[Stelvio] Benzyna w oleju

• Autor wątku Autor wątku zako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zako

Nowy
Auto
Stelvio 2.0 200km
Cześć,

W zeszłym tygodniu kupiłem Stelvio 2.0 200km. Podczas wymiany ze zlanego oleju czuć benzynę. Auto ma 170 000 przebiegu do tego momentu serwisowane w ASO zgodnie z ich przeglądami. Czy to jest normalna sytuacja? jak to wygląda u Was? Auto nie traci mocy, chodzi równo, normalnie przyspiesza. Co może być przyczyną takiej sytuacji, pompa wysokiego ciśnienia? Wtryskiwacze?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

W aucie z bezpośrednim wtryskiem zawsze trochę czuć. Do tego jazda miejska i wymiana oleju powyżej 10tys. i zapach benzyny będzie bardzo wyraźny.

Nie do końca mam informacje o sposobie użytkowania poprzedniego właściciela (auto sprowadzone z Włoch). Jednak przebieg ponad 170 tys. w samochodzie z 2019 roku może sugerować, że raczej nie były to krótkie miejskie trasy.

To normalka, swoje stelvio zanim przerobiłem na gaz też czuć było benzynę w oleju mimo robienia tylko tras i zmiany oleju co 8-10 tkm.

Cześć,

W zeszłym tygodniu kupiłem Stelvio 2.0 200km. Podczas wymiany ze zlanego oleju czuć benzynę. Auto ma 170 000 przebiegu do tego momentu serwisowane w ASO zgodnie z ich przeglądami. Czy to jest normalna sytuacja? jak to wygląda u Was? Auto nie traci mocy, chodzi równo, normalnie przyspiesza. Co może być przyczyną takiej sytuacji, pompa wysokiego ciśnienia? Wtryskiwacze?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jeżeli korek od wlewu oleju nie jest /od środka/ suchy jak pieprze to nie masz się czym martwic.

Diagnozowanie na zapach ( czy kolorki oleju na bibule ) to szamańskie polmozbytowskie "diagnozowanie" . Za grosze są dostępne analizy oleju mówiące o faktycznej zawartości benzyny w oleju .

Amortyzatory
Powrót