• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa GT- sterowanie podnoszenia szyb

Celeber

Nowy
Auto
alfa romet GT 180KM
Witam. Szukam sterowania podnoszenia szyby do alfy GT z 2004 roku. Z góry dziękuję za pomoc w znalezieniu tego elementu.

może wystarczy polutować kilka elementów wewnątrz panela i wszystko zacznie działać, ponieważ częstym problemem są pourywane taśmy łączące dwie płytki drukowane. Rozbierz delikatnie ten modół (uważaj żebyś nie pogubił plastikowych "szpilek" znajdujących się pod przyciskami) i sprawdź stan tych taśm, jeżeli jakieś przewody są oderwane oddaj moduł do elektronika to Ci polutuje wszystko.

Szanowni,

Piszę w tym temacie ponieważ nie mogę znaleźć tematu który by mnie interesował ( wiem, że gdzieś już go widziałem) Mianowicie, w aucie wymieniłem cały podnośnik szyby wraz z silniczkiem na nowy po założeniu szyba opuszcza się i podnosi ALE zatrzymuje się co kilka mm/cm także proces otwarcia/zamknięcia składa się z około 20 przystanków i 20 naciśnięć na panel podnośnika jak to cholera wyregulować?

Oczywiście ze tak, były nasmarowan juz fabrycznie (kupiłem nowy cały zestaw)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przelacznik nie pochodzi przypadkiem od 147?
Probowales adaptowac szyby?
Robiles total reset po przez odlaczenie aku ba kilkanascie minut?

Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)

Total reset jest od 2 tyg ponieważ robię remont silnika, wczoraj akurat zostało wszystko złożone podpinam aku i dupa z szyba.. Przełącznik nie nie pochodzi ze 147 ponieważ kilka miesięcy temu wszystko latało normalnie.. Adaptować szyby ?

Szanowni,

Piszę w tym temacie ponieważ nie mogę znaleźć tematu który by mnie interesował ( wiem, że gdzieś już go widziałem) Mianowicie, w aucie wymieniłem cały podnośnik szyby wraz z silniczkiem na nowy po założeniu szyba opuszcza się i podnosi ALE zatrzymuje się co kilka mm/cm także proces otwarcia/zamknięcia składa się z około 20 przystanków i 20 naciśnięć na panel podnośnika jak to cholera wyregulować?

Mialem ten sam problem, a rozwiązaniem jest ponowne programowanie sterownika szyb - opuszczasz szybę na sam dol i trzymasz ok. 5 sekund, nastepnie podnosisz do gory i i przytrzymujesz znow te kilka sekund. Powinno pomóc ;)

Wlasnie tak próbowałem lecz niestety nie pomaga, czy po tym programowaniu trzeba zrobic ta sama procedurę na szybie pasażera ?

Już to przerabiałem od kupna przy wymianie aku i wyciąganiu reflektorów, które parują. Podnieś, a raczej zamknij szyby. Zdejmij ujemną klemę na kilkanaście sekund, załóż. A dalej jak koledzy mówią kluczyk w stacyjkę, opuszczasz jedną trzymasz te minimum 5s potem zamykasz, trzymasz i analogicznie z drugą. Jak nie zabangla od strzała to odpal silnik po ponownym przypięciu klemy, opuść szybę... itd. Zadziała na 100% mnie siadło za drugim albo trzecim razem bo też cuda się działy :).

no mam nadzieję postaram się to jeszcze dzisiaj sprawdzić... bo aż ręce opadają

Już to przerabiałem od kupna przy wymianie aku i wyciąganiu reflektorów, które parują. Podnieś, a raczej zamknij szyby. Zdejmij ujemną klemę na kilkanaście sekund, załóż. A dalej jak koledzy mówią kluczyk w stacyjkę, opuszczasz jedną trzymasz te minimum 5s potem zamykasz, trzymasz i analogicznie z drugą. Jak nie zabangla od strzała to odpal silnik po ponownym przypięciu klemy, opuść szybę... itd. Zadziała na 100% mnie siadło za drugim albo trzecim razem bo też cuda się działy :).

Mistrzu pomogło! A ja z boczkiem się męczyłem niepotrzebnie. Dzięki wielkie !

Mi niestety jeszcze cholera wie o co tu chodzi

Stary powoli chillout zapal sobie, strzel sobie książęce pszeniczne :D weź to na chłodno. Zamknij szyby, wysiądź z auta, zamknij je z pilota, otwórz. Weź odepnij ujemną klemę nawet na minutę (myślę już abstrakcyjnie). Wsiądź, odpal auto, najpierw szyba kierowcy, opuszczaj, jak zejdzie do końca trzymaj nawet z 10s. Potem do góry (nawet po kawałku jak będzie jechać) jak dojedziesz już do końca trzymaj 10s. Potem spróbuj czy bangla w górę i w dół. I daj znać bo nawet mnie już to w***ć zaczęło (że Ci nie działa):P. Oglądałem filmik i miałem tak samo, cierpliwości. Mówię Ci mnie zaczęło działać dopiero za którymś razem. Ale nie wiem jaką dokładnie sekwencje wykonałem.
Proponuję ODPAL SILNIK.

Ostatnia edycja:
Nie ma żadnych błędów sprawdzone... A problem dalej trwa

1. Na filmie tego nie widzę ale czy używasz dotego programowania microswitch'a od trybu szyby AUTO?
2. Spróbuj w pozycji krańcowej przytrzymać wciśnięte z dwa-trzy razy, czasem nie załapuje przy jednym razie
3. Czy jesteś pewien , że szyba w prowadnicy chodzi lekko? Może to nie wina programowania ale przeciążeniówki co Ci wyłącza bo opór za duży?

Takie tam pomysły na szybko ;)

Amortyzatory
Powrót