[GT] Pochylenie tylnych kół

Krajcok

Nowy
Czy jest w jakis sposób regulowane? Mam wrazenie, ze prawe tylne kolo stoi troche krzywo. Z tylu wyglada to tak mniej wiecej:

|------\

Oczywiscie nie az tak bardzo, ale odchylka jest dosc dobrze widoczna.

Jak miałem zużyte wahacze z tyłu dość dobrze to tak wyglądało, ale po wymianie wszystko wróciło do normy. zawieszenie jest takie samo jak w 147 można regulować tylko zbieżność, ale kąta pochylenia się nie da.

alfaholik-Bioły napisał:
Jak miałem zużyte wahacze z tyłu dość dobrze to tak wyglądało, ale po wymianie wszystko wróciło do normy. zawieszenie jest takie samo jak w 147 można regulować tylko zbieżność, ale kąta pochylenia się nie da.

Jakie sa inne obajwy padu wahacza?

alfaholik-Bioły napisał:
zawieszenie jest takie samo jak w 147 można regulować tylko zbieżność, ale kąta pochylenia się nie da.
Czy to samo dotyczy 156-ki i zawieszenia przedniego?

Też mam wrażenie, że koła z przodu stoją tak /--\. Da się to ustawić, czy pozostaje wymiana wahaczy? (nic nie stuka, brak luzów).

Z tyłu wahacze możesz jeszcze sprawdzić jadąc na bitą drogę i będą takie stuki z tyłu dochodzić. Koledzy,ale jak koło jest lekko pochylone to normalna rzecz co innego jak już się za dużo pochyla wtedy coś jest nie tak, pokażcie mi auto w którym koła stoją idealnie pod kątem 90 stopni. Widziałem to nawet w nowych autach i koła lekko też są pochylone nawet po przebiegu 500 lub 1000km więc praktycznie nic po wyjechaniu z salonu. każde koło jest lekko pochylone i tak ma być, jeżeli ktoś kombinuje żeby było idelanie prosto jak auto stoi to pozniej jak jedzie to ma wciągniete koła do środka jak w maluchu :P Podczas jazdy inaczej się wszystko zachowuje zwłaszcza na zakrętach. Można też złapać za przód o tył koła oboma rękami i szarpać na boki tak jakby się chciało wyrwać koło wtedy jak stuka to walnięty wahacz. Piter34 to smao dotyczy zawiechy w 156, nie przejmuj się lekko jak są pochylone nic się nie dzieje wręcz jest super, ale jak będą luzy wybite tuleje to zobaczysz różnice iż koła będą bardziej pochylone.

A co na takie polozenie kola opona? Wydaje mi sie, ze bedzie nierowno scinana. Druga sprawa to zachowanie na zakretach - nie bedzie pewnie takie, jak fabryka chciala.

alfaholik-Bioły napisał:
Piter34 to smao dotyczy zawiechy w 156, nie przejmuj się lekko jak są pochylone nic się nie dzieje wręcz jest super,
No nie wiem. We wszystkich dotychczasowych samochodach koła stały prosto.

Krajcok napisał:
A co na takie polozenie kola opona?
No właśnie boję się o to samo... Wprawdzie letnie opony zdjęte z takich lekko pochylonych kół wyglądały normalnie, ale o zimówki się boję, że będą się nierówno zużywać

No i zasadniczo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, tzn. czy kąt pochylenia kół można regulować?

Kąta pochylenia się nie reguluje niestety. Ja w 147 z przodu mam minimalnie pochylone prawie niezauważalne i nie ścina mi boków a zrobiłem już 15kkm od maja...
Podobno jakieś pochylenia mogą być też spowodowane powypadkową przeszłością auta, ale tego nie jestem w stanie potwierdzić na 100%. Jeżeli pochylenie jest minimalne to nic złego gorzej jak koła się pochylają jak np. w alfie 166 z tyłu, ale tam z kolei jest inne zawieszenie.

Jakie wiec konkluzje? Jaka odchylka z tylu jest dopuszczalna? Czy cos jeszcze poza zuzytym wahaczem moze dawac takie pochylenie (zakladajac ze wszystko jest proste)?

Panowie dziś jadę na kąty do stacji diagnostycznej to wam napiszę jak to wygląda , ale było juz wcześniej na forum , ktos podawał tabele pochylenia kól w 166 każdy model i w każdym kąt jest co najmniej -1,19 plus , minus 20'.

Amortyzatory
Powrót