[Giulia] Demontaż deski rozdzielczej

Komornik

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia
Cześć
Chciałbym przystąpić do demontażu deski rozdzielczej w swojej giulii w celu naprawy odklejonej skóry przy szybie. Zanim wezmę się do pracy chciałbym doinformować się w jakiej kolejności i w jaki sposób najlepiej przystąpić do demontażu. Problem w tym, że nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, ponieważ nie ma w Internecie kompletnych poradników co do wykonania tej czynności. Znalazłem na zagranicznych forach kilka plików pdf (chyba elearn?) z instrukcjami dotyczącymi demontażu poszczególnych elementów, aczkolwiek nie ma tam informacji dotyczących demontażu zegarów, kierownicy i samej deski. Z tego powodu chciałbym zapytać, czy może ktoś z Was przerabiał temat u siebie i chciałby się podzielić wiedzą:
1. W jakiej kolejności najlepiej demontować elementy
2. Na co należy szczególnie uważać
3. Gdzie znajdują się śruby do odkręcenia samej deski
Jeżeli ktoś posiada jakieś zdjęcia, które mogłyby pomóc w tym temacie to również bardzo chętnie bym zobaczył. Dodatkowo, pomijając sam demontaż, chciałbym zapytać, czy ktoś z Was "doklejał" rozklejoną skórę deski w Giulii. Zastanawia mnie aspekt, czy jest to wykonalne (np. przez skurczenie materiału pod wpływem słońca itp), czy jedyną opcją jest oddanie jej do tapicera na ponowne obszycie.
Jeżeli cała operacja się powiedzie to postaram się stworzyć tu poradnik krok po kroku ze zdjęciami jak zdemontować i zamontować deskę (chyba, że już coś takiego jest i nie znalazłem).

ROBILES TO KIEDYŚ jesli nie to zaden poradnik ci nie pomoże.
tunel na zewnatrz i odkrecasz wszystkie srubki jakie znajdziesz .

Spoko, ale mogłeś inaczej napisać, że nie masz o tym pojęcia. Z drugiej strony po co się wtedy udzielać?

Robiłem to kiedyś (jakieś 3 lata temu) i pamiętam ze byl jakiś filmik na yt gdzie gostek pokazał cały demontaz bo potrzebował zmienić poduchę pasażera. Problem w tym ze nie moge tego teraz znaleźć. Procedura nie jest trudna. Kolejność mniej więcej jest taka:
1. Demontujesz tunel środkowy, dwie śruby z tylu i dwie z przodu pod maskownica pod panelem klimy.
2. Odpinasz wszystkie kostki j tunel out na zewnątrz
3. Demontujsz airbag kierownicy.
4. Demontujesz kolo kierownicy + plastikowa oslone kolumny kierowniczej
5. Odkręcasz zegary - dwie śrubki
6. Odsłania ci sie sruba po lewej stronie ekranu.
7. Po prawej stronie musisz lekko podważyć dekor i masz dostęp do drugiej śruby.
8. Demontujesz ekran.
9. Demontujesz panele nad nogami lewa + prawa + boczne panele deski przy drzwiach + osłony słupka a dolne z dwóch stron.
10. Demontujesz schowek
11. Po schowku musisz odkręcić śrubki z dołu tej listwy dekoru którą jest po stronie pasażera. Śruby sa od strony nóg pasażera.
12. Demontujesz panel AC - podważasz
13. Demontujesz osłony słupka A - te górne przy szybie. Śruby sa w samych rogach deski.
14. Podważasz kratkę nawiewu z podszybia. Tam jest schowana jedna sruba.
15. Na tym etapie masz praktycznie wszystko na wierzchu. Szukasz tych głównych srub mocujących deske. Jest ich sporo.
16. Sukcesywnie próbujesz wyciągnąć deskę. Jak nie idzie to jest jakaś sruba której nie odkręciłeś. Tutaj trzeba cierpliwości.
17. Jak wszystkie śruby sa odkręcone deska wyjdzie jakies 10-15cm. Wtedy musisz odłączyć resztę kostek. W tym kostke główna.
18. Deska wychodzi

Co do zasad"
-konieczne foto kazdej śrubki czy spinki
-segreguj wszystkie śrubki per elementy zeby potem łatwiej to złożyć
-nic na siłę, niektóre spinki siedzą ciasno, ale jak nie idzie to na pewno jest gdzieś sruba
-dekor pasażera- pamiętaj ze śrubki sa od dołu, ja go niestety połamałem...
-śruby w rogach deski przy szybie

Temat do ogarniacie w 2-3h. Wcale to nie jest takie trudne.

Kuźwa, niemal 2 godziny to ja próbowałem zegary wyrwać dla celów dostępu do SGW od góry - i poległem, a mechanicznie nie jestem jakiś do dupy, może zabrakło odwagi na większe szarpanie... Co prawda to było w Stelvio, w Giulii ponoć zatrzaski słabiej trzymają. Niemniej tu bym widział potencjalną przygodę w operacji.

Ale opis zrobiłeś rzetelny trzeba przyznać.

No moze faktycznie troche źle wyestymowałem ten czas, ale liczyłem to z perspektywy człowieka ktory to robił. Na pewno dobrze jest sobie zarezerwowac sobote i robić to pomału acz solidnie.
Dalej szukam tego filmiku bo tam gosciu pokazywał niemalże każdą srube. Jak tylko znajde to dam znac.

Dzięki Kris za obszerną odpowiedź. W niedługim czasie okaże się czy i mi się uda :)

Kuźwa, niemal 2 godziny to ja próbowałem zegary wyrwać dla celów dostępu do SGW od góry - i poległem, a mechanicznie nie jestem jakiś do dupy, może zabrakło odwagi na większe szarpanie... Co prawda to było w Stelvio, w Giulii ponoć zatrzaski słabiej trzymają. Niemniej tu bym widział potencjalną przygodę w operacji.

Ale opis zrobiłeś rzetelny trzeba przyznać.

prosty sposób- płaskie łyżki do ściągania plastików wepchnij między tuby zegarów a deskę w górnej części zegarów i ciągnij za brzegi zegarów- wyskoczy moment. tam siedzą metalowe spinki. póki ich nie rozprężysz nie wyjdzie

Ja te spinki nawet widzialem w szczelinie między zegarem a daszkiem, i dorobiłem zaczep żeby je rozprężyć - i ni diabła. W końcu się poddalemi zrobiłem w pół godziny od dołu nawet bez odkręcania modułu SGW (fart że złączki typu łatwo wychodzącego się trafiły).

Amortyzatory
Powrót