[Giulia] Pytanie o sportowe fotele w julkach

kulisek

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 280KM Q4, 2025
Hej,
Jeździłem giulią (wersja veloce) i chciałbym kupić samochód, jednak mam obawy o fotele sportowe. Mam 180cm i 100kg (i dość masywnie umięśnione uda i tyłek), fotel wydają mi się dość wąski - boczki na oparciu są super to mi nie przeszkadza w ogóle, natomiast wydaje mi się, że fotel jest wąski i przez to trzymanie boczne ud jest bardzo mocne, co w moim przypadku powodowało, że jednak chciałbym trochę mniejsze trzymanie boczne w udach, bo jednak w trakcie jazdy ciągle czułem, że opieram się udami o to trzymanie. Podczas jazdy dłuższej męczą. Pytanie do posiadaczy giuli:

* czy te bolstery (czy jak to po polsku, trzymania boczne na siedzisku) z czasem rozluźniają się, bo to jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem tego auta. Ale jakby to z czasem się rozluźniło, to bym jednak kupił, bo reszta jest super.

Niestety nie mam możliwości przetestować podstawowych foteli, a i tak w wersji która mnie interesuje nie można zamówić foteli innych niż właśnie sportowe.
15.jpg

Możesz kupić zwykłe fotele i sobie wymienić te sportowe (są one dobrze dopasowane i właśnie takie osoby jak ty będą mieć mniejszy komfort w codziennym użytku)
Na alle... nie brakuje kompletów standardowych siedzeń w cenie około 2-3 tyś zł

A sportowe sprzedasz i zrobisz dobry interes.

Sportowe oczywiście trzymają w zakrętach zaje... Niestety nawet jak się spuści z nich powietrze to i tak piją po bokach wiec, nie są za komfortowe w długą trasę.
Wg mnie ewidentnie zaprojektowane pod chudych karłów.

Mam 183 cm jestem szczupły i uważam że fotele sportowe są świetne.

Kwestia raczej szerokości a nie wzrostu. Ja mam 188 i nie jestem za barczysty a trochę mnie uwierają jak się dłużej jedzie, po kilkuset km czuć dyskomfort.
Na szczęście jak się rozbiorę do koszuli to ok, ale już w kurtce nie za grubej odczuwam. Więc w moim wypadku to kwestia brakujących kilku cm luzu. To jak powietrze niemal na zero.
Ale, może w Stelvio są trochę inne?

kwestia raczej szerokości a nie wzrostu. Ja mam 188 i nie jestem za barczysty a trochę mnie uwierają jak się dłużej jedzie, po kilkuset km czuć dyskomfort.
Na szczęście jak się rozbiorę do koszuli to ok, ale już w kurtce nie za grubej odczuwam. Więc w moim wypadku to kwestia brakujących kilku cm luzu. To jak powietrze niemal na zero.
Ale, może w stelvio są trochę inne?

do dupy nie pasuja sportowe fotele.

Całe szczęście, że mam tylko 175, pewnie dlatego 1400 km na jeden raz nie sprawiło żadnego problemu :)

Raczej jestem szczupły, i na szerokość nie mam problemów z tymi fotelami, wręcz je mam dopompowane (czy sprawdziłeś, czy w testowym aucie nie były aby zbyt nabite?), przy jeździe powyżej 5-6h siedziska okazują się lekko za twarde.

Natomiast przy wzroście ponad 190 cm ten samochód jest na styk.

Ja zrezygnowałem z Veloce m.in. przez siedzenia - chudzielcem nie jestem i nie mogłem się w tym umiejscowić wygodnie. Mam zwykłe (eko skóra+welur) w elektryce i są bardzo dobre. Oczywiście nie trzymają super świetnie na ostrych zakrętach, ale 2000 km trasa bez żadnego problemu i zmęczenia.

Amortyzatory
Powrót