• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z nieoryginalnym radiem, nie włącza się

damian7110

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2004
Nie spotkałem się żeby na forum był taki temat więc przybliżę go. Mianowicie zakupiłem nowe radio 2 din, po podpięciu kostki akurat pasuje do oryginalnej radio nie włącza się. Było podpinane w innym samochodzie i wszystko z radiem jest Ok. Zamieniałem nawet na kostce kable z czerwonego na żółty i nic. A dodam jeszcze ze nie ma ono pinów can, i to jest chyba problem, na jednej ze stron znalazłem taki opis "Złącze zmieniacza wygląda na standardowego Blaupunkta. Wyjaśnienia może dotyczyć złącze magistrali CAN. Dostarcza ona informacji o sygnale prędkości oraz służy do identyfikacji samochodu, jeżeli nie jest podłączony to radio się nie włączy tylko pokaże CANCHECK. Mam rozpracowanego pilota do tego radia (opis w dziale o pilotach), które podłącza się do styków RC-A i RC-B. Złącze Boster IN występuje tylko w wersji z CD". Pytanie co mam zrobić żeby działało, rozkodowywać, zastosować pilot wyżej wymieniony, czekam na pomoc bo sam tego nie zrobię.

Pokusiłem się na takie Rocker 721, a w załączniku kostka iso od tego radia i oryginalne alfy

Załączniki

• Kostka Nowego Radia.jpg
    Kostka Nowego Radia.jpg
    71.4 KB · Wyświetleń: 174
  • Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    194 KB · Wyświetleń: 153
Ostatnia edycja:
włącz zapłon i sprawdź miernikiem czy jest napięcie na pinach 7 i 8.

Can nie ma tu nic do rzeczy coś musi być pop..ne z instalacją. Połuż radio nanstole podłącz pod te piny 7 i 8 12v i jeśli się załączy zrób to samo w aucie tylko bez podłączania głośników może je masz źle podłączone i radio nie reuguje. Wogóle to przydała by się instrukcja od radia.

Ostatnia edycja:
zasilanie na 4 pin też powinno iść, przynajmniej tak mi się wydaje.
właśnie dlatego próbowałem tez opcji z połączeniem czerwonego gdzie jest stały +, wraz z żółtym

Radio odpalałem w dwóch samochodach więc jest sprawne, ale próbowałem też podłączenia obcego radia sony i blaupunkt u siebie żadnej reakcji. Radio z alfy u kogoś podłączałem nie zarybiło, a u mnie bez szwanku oryginalne gra wiec dziwne by było jak by coś z instalacją było nie tak.
Pytałem sprzedawców tego radia czy będzie działacz u mnie to odpisali mi tak,"Bedzie potrzebny adapter can","Nie, potrzebny moduł ".
A tu Instrukcja
https://car-tronic.pl/files.php?file=452

Amortyzatory
Powrót