[Stelvio] Dołożenie systemu HAS i TJA

Adi511

Nowy
Auto
Giulietta 1.9 JTDm 150KM Stelvio 2.0 200KM
Witajcie. Posiadam Stelvio TI 2020 r. sprowadzane z Holandii. Posiadam w nim chyba wszystko prócz systemów HAS, TJA i ISC. Czy wymiana samych przycisków na kierownicy aktywuje mi te funkcję? Czytałem fora, ale nigdzie nie znalazłem mojego przypadku. Rozumiem, że pewnie po wymianie przycisku trzeba zrobić osiowanie, ale nigdzie nie widzę możliwości załączenia tych systemów (Multi Ecu Scan 5.3). Doradzi ktoś jak to zrobić?
Drugie pytanie to czy jest sens w Proxy zmianę kraju na Polskę (aktualnie ustawione na Holandię)?
Dodatkowo zauważyłem też, że pomimo posiadania xenonów w proxy funkcja "Corrnering Lights" jest ustawiona na nieobecne. Światła skręcają przy jeździe oraz przy uruchamianiu silnika kalibrują się góra dół. Czytałem na forum o tym problemie w niektórych samochodach, ale u nich xenony nie podążały za zakrętem. Waszym zdaniem powinienem to załączyć?

Po co dokładać coś, co nic nie daje i tylko odbiera przyjemność z jazdy?

https://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=166437
Kierownica z dotykiem, moduł HALF z odpowiednim firmwarem, nawigacja, bypass SGW.
Cornering lights - nie dotykaj.

Dzięki :) Ogarnięte i działa

- - - Updated - - -

Po co dokładać coś, co nic nie daje i tylko odbiera przyjemność z jazdy?

Skoro możesz dodać coś, co jest tylko kwestią przycisku i podłubania w programie to dlaczego nie? Robiąc 40k km rocznie nie zawsze odczuwasz przyjemność jazdy autostradą.

Ja na autostradzie usypiam i przyjemnosci w tym nie widzę z jazdy, chyba że w DE jak można 200 bezstresowo pozasuwać.
Poza tym w pewnych warunkach pogodowych i zmęczenia takie systemy mogą uratować życie. To wspomaganie a nie zamiennik myslenia.

Dzięki :) Ogarnięte i działa
Czyli jednak chciało Ci się poszukać i znaleźć :-).

Ostatnia edycja:
Przepraszam, że nie jestem Tobą i w ogóle śmiałem zapytać. Szerokości

Ja na autostradzie usypiam i przyjemnosci w tym nie widzę z jazdy, chyba że w DE jak można 200 bezstresowo pozasuwać.
Poza tym w pewnych warunkach pogodowych i zmęczenia takie systemy mogą uratować życie. To wspomaganie a nie zamiennik myslenia.
DOkładnie - ostatnio Tonalką leciałem z Chorwacji, wyjechaliśmy rano 1.5h dojazd, Plitwice wycieczka. dobrze po 16tej wyjechaliśmy i mieliśmy spać po drodze na Węgrzech, ale zdecydowałem się że lecimy do domu. Niestety najpierw ślimaczyliśmy się lokalnymi drogami, potem korki niedaleko Zadaru, potem w deszczu, autostrady więc w monotoni. W nocy jak wjeżdżałem na Słowację zacząłem gorzej widzieć, zmęczenie coraz bardziej dawało znać - ACC + HAS były tym dodatkiem który był na wszelki wypadek i pozwolił mi dalej jechać (zamiast wtedy na gwałt szukać noclegu) - szczególnie jak robiłem ostantie 150km i już co 30min zjeżdżałem na 5-10min zamknąć oczy a potem trochę się rozbudzić/rozruszać na zewnątrz.

Amortyzatory
Powrót