Przełącznik sterowania szyb [147/GT]

MrKrzywy

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9JTDm
Witam

Orientuje się ktoś, czy wnętrze przełącznika ze 147 jest takie samo jak w GT?
Na skutek zalania przełącznika uszkodzeniu uległ prawdopodobnie procesor i poszukuję jakiegoś anglika na przekładkę i przepisanie zawartości. Chciałbym wiedzieć czy w poszukiwaniach mogę uwzględniać przełączniki z 147, które są o ponad połowę tańsze.

Pozdrawiam

Ps. Gdyby jakiś posiadacz Alfy GT w Krakowie lub okolicy był w stanie użyczyć swój przełącznik dla potwierdzenia diagnozy (zero odkręcania, minuta roboty) zyskałby moją dozgonną wdzięczność i jakieś dobre piwo :)

attachment.php

Załączniki

• przelacznik-panel-sterowania-szyb-lusterka-alfa-romeo-147-h-alfa-romeo-147.jpg
    przelacznik-panel-sterowania-szyb-lusterka-alfa-romeo-147-h-alfa-romeo-147.jpg
    20.8 KB · Wyświetleń: 1,914
Ja też szukam i z tego co widzę to są jednakowe (wersja 3d). Ostatnio kolega Juro, pożyczył mi ze swojej 147 i działało jak należy. Co u Ciebie poszło?
Ceny na allegro od 200 do 450 zł, z tego co widzę.

Cześć, ja jestem z Krakowa i chętnie pomogę. Dziś co prawda nie dam już rady ale na jutro możemy się umawiać. Jak Ci pasuje to napisz priva, ustalimy szczegóły.

Iwan87 Dzięki za pomoc :)
szarik.rcm Sprawdzałeś może działanie bagażnika i programowanie szyb na przełączniku ze 147?

Kolego ja w swojej 147 3d mam przełącznik z GT i wszystko działa jak należy. Wiec w druga stronę pewnie będzie tak samo

Biorąc pod uwagę że w GT są te domykania/odchylania szyb to nie dawałbym głowy że ten od 147 będzie pasować.. warto sprawdzić w eperze czy to ta sama część po numerze..

Numery w eper sprawdzałem i są różne, stąd moje pytanie na forum na temat wnętrza sterownika, jeśli będą te same procesory, to wystarczy zmienić wsad i powinno śmigać.
Na allegro przełącznik do GT jest tylko z anglika więc o ile ten z 147 3d nie pasuje to i tak bym się musiał w to bawić.

Co do domykania szyb, to jest chyba realizowane jakimś innym układem, po odpięciu wspomnianego sterownika domykanie działa, jest natomiast problem z programowaniem pozycji skrajnych szyb.

Witamy w klubie niedzialajcego otwierania szyb w GT :) U mnie odpadly dwie sciezki w tej tasmie co laczy plytki w sterowaniu. Jutro jade do elektryka to polutowac bo za bardzo mi sie rece trzesa :). Do tego moja gumka w przelaczniku jakby zwiekszyla swoja objetosc i nie pasuje bo jest za duza. Moze sie uda jutro zalatwic spalone przelaczniki i zmontuje z 2 jeden sprawny

Tak dla potomności: coś te przełączniki z 147 nie bardzo z GT chcą współpracować. Próbowałem przywrócić do życia stary, niestety bez sukcesów. Dziś podpiąłem zakupiony przełącznik ze 147, bagażnik się otwiera, temperaturę zewnętrzną komputer pokazuje, ale nie działa sterowanie szyb i urządzenie nie jest wykrywane jako prawidłowy element sieci CAN, co objawia się miganiem licznika przebiegu.

Osiowanie proxy, jeśli uda się go poprawnie wykonać, pomoże na miganie licznika, urządzenie zostanie dodane do sieci, ale raczej nie wpłynie na brak współpracy z szybami.

Podłączałem już do siebie moduł od kolegi Iwan87, wszystko działało ok. Moduł od GT anglika działał na odwrót i licznik mrugał, moduł ze 147 pozwala jedynie na otwieranie bagażnika i mruga.

Jeśli się mylę co do osiowania proszę o wyprowadzenie z błędu, poszukam kogoś z kablem w okolicy.

Temat został przeniesiony do działu GT, więc podbiję:

Czy ktoś montował przełącznik szyb z Alfy 147 do GT i mógłby się wypowiedzieć w temacie?

szukam przełącznika szyb do alfy gt od strony kierowcy

szukam przełącznika szyb do alfy gt od strony kierowcy jest to moja druga alfa tą kupiłem już z zamienionym przełącznikiem który prawdopodobnie pochodzi od 147 brak funkcji które miałem w poprzedniej wersji t.j. samoczynnego opuszczania i domykania szyb przy otwieraniu i domykaniu drzwi oraz mruga mi licznik wyczytałem na forum że to jest przyczyną dlatego chętnie kupię taki przełącznik od gt najlepiej używany za rozsądną cennę

dziękuje za odpowiedzi

Dokładnie , tanio nie będzie . Chore ceny używek...
Ja za to potrzebuje sam górny plastik wersja 5D
Nie uśmiecha mi się kupować całego przełącznika....

kpina że nie sprzedają tego plastiku osobno... taka sama jak z rączkami drzwi które występują nowe z całym boczkiem tylko :/

Dokładnie , zaślepki czy inne bzdury ASO potrafi sprzedać po nie małej cenie a taki plastik już nie...
Cóż , na razie czekam , może trafię na zepsuty czy coś...

Amortyzatory
Powrót