[Giulia] Przelanie oleju w Giulia 2.0T – jakie mogą być konsekwencje i co teraz zrobić?

XLogic

Nowy
Auto
Giulia TI
Ceść wszystkim,

mam mały dylemat po nie do końca udanej dolewce oleju do mojej Giulii 2.0 Turbo (280kM, MY24).

Wskaźnik pokazywał mi 2 kreski poniżej maxa, więc na raty dolałem – najpierw 0,5 l, potem drugie 0,5 l – czyli łącznie 1 litr Selenii 0W-30.

Zrobiłem wszystko zgodnie z procedurą (równa nawierzchnia, 5 minut pracy na biegu jałowym, silnik rozgrzany), a mimo to poziom na ekranie w ogóle się nie zmienił po każdej z dolewek.

Teraz zaczynam się zastanawiać, czy nie przelałem, bo podobno w tym silniku „sweet spot” to 1–2 kreski poniżej maksimum.

Auto jeździ normalnie, ale lekko mnie niepokoi, że czujnik wciąż pokazuje to samo (nie przejechałem dużo, może z 15 km).

Pytanie do Was:

• Czy czekać, aż czujnik się sam zaktualizuje po kilku cyklach jazdy?
  • Czy lepiej zlać nadmiar, zanim coś się stanie?
  • Jeśli zlewać, to w ASO, czy można to zrobić samemu (np. odessać trochę przez korek wlewu) bez ryzyka dla MultiAir?

Każda opinia mile widziana — szczególnie od osób, które już zaliczyły podobną „przygodę” z poziomem oleju i tym kapryśnym czujnikiem.

olej.jpg

Skoro pokazywał powyżej minimum, to po co było dolewać?

"PRZEKROCZONY MAKSYMALNY POZIOM OLEJU SILNIKOWEGO

Zaświecanie się tego symbolu może oznaczać nadmierny poziom oleju silnikowego.
Należy możliwie jak najszybciej zwrócić się do ASO marki Alfa Romeo w celu przywrócenia prawidłowego poziomu, a jednocześnie należy nie przekraczać 3000 obrotów na minutę."

Z tym ASO może dramatyzują, ale wychodzi, że powinieneś odessać przynajmniej pół litra (1 kreska to 250ml wg. instrukcji). O ile w ogóle się da.

Nie wiem czym to tak na prawdę grozi, straszą uszkodzeniem silnika. Może warto zwrócić uwagę na te 3000 rpm.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz kanał to moim zdaniem odkręcić korek wylewania, nie całkiem, i upuścić ile trzeba.
A poza tym najlepiej jakiegoś vgate-a i sprawdzasz sobie poziom na telefonie.

Jeżeli od wymiany oleju przejechałeś ponad 5kkm - jest ot doskonała okazja do wymiany oleju. Jeżeli nie - nie panikuj, od niecałego litra samochód do którego lejemy normalnie prawie 5.5litra oleju nie wybuchnie...

Wyższy poziom oleju, to zwiększone ciśnienie w skrzyni korbowej, a to nie jest pożądane zjawisko - przez korek wlewu, oleju nie odessiesz, bo musiałbyś się dostać na poziom miski olejowej - czy oprócz wskazań na desce, masz bagnet do sprawdzania poziomu oleju?

No przecież ma 2.0 GME więc bagnetu niet. Wot (głupia) technika...

Wyższy poziom oleju, to zwiększone ciśnienie w skrzyni korbowej, a to nie jest pożądane zjawisko - przez korek wlewu, oleju nie odessiesz, bo musiałbyś się dostać na poziom miski olejowej - czy oprócz wskazań na desce, masz bagnet do sprawdzania poziomu oleju?

nie na skrzyni masz korek mozesz nim spuscić nadmiar

Pisząc "no przecież", zakładasz, że każdy powinien to wiedzieć [emoji846]

Wobec tego, pozostaje jedynie korek spustowy.

nie każdy, ale ten który się odzywa w temacie :) to że w 2.0 nie ma bagnetu wie 99% forumowiczów którzy posiadają 2.0GME

- - - Updated - - -

nie na skrzyni masz korek mozesz nim spuscić nadmiar
ale to sprawa przelania w silniku a nie skrzyni

nie każdy, ale ten który się odzywa w temacie :) to że w 2.0 nie ma bagnetu wie 99% forumowiczów którzy posiadają 2.0GME

- - - Updated - - -

przepraszam zle naipsałem na misce olejowej a dokładnie powyzej niej jest korek rewizyjny na miarkę. i nim mozna dokonać spuszczenia

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

przepraszam zle naipsałem na misce olejowej a dokładnie powyzej niej jest korek rewizyjny na miarkę. i nim mozna dokonać spuszczenia
miska.jpg

jest tam dojscie? Bo ktos kiedyś napisal że owszem jest narzedzie-bagnecik na to ale nie ma dojscia latwego- to tylko serwisowe rozwiązanie niby a i tak latwiej spuscic co jest i sprawdzic ilosc i czy to wlac spowrotem czy zalac nowy olej

jest tam dojscie? Bo ktos kiedyś napisal że owszem jest narzedzie-bagnecik na to ale nie ma dojscia latwego- to tylko serwisowe rozwiązanie niby a i tak latwiej spuscic co jest i sprawdzic ilosc i czy to wlac spowrotem czy zalac nowy olej

porobie foty moze jutro
bedze miał stevio na kanale.
Badziej bagnecik słuzy do diagnostyki czujnika poziomu oleju jakby zaczynał swirować to wtedy miareczka i faktyczny stan oleju.
lub do sciagniecia przelewki strzykawką

Kiedyś próbowałem dostać się do tego bagnecika, szybciej poszło za spuszczeniem oleju.

No wlasnie tak to rozumialem, tylko serwisowo. Kanalu czy podnosnika nie ma 99% uzutkownikow. Ja mam tylko najazdy

Jeśli chodzi o czujnik poziomu oleju w julce to nie przejmuj się w ogóle skoro wlewamy mu przy każdej wymianie oleju równiutko 5,2 litra oleju a WiTech i tak pokazuje 4300 4400 także to jest duże przekłamanie co widzisz na body computerze a co jest dokładnie w silniku.

- - - Updated - - -

Wiesz do czego służy "znak zapytania", który umieściłem w swoim wpisie, czy na tej lekcji języka polskiego, byłeś na wagarach i nie uzupełniłeś materiału, a w kwesti formalnej - skoro taka z Ciebie "fachura", to dlaczego nie napisałeś o tym korku, o którym piszą koledzy?

Amortyzatory
Powrót