Turkotanie podczas jazdy

wojtek1474

Nowy
Auto
Alfa GT 1.9 Jtd
Witam, wczoraj podczas jazdy po autostradzie zaczęło cos głośno terkotać. Po otwarciu szyby dźwięk przypomina szumienie powtarzające sie z dana częstotliwością. Zaczyna sie to robic od 70km/h wzwyż i sie nasila. Kola mam dokręcone, kierownica nie wibruje. Opony mam nowe. Macie jakiś pomyśl gdzie szukac źródła odgłosu?

Osłona pod silnikiem się poluzowała?

pzdr, tadzikpl

Witam, wczoraj podczas jazdy po autostradzie zaczęło cos głośno terkotać. Po otwarciu szyby dźwięk przypomina szumienie powtarzające sie z dana częstotliwością. Zaczyna sie to robic od 70km/h wzwyż i sie nasila. Kola mam dokręcone, kierownica nie wibruje. Opony mam nowe. Macie jakiś pomyśl gdzie szukac źródła odgłosu?

Czy częstotliwość narasta wraz z prędkością? - jeśli tak to podejrzewałbym przeguby. Takie rytmiczne popukiwanie.
Czy dźwięk zależy od obrotów silnika?
Czy jak jedziesz na luzie to też to słychać?

Tak częstotliwość narasta wraz z prędkością samochodu, lecz nie zależy od obrotów silnika. Czym prędzej tym częstotliwość jest większa. To że jest luz też nic nie zmienia, dalej jest słyszalne. Na stacji diagnostycznej powiedzą mi co to dokładnie jest? Jaki jest koszt takiego przegubu i czy trzeba go od razu z drugiej strony wymieniać?

łożysko lub przegub, raczej to nie wyząbkowana opona.
pzd.

Sprawa wyjaśniona, jednak okazała się winna opona, ale że nowa to wymienili bez problemu ;)

Amortyzatory
Powrót