Alfa Romeo giulia - nie chce odpalić

Sulerz

Nowy
Auto
Selvio 2.0 280 KM ---> T9 TTTTT
Cześć,
mam problem z moją Alfą Romeo Giulia 2017, 2.0 benzyna – auto w ogóle nie chce odpalić.
Objawy:
Podczas próby uruchomienia nic się nie dzieje.
Początkowo mrugał przebieg i pojawiały się różne komunikaty, m.in. odcięcie paliwa.
Po wymianie akumulatora na nowy i sprawny auto nadal nie odpala.
Zegary są wygaszone, pojawia się tylko komunikat, że klucz znajduje się w pojeździe.
Radio działa normalnie.
Diagnostyka:
Dziś razem z kolegą podłączyliśmy program diagnostyczny AlfaOBD.
Jest komunikacja z BCM, moduły odpowiadają, brak całkowitej ciszy w sieci.
Napięcie akumulatora jest w normie, natomiast procent naładowania pokazuje tylko 2%, mimo że akumulator jest nowy i naładowany.
Auto nie odpala, silnik nie dostaje zgody na uruchomienie.
Dodatkowe obserwacje:
Zauważyłem, że klema minusa była luźna – nawet po dokręceniu „na maksa” nadal da się ją poruszyć.
Klemy plusowej również nie da się dokręcić na sztywno.
Wygląda to tak, jakby był problem z połączeniem masy lub zasilania, mimo nowego akumulatora.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie, gdzie dalej szukać przyczyny?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

Napisz nr telefonu na priv

Witam udało mi się uruchomić alfę ... Okazało się że śrubą na klenie plusowej była podtopiona bez zły styk... Podłączyłem wszystko wykonałem kodowanie, moduły się dopisały jednak tak ; przebieg na wyświetlaczu mruga oraz jest błąd nie działa parkotronik, kąt skrętu kierownicy oraz błąd zamków .. czy jakiś bezpiecznik był by ustalony czy coś innego ? Ps. Zamieniłem klema ibs z stelvio.. może to być też powód ?

Przełącz akumulator i zrób kilka restartów silnika. Przynajmniej raz tak mi się zdarzyło, że migało po proxi i po takiej operacji przestalo.
Reset abs, skrętu itd pewnie robiłeś Mesem.
Ibs od Stelvio to raczej ok ale sprawdź bo zdaje się były dwa typy, nie jestem pewien ale chyba gdzieś czytałem.

Amortyzatory
Powrót