problem z paskiem rozrządu GT 1.9jtd

fred123411

Nowy
Auto
Alfa GT 1.9JTDM 2006r.
Witam, zamówiłem komplet rozrządu rolki INA, pompa wody HEPU i pasek CONTITECH CT1105 (199z). Sprzedawca upierał się że ma pasować do mojego rocznika,(auto z 2005). Niestety pasek okazał sie za długi, nie da się go napiąć(nie starcza napinacza), a stary ma 1ząbek mniej. Wymienić pasek na 198z, a może któraś rolka powinna mieć wieksza średnice. Ktoś już miał takowy problem?

Pytasz i odpowiadasz sobie od razu... Skoro pasek jest dłuższy od starego, to na co czekasz?! Oddaj i nie kombinuj z rolkami, bo masz najzwyczajniej za długi pasek. Od kiedy takie elementy dobiera się tylko wedle rocznika? Skąd ten sprzedawca?

Witam, zamówiłem komplet rozrządu rolki INA, pompa wody HEPU i pasek CONTITECH CT1105 (199z). Sprzedawca upierał się że ma pasować do mojego rocznika,(auto z 2005). Niestety pasek okazał sie za długi, nie da się go napiąć(nie starcza napinacza), a stary ma 1ząbek mniej. Wymienić pasek na 198z, a może któraś rolka powinna mieć wieksza średnice. Ktoś już miał takowy problem?

Witam,
kolego z katalogu wychodzą dwa paski CT 1105 lub CT 1076. Sprzedawca powinien sprawdzić po numerze vin jaki jest pasek u Ciebie w aucie . Moim zdaniem powinien sprzedawca wymienić Ci pasek na odpowiedni i wszystko będzie ok .

Czyli to nie jest jeszcze taki prawdziwy JTDm :) Taka pułapka z doborem trochę :)

Zadna pulapka jak sie wie co szukac :-)
Pamietam jak sam kupowalem pasek :-)
Tez mialem jtd w gt bez m :)

bocian masz rację, w 159 już taka pomyłka nie wystąpi, tylko w GT i 147 :) No ale się stało, dobrze że ktoś na wariata tego nie złożył...

Tez mialem ten problem.Kupilem oryginalny zestaw rozrzadu i pasek okazal sie za dlugi.Rolki zamontowalem a pasek dokupilem.Teraz mam fabryczny pasek do jtdm na sprzedaz.:)

Kupiłem pasek na 198 zębów. Sprzedawca dalej twierdzi ze jak kupiłem u niego cały komplet na 199z to musi pasować, bo kilka takich kompletów sprzedał, i nikt nie reklamował :/

Ale on ci źle dobrał części czyli powinien ci wymienić na zestaw z paskiem 198 zębów. Oprócz ilości zębów te paski różnią się też wykonaniem ten 199 jest jakby pokryty czymś wzmacniającym na zębach a 198 nie. Przynajmniej u mnie tak było i zestaw 198 SKF był tańszy niż 199 SKF.

Pasek mu odesłałem, ma mi zwrócić pieniadze, wiec problemu nie ma. Nurtuje mnie tylko pytanie z czego wynika róznica tego jednego zeba? Niby od 2006 roku jest inna emisja spalin, czyli euro 4.

tego dodatkowego 0.5 cm paska napinacz na serio nie ogarnie?

Nie bardzo, poza tym pasek z biegiem czasu delikatnie sie wyciągnie, napinaczowi mogło by braknąć zakresu napinania, i wiadomo co mogłoby być dalej...

o ile dobrze pamietam koło na wale korbowym i koło na wałku rozrządu w CF4 są większe o 1ząb .

pzd.

no tak, masz rację.
pzd.

Jestem na bieżąco w tym temacie ponieważ ostatnio wymieniałem rozrząd w swojej GT z 2006 w JTD 1.9 150km ja jak zamawiałem części dostałem od sprzedawcy dwa paski 198 zębów i 199 zębów ściągnąłem stary pasek przeliczyłem ilość zębów wyszło mi na starym pasku 199 zębów i taki zamontowałem a 198 zębów oddałem żeby uniknąć przerw w montażu.

Qfa to specjalistyczny sklep, nie powiem, przeciez po vin wiadomo jaki silnik i pasek.
pzd.

Amortyzatory
Powrót