[Giulia] Czujnik minimum spryskiwaczy

juhass

Użytkownik
Auto
Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA
Takie pytanie.. Bo auto mam ponad rok ale nigdy nie wyjezdzilem całego zbiornika spryskiwaczy ani nic się nie zaświeciło na zegarach.
Czy każda wersja ma czujnik minimum O zbiornika spryskiwaczy czy tylko od jakiegoś poziomu wyposażenia, tak jak było w 159?

Z tego co pamiętam czujnik jest przy ksenonach 35W. W halogenach i ksenonach 25W nie ma czujnika.

Zgadza się ja mam 35 spryski i czujnik mam -pewnie dla tego że kilka użyć i już płynu brak

Mi przy ksenonach 35W pełen zbiornik wystarcza na niemal 10tys km. Na początku też mi dużo szło dopóki nie nauczyłem się, że lanie po wycieraczce a nie klasycznie na szybę zadowala się mega minimalnymi dawkami.

Spryskiwacze klasycznie lejące z maski czy podszybia wymagają relatywnie sporej ilości płynu żeby dać efekt. Niech będzie dla przykładu 2-3 przycisniecia po 1-2 sekundy.
W Alfie, przynajmniej Stelvio, dysze są na wycieczce, minimalna ilość płynu zwilża szybę wystarczająco, 1-2 razy bardzo krótko i już ok. Jak się poleje więcej to kompletnie nic to nie daje bo wycieraczka wywala wszystko i tak odrazu na zewnątrz i tylko boczne szyby ufajdane całe (głównie lewa).

Jak tylko kupiłem Stelvio to spryskiwalem jak ww wcześniejszym samochodzie. No i efekt w postaci dużego zużycia + cały lewy bok drzwi obryzgany spychaną dużą ilością płynu.

Ostatnia edycja:
Po lampach leje raz na ileś użyć a nie za każdym razem, w sumie chyba to bez sensu że nie ma do tego oddzielnego przycisku ale co zrobić. Tak czy inaczej nie widzę u siebie jakiegoś wielkiego zużycia. Robię rocznie około 10tys i 4l baniaczek mi wystarcza.

Amortyzatory
Powrót