibrował na pałę na nierównym bez czytania opisów/świadomosci co robi, to już inny problem. jeśli tylko grzebiesz to nic Ci się nie rozkalibruje.

Amortyzatory
Powrót