Felgi Ti po 159

michuw81

Nowy
Auto
Była: 156SW 2002, 159SW 2.0 170 Ti 2011. Jest: Clio 1.6 E-Tech Alpine 2024
Moja 159 Ti idzie na złom, i tu pytanie. Czy 19'' felgi Ti z 159 będą pasować do Giulii lub Stelvio?

Myślałem aby przesiąść się na Tonale, ale jednak skłaniam się do Giulii albo Stelvio i przy okazji zachować komplet felg na zimę.

powinny pasować, ja na chwilkę dałem do mojej Veloce felgi 18" podkowy ze 159. Problem jednak, że ET był tam 41 i schowały się mocno, pewnie Ti też przez to tak fajnie nie będą się prezentowały. Oblukaj, może dystanse jakieś (ale pamiętaj, minimum 15mm, bo tak to może kilka mm max będzie bezpiecznie - zalezy jakie masz podcięcia w feldze przy centrowaniu - jak głębokie - te 5-6mm centrowania trzeba zostawić uwzględniając też skos na wypuście z piasty).

8 cali i et 41, pasować będą pasować, ale się schowają. Żeby mieć jak fabryka to potrzeba skorygować o 8 mm, a taki wymiar jest kłopotliwy. Da się 3-5mm (nie zawsze 5mm), 12mm (drogo bo dystans z fazowaniem), 15mm+. Idealne by było 12 mm dla rwd 4x, dla awd na tył trzeba więcej, nawet 20mm nie będzie przesadzone.

ale kto chce fabrykę (szczególnie w Giulii fabryka jeśli tył jest 8" jest okropnie schwana felga), właśnie lepiej dać więcej (tzn wystawić więcej). W Veloce mam szersze felgi z Q i tył jest gites (na równo) a przód i tak ciągle schowany (czyli vs Stock gdybym miał obie osie 8" to wyjechałem felgą o 21mm na tyle (chyba to samo ET mają, ale 1.5" różnicy szerokości), na przodzie 0.5" wiecej to wyjechały te 6mm). Pamiętaj że w Giuliach tył jeśli felga nie jest 9" to jest też schowany mega i wtedy można szaleć z dystansami typu 25mm jesli wkłada się felgę ze 159 z ET41.
W Widelcu dokupowałem właśnie felgi już pod kątem przyszłego sezonu letniego, były i tak w miarę już felgi bo to Gransport z 20", a letnie to przód poszerzyłem o 0.5" i ET zmniejszyłem dodatkowo o 13 (wyjazd o 19mm) a tył szerokość zostawiłem 10.5" ale ET zmniejszyłem o 23. Jest z czego skubać żeby auto fajnie wyglądało.

A poniżej wklejam fotę jak moja Giulia wyglądała na 18x8 podkowach przy ET41 jak opóźniała się dostawa moich felg zimowych do GIulii i tymczasowo zastosowałem te które miałem- IMHO brak conajmniej dystansu 15 przód i ze 20-25mm tył. Ti jma 19x8"ET41 więc te same parametry co podkowy jeśli chodzi o wystawanie. Słabo...
20181108_100357.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót