MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Masz radar i kamerę to ACC i TSR powinny ruszyć. Tylko lewe przyciski na kierze do wymiany dla ACC.
Nie do końca tylko wiem czym w MES różni się ACC od ACC+ ale chyba wszyscy wrzucają z plusem.

Po pierwsze LDW bez LKA to nie do końca jestem przekonany. No ale kiera z czujnikami.
No i bez manetki też słabo bo to często wkurza i szybki wyłącznik jest przydatny.

LDW włącza się na manetce, w menu co najwyżej czułoś i ewentualnie LKA na to, tak przynajmniej na 95% mi się wydaje - bezsensem byłoby mieć LKA bez LDW. Zapraszam jakby co do mnie po nowe manetki, wymiana w sumie prosta. LKA na bardziej przekonanego czuja powiedziałbym że wymaga czujnika w kierownicy - te systemy aktywnego skrętu z zasady wymagają obecności rąk na kierownicy - takie jakby założenie że są, niby super, ale nie dajemy gwarancji że reakcja dobra/adekwatna i to kierowca dalej kieruje.

@netzmark ACC używamy potocznie, w MES to ACC+. opcja ACC to chyba jakaś wcześniejsza specyfikacja do niższej prędkości i wydaje mi się z bardzo starych postów na forach, że nawet nie rusza. co do manetki z przyciskiem - nigdy nie wyłączam asystentów, wcale nie wkurzają (mnie), choć czasem trochę przesadzaja jak ciut powariuję na mieście.

No ja akurat większy sens LDW/LKA widzę za miastem, w trasie, noc, zmęczenie - wtedy może być naprawdę na wagę życia.
W mieście głównie włączam to dla fanu żeby zobaczyć jak elektronika zareaguje (a czasem nie wykrywa jednak) i skoryguje albo nie :-). Natomiast do normalnej jazdy częściej mam na OFF niż na ON.

W MES wiem, że ACC+, tylko widząc tam opcję bez plusa zastanawiałem się do czego to-to. Z ciekawości luknąłem na krótko w googlach ale też nic specjalnie sensownego.

BTW: po wczorajszym proxi gaz bez wspomagacza i race2 - super. Szkoda, że tyle czekałem żeby się za to wziąć.

Ok a do TSR coś jest konieczne oprócz kamery? Bo jeśli tylko kamera potrzebna to bym sobie to uruchomił w alfaOBD

Edit: Kamera i 159 bajt, bit 6 na 1 (ten drugi od lewej...).

Ostatnia edycja:
Jestem już po zmianie z normalnego tempomatu na ACC. Jakby ktoś chciał kupić przyciski do ACC do polifta od my2020 ale takie bez guzika kierownicy (HAS) to P/N tych przycisków to 156150615/
ACC+ bajka, samochód sam się zatrzymuje i rusza po naciśnięciu RES zamiast pedału gazu (mam ACC w Nissanie i tam mi tego brakuje- po zatrzymaniu tempomat się sam wyłącza po paru sekundach).

WhatsApp Image 2025-06-20 at 22.05.09.jpg.

Ostatnia edycja:
Pomóżcie jak rozpoznac czy zamontowana w samochodzie kierownica ma czujnik obecności rąk. Numer z naklejki wewnątrz kierownicy to 01561509510. Może w mes to sie da sprawdzić? Samochód produkcja 2020.

Numer który podałeś to nie jest numer występujący jako część zamienna (oczywiście bez pierwszego i ostatniego zera), jakiś numer wewnętrznie używany.
szukasz wewnątrz kostki przy przycisku start, z tym że, jeśli nie było opcji seryjnie, to raczej gratisu nie ma i trzeba zmieniać kierę na dokładanie nowych funkcji. Ta kostka widoczna po rozebraniu kiery (może da się podglądnąć tylko po wyjęciu poduszki ale na 100% Ci nie powiem, nie przyglądałem się - na pewno widać po ściągnięciu ramki przycisków (przynajmniej częściowym)

Podpowiedzcie proszę koledzy bo nie wiem czy dobrze rozumiem te bity i bajty. Jak mam w logu 00 i chciałbym zmienić na 11XXXXXX to należy wpisać C0 a jak chciałbym zmienić 00 na XXXXXXX1 to wtedy wpisać 01.

I tak i nie bo to zależy co na tych X-ach.
1100 0000 = C0h
0000 0001 = 01h

Dzięki za szybką odpowiedź. Chodzi mi o uruchomienie z ciekawości TSR. Czyli jak dla TSR mam wpisane teraz 00 w configu (funkcja nie aktywna) a zmienię to na C0 (1100 0000) to skoro jest 00 to dmyślnie raczej nic innego nie ma na pozostałych Xach

tak jest
ale 40 masz wpisać w 159 a nie C0.
I tak będziesz miał menu, przynajmniej w MY21. Ten najstarszy bit to nie wiadomo co robi ale nie jest potrzebny - choć to może zależy od wersji/rocznika.

Ostatnia edycja:
Pobawiłem sie trochę w programowanie- co poszło: dodatkowe przetarcie do sucha szyby, DAA oraz LDW (bez manetki). TSR zmiana ani C0 ani 40 nie zadziałał, ale czytałem że wczesne polifty mogą mieć za stary soft. Tak czy inaczej dzięki, podoba mi sie to rozglądam sie za manetkami:-)

A co dokładnie wrzuciłeś w bajt zwiazany z dodatkowym przetarciem? Bo pamiętam że mam tam ustawienie fabrycznie ze przetarcie powinno działać a nie widzę tego efektu.

Bajt 126 zmieniłem e4 na c4, było 1110 0100 ustawiłem na 1100 0100

Pobawiłem sie trochę w programowanie- co poszło: dodatkowe przetarcie do sucha szyby, DAA oraz LDW (bez manetki). TSR zmiana ani C0 ani 40 nie zadziałał, ale czytałem że wczesne polifty mogą mieć za stary soft. Tak czy inaczej dzięki, podoba mi sie to rozglądam sie za manetkami:-)

ori proxi poliftów mają tylko 40 w 159, choć z map wynika że niby ma być C0 (nie robiło to u mnie różnicy, oba działały).
nowszy soft jest potrzebny w kamerze jeśli ma działać ISC, reszta wszystko działało od początku (na ISC była kampania bodajże w połowie 2020 - update HALF i ustawienie w proxi).

No nic będę żył bez tego TSR, ale może nie ruszyło bo nie mam nawigacji? Zresztą auto z US więc by pewnie wyświetlało kwadratowe znaki :-)

No to ja tam mam C4 bo aktywowalem wcześniej Panic a bit od wycieraczek byl ustawiony fabrycznie. Nie widzę jakoś żadnego docierania pojedynczego. Albo źle le patrzę albo w MY21 to nie dziala.

@epsonix, możesz mi powiedzieć czy jak has/tja są dodane w proxi to w menu "wspomaganie kierowcy" pojawia się coś odnośnie tych funkcji, czy one są na stałe tak samo jak acc? Wrzuciłem AF w 166 i nic nowego się nie pojawilo (jak w przypadku isc, lka czy trs) . Przycisku na kierownicy jeszcze nie mam dlatego nie wiem czy to się dodało czy nie.

Z nowych tylko tsr, isc, lka, active blind. Has/tja nie mam

Amortyzatory
Powrót