Elektronika - kalkulacja

Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
  1. YonasH
    YonasH
    Arduino Nano 3.0 - 75zł
    Tranzystor TIP127 - 1zł (x2)
    Driver ULN2003 - 1zł (x2)
    Transoptor LTV847 - 3zł
    Przekaźnik (SPST) - 7zł
    Przekaźnik (DPDT) - 8zł
    Garść diód i rezystorów - ???
    Płytka - ???
    Obudowa - ???
    Wtyki - ???
    Kable - ???
    Osłonki - ???
    Projekt - ???
    Prototyp - ???

Orientacyjny koszt wspólny - 400zł
    Orientacyjny koszt jednego modułu - 130zł
  2. coachu
    coachu
    Koszt wspólny, a koszt jednego modułu ?

Mamy kogoś kto się tym będzie zajmował ?
  3. YonasH
    YonasH
    Koszt wspólny to koszt "przygotowania do produkcji" - dzielimy po równo. Jeśli znajdziemy kogoś kto dopracuje projekt "po znajomości" to zejdziemy do ~200zł

Jeszcze nikogo nie mamy. Walczę póki co sam... http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...php?p=10530887
    Wykonanie i polutowanie płytek gdzieś zlecę.
    Programowanie zrobię sam z palcem w d....
  4. janio
    janio
    YonasH, mam znajomego elektronika, podrzucę mu temat, nie gwarantuję, że w to wejdzie, ale spróbować mogę
  5. FredzioPL
    FredzioPL
    Ja dzisiaj rzucilem temat mojemu znajomemu elektronikowi, mysle ze w ciagu weekendu zastanowi sie i da znac w poniedzialek, jakby co bede informowal.
  6. YonasH
    YonasH
    Mam już dwa potwierdzone kontakty. Niebawem zatwierdzę wymagania projektu i będę chciał zlecić komuś dopieszczenie schematu ideowego. Planuję przeznaczyć na to 100zł. Doświadczony elektronik spędzi nad tym w sumie godzinę, może dwie i stówka mu wpadnie. Myślę, że to odpowiednia opłata. Elektronik zarobi, nam na głowę wyjdzie po dyszce.
  7. coachu
    coachu
    OK..
  8. YonasH
    YonasH
    Moduł może być tańszy o około 20-30zł. Zastąpimy wtedy układ Arduino samym mikrokontrolerem.
    Plusy:
    -taniej
    -ewentualna awaria sprzętu mniej kosztowna
    Minusy:
    -brak możliwości wgrania przez was nowego softu w domu przez USB (tylko wysyłając chip do mnie)
    -potrzeba zakupu programatora

Szacunkowe koszty dla 10 osób:
    Arduino: układ 75zł (x10), dodatkowe elementy elektroniczne 10zł (x10) => 85zł na osobę
    ATMega: procek 20zł (x10), dodatkowe elementy 25zł (x10), programator 150zł (x1) => 60zł na osobę
    To koszt samego "mózgu" układu. Koszt pozostałych elementów będzie już taki sam w obu przypadkach.
  9. coachu
    coachu
    Dla mnie bez znaczenia. Bierz co uważasz za słuszne.
  10. YonasH
    YonasH
    Myślę jednak by w układzie był sam procek. Te moduły Arduino Nano to podróbki bez pełnej gwarancji. Co prawda nazywanie tego "podróbką" jest umowne, bo projekt Arduino jest otwarty. Każdy może ściągnąć schemat płytki i sobie zlutować. Jedyna obawa jest taka, że tanie moduły mają gorszą jakość elementów i lutów co w najgorszym przypadku poskutkuje awarią modułu. Jeszcze nie zdecydowałem.
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71
Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Amortyzatory