Arduino Nano 3.0 - 75zł Tranzystor TIP127 - 1zł (x2) Driver ULN2003 - 1zł (x2) Transoptor LTV847 - 3zł Przekaźnik (SPST) - 7zł Przekaźnik (DPDT) - 8zł Garść diód i rezystorów - ??? Płytka - ??? Obudowa - ??? Wtyki - ??? Kable - ??? Osłonki - ??? Projekt - ??? Prototyp - ??? Orientacyjny koszt wspólny - 400zł Orientacyjny koszt jednego modułu - 130zł
Koszt wspólny, a koszt jednego modułu ? Mamy kogoś kto się tym będzie zajmował ?
Koszt wspólny to koszt "przygotowania do produkcji" - dzielimy po równo. Jeśli znajdziemy kogoś kto dopracuje projekt "po znajomości" to zejdziemy do ~200zł Jeszcze nikogo nie mamy. Walczę póki co sam... http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...php?p=10530887 Wykonanie i polutowanie płytek gdzieś zlecę. Programowanie zrobię sam z palcem w d....
YonasH, mam znajomego elektronika, podrzucę mu temat, nie gwarantuję, że w to wejdzie, ale spróbować mogę
Ja dzisiaj rzucilem temat mojemu znajomemu elektronikowi, mysle ze w ciagu weekendu zastanowi sie i da znac w poniedzialek, jakby co bede informowal.
Mam już dwa potwierdzone kontakty. Niebawem zatwierdzę wymagania projektu i będę chciał zlecić komuś dopieszczenie schematu ideowego. Planuję przeznaczyć na to 100zł. Doświadczony elektronik spędzi nad tym w sumie godzinę, może dwie i stówka mu wpadnie. Myślę, że to odpowiednia opłata. Elektronik zarobi, nam na głowę wyjdzie po dyszce.
OK..
Moduł może być tańszy o około 20-30zł. Zastąpimy wtedy układ Arduino samym mikrokontrolerem. Plusy: -taniej -ewentualna awaria sprzętu mniej kosztowna Minusy: -brak możliwości wgrania przez was nowego softu w domu przez USB (tylko wysyłając chip do mnie) -potrzeba zakupu programatora Szacunkowe koszty dla 10 osób: Arduino: układ 75zł (x10), dodatkowe elementy elektroniczne 10zł (x10) => 85zł na osobę ATMega: procek 20zł (x10), dodatkowe elementy 25zł (x10), programator 150zł (x1) => 60zł na osobę To koszt samego "mózgu" układu. Koszt pozostałych elementów będzie już taki sam w obu przypadkach.
Dla mnie bez znaczenia. Bierz co uważasz za słuszne.
Myślę jednak by w układzie był sam procek. Te moduły Arduino Nano to podróbki bez pełnej gwarancji. Co prawda nazywanie tego "podróbką" jest umowne, bo projekt Arduino jest otwarty. Każdy może ściągnąć schemat płytki i sobie zlutować. Jedyna obawa jest taka, że tanie moduły mają gorszą jakość elementów i lutów co w najgorszym przypadku poskutkuje awarią modułu. Jeszcze nie zdecydowałem.