Sulerz
Nowy
Cześć,
mam problem z moją Alfą Romeo Giulia 2017, 2.0 benzyna – auto w ogóle nie chce odpalić.
Objawy:
Podczas próby uruchomienia nic się nie dzieje.
Początkowo mrugał przebieg i pojawiały się różne komunikaty, m.in. odcięcie paliwa.
Po wymianie akumulatora na nowy i sprawny auto nadal nie odpala.
Zegary są wygaszone, pojawia się tylko komunikat, że klucz znajduje się w pojeździe.
Radio działa normalnie.
Diagnostyka:
Dziś razem z kolegą podłączyliśmy program diagnostyczny AlfaOBD.
Jest komunikacja z BCM, moduły odpowiadają, brak całkowitej ciszy w sieci.
Napięcie akumulatora jest w normie, natomiast procent naładowania pokazuje tylko 2%, mimo że akumulator jest nowy i naładowany.
Auto nie odpala, silnik nie dostaje zgody na uruchomienie.
Dodatkowe obserwacje:
Zauważyłem, że klema minusa była luźna – nawet po dokręceniu „na maksa” nadal da się ją poruszyć.
Klemy plusowej również nie da się dokręcić na sztywno.
Wygląda to tak, jakby był problem z połączeniem masy lub zasilania, mimo nowego akumulatora.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie, gdzie dalej szukać przyczyny?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź
mam problem z moją Alfą Romeo Giulia 2017, 2.0 benzyna – auto w ogóle nie chce odpalić.
Objawy:
Podczas próby uruchomienia nic się nie dzieje.
Początkowo mrugał przebieg i pojawiały się różne komunikaty, m.in. odcięcie paliwa.
Po wymianie akumulatora na nowy i sprawny auto nadal nie odpala.
Zegary są wygaszone, pojawia się tylko komunikat, że klucz znajduje się w pojeździe.
Radio działa normalnie.
Diagnostyka:
Dziś razem z kolegą podłączyliśmy program diagnostyczny AlfaOBD.
Jest komunikacja z BCM, moduły odpowiadają, brak całkowitej ciszy w sieci.
Napięcie akumulatora jest w normie, natomiast procent naładowania pokazuje tylko 2%, mimo że akumulator jest nowy i naładowany.
Auto nie odpala, silnik nie dostaje zgody na uruchomienie.
Dodatkowe obserwacje:
Zauważyłem, że klema minusa była luźna – nawet po dokręceniu „na maksa” nadal da się ją poruszyć.
Klemy plusowej również nie da się dokręcić na sztywno.
Wygląda to tak, jakby był problem z połączeniem masy lub zasilania, mimo nowego akumulatora.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo wie, gdzie dalej szukać przyczyny?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź