• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

nie odpala po nocy,za mało prądu, wadliwy akumulator?

michauu

Nowy
Auto
Alfa GT, Q2
Rano przy próbie odpalenia, grzeje świece po czym zakręci rozrusznik raz, i wszystko gaśnie(kontrolki,wyświetlacz), po 2, 3 próbach co raz słabiej jakby akumulator się rozladowal ale, oczko na aku zielone chociaż to słaby wskaźnik aby się nim sugerować po podłączeniu prostownik i wg. jego wskazań po max godzinie akumulator naladowany, czasami 15 min ladowania wystarczy i auto odpala, na kable odpala ladowalem ostatnio aku przez 24h i problem jest nadal. Zaczęło się jak przyszły mrozy. Latem nie było problemu nawet jak auto stało tydzien. Ale wczoraj w dzień było 4 stopni W plusie i po pracy nie odpalil.Czyżby aku był już śmietnik? Niby ma ponad rok, tak przynajmniej uważał poprzedni właściciel. Varta 72ah 680a

Przy słabym aku prawdopodobnie pojawiłyby się jakieś błędy w ecu, przynajmniej ja tak miałem. Słaby akumulator i przy odpalaniu po nocy wyrzucało mi błąd czujnika wałka rozrządu - co powodowało brak synchronizacji i brak zezwolenia na odpalenie. Wymieniłem akumulator dodatkowo przeczyściłem rozrusznik i jak ręką odjął.

Najlepiej było by od kogoś pożyczyć aku i sprawdzić po nocy czy to w nim problem. A może ładowanie ci siadło? Jak podładujesz w domu to odpala bo jest na ładowany na maksa 2,3 rozruchy i mu brakuje...

Ładowanie 13,8-13,9V nie mam właśnie z kim podmienić aku nawet

Mozesz zawsze podjechac do sklepu z akumulatorami i ci sprawdza go pod wzgledem pradu rozruchowgo.. choc osobiscie nie jestem do tego przekonany..

Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Napewno to zrobię zanim kupie nowy, mam nadzieję że to tylko aku a nie coś gorszego

Problemem może być też rozrusznik, Jeżeli masz dostęp do kanału( choć niektórzy wyciągają od góry), można go wyciągnąć wyjąć wirnik i sprawdzić stan ( wirnik,tulejki i szczotki).

Problemem też może być stan połączeń w czarnej skrzyneczce z bezpiecznikami na klemie +. Porozkręcaj wyczyść wszystkie połączenia. Pracy niewiele a czasami efekt spory.

Klemy i masy sprawdzałem i czyscilem profilaktycznie przed zimą. W sobotę rano odpaliłem normalnie zrobiłem kilka krótkich tras auto odpalalo za każdym razem. Od soboty wieczora alfa stała dziś rano odpaliła bez problemu. Wydaje mi się ze coś z rozrusznikiem jest, zanim zaczal się ten problem postawiłem alfe na tydzień kiedy było bardzo mokro a przez ten tydzień były mrozy i jak chciałem później odpalić to aku był padnięty naladowalem odpaliłem i od następnego dnia się zaczęło. Moglo coś tam w rozruszniku przymarznac? Albo aku stracił swoją moc rozruchowa? :confused: ciężki temat...

Dodano po 4 minutes:

I nie mam dostępu do kanału niestety jak będę chciał już sprawdzać rozrusznik musze dać do mechanika także chciałem się upewnić najpierw w czym mógłby tkwić problem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót